Yüksek lisansa nasıl başvurulur ve şartları nelerdir? Yüksek lisans başvuru şartları, tarihleri ve ücretleri

Güncelleme Tarihi:

Yüksek lisansa nasıl başvurulur ve şartları nelerdir Yüksek lisans başvuru şartları, tarihleri ve ücretleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2022 17:57

Yüksek lisans, lisans eğitimini tamamlayarak belirli bir alanda kendini geliştirmek isteyen kişilerin aldığı bir eğitimdir. Yüksek lisans (Master) başvuru şartları arasında ise, üniversiteden üniversiteye hatta enstitüden enstitüye göre farklılık gösterse bile temel olarak bazı belgeler her başvuruda istenir. Yüksek lisansa nasıl başvurulur ve şartları nelerdir sizler için derledik.

Haberin Devamı

Herhangi bir lisans eğitimini tamamlamış olan kişiler, yüksek lisansa kolaylıkla başvurabilir. Tezli yüksek lisans için genellikle ALES şartı aranırken tezsiz eğitimler için de böyle bir zorunluluk bulunmuyor.

YÜKSEK LİSANSA NASIL BAŞVURULUR VE ŞARTLARI NELERDİR?

Yüksek lisans eğitiminin en önemli amacı öğrencinin bilimsel araştırma yapmasına ve bu doğrultuda bir bilgiye ulaşmasına imkan tanımaktır. Aynı zamanda bilgileri yorumlama ve değerlendirme yeteneği bakımından da çok büyük bir öneme sahiptir. Yüksek lisans başvuru şartları YÖK’ün hazırladığı Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği‘ne göre düzenleniyor. Bu yönetmelikte yer alan yüksek lisans başvuru şartları ise şu şekildedir;

Yüksek lisans programına başvurmak isteyen adayların, başvurduğu puan türünde ve lisans diplomasına senato tarafından belirlenecek olan 55 puandan daha az olmamak üzere ALES puanına da sahip olmaları gerekir. Ama güzel sanatlar konservatuvarın ve fakültelerinin enstitülerdeki ana sanat ve anabilim dallarına öğrenci kabulü için ALES puanı şartı aranmaz.

Haberin Devamı

Tezsiz yüksek lisans programlarına giriş sırasında öğrenci kabulü için, yükseköğretim kurumları genellikle ALES puanı aramayabilir, ALES puanı istenildiği zaman taban puan ise, senatolar tarafından belirlenir.

Mezun olan ya da olabilecek adayların gerçekleştirdiği başvurulara ilişkin esaslar, ALES puanının %50’den daha az olmamak şartıyla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı ve lisansüstü eğitim öğretime öğrenci kabulü ile ilgili diğer hususlar senato tarafından belirlenir.

Yükseköğretim kurumları yüksek lisans programlarına sadece ALES puanı ile de öğrenci kabul edebileceği gibi ALES puanına ek olarak da yazılı olarak yapılacak bilimsel değerlendirme, lisans not ortalaması ve mülakat sonucunu da değerlendirmeye alınabilir.

Yönetmeliğe bakıldığı zaman özetle yüksek lisans başvuruları için temel olarak lisans ortalaması, ALES ve bilimsel değerlendirme ve mülakat sınavları istenir. Bu puanların alt limitleri ise, genellikle üniversitenin senato kararına göre belirlenir.

YÜKSEK LİSANS BAŞVURU ŞARTLARI

Yüksek lisansa başvuru yapabilmek için belli başlı bazı başvuru şartlarını da yerine getirmek gerekir. Bunlardan bazıları ise şunlardır;

Haberin Devamı

Öncelikle kesinlikle 4 yıllık bir lisans programından mezun olmak gerekir.

YÖK tarafından başvuru için belirlenmiş olan ALES üzerinden 55 puanı almış olmak gerekir. (Tezsiz yüksek lisans için ise puan şartı istenmez.)

Kesinlikle lisans diploması başvuru sırasında elde bulunmalıdır.

Transkripsiyon (Not durum çizelgesi) de gereklidir.

İlgili üniversiteye bağlı doldurulan bir başvuru formu gerekir.

Tüm bu kriterleri doğru ve eksiksiz bir şekilde tamamlayan kişiler ise, yüksek lisans yapma hakkına sahip olur. Bu sayede yurtiçi ya da yurtdışı üniversite kabul ile yüksek lisans eğitimi de başlar.

YÜKSEK LİSANS TARİHLERİ VE ÜCRETLERİ

Yönetmeliğe bakıldığı zaman yüksek lisans başvuruları için temel olarak ALES, bilimsel değerlendirme ve lisans ortalaması ve mülakat sınavları istenir. Bu puanların alt limitleri de üniversitenin senato kararına göre belirlenir. Yüksek lisans, tezsiz yüksek lisans ya da tezli yüksek lisans olmak üzere iki farklı türde yapılabilir. Hangi tür yüksek lisans yapmak isterseniz başvuru şartlarını önceden incelemeniz sizin yararınıza olur.

Yüksek lisans başvuru tarihleri ise, her üniversite hatta enstitü için farklılık gösterebilir. Yüksek lisansa başvuru yapacağınız enstitünün internet sayfasından duyuruları takip etmeniz gerekir. Yüksek lisans başvuru duyuruları ise, genel olarak güz ve bahar dönemlerinin sonlarında ilan edilir.

BAKMADAN GEÇME!