Yök ne demek ve açılımı nedir? Yök neyin kısaltması

Güncelleme Tarihi:

Yök ne demek ve açılımı nedir Yök neyin kısaltması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2022 19:48

YÖK, yükseköğretim kurulunun kısaltmasıdır. Anayasa 130-131. Maddelerinde kendisine verilmiş olan görev –yetki kurallarına uygun özerk ve kamu tüzel kişiliğe sahip bir kuruluştur. Yükseköğretim kurumu görev ve yetki alanlarını belirleyen, 1981 yılında çıkarılan2547 sayılı kanunla yükseköğretimden sorumlu tek kuruluştur. Eğitim sisteminin en güçlü çatısı olarak çalışan YÖK’ tür. YÖK ne demek ve açılımı nedir? YÖK neyin kısaltması konusunu sizin için derledik.

Haberin Devamı

 Yüksek Öğretim Kurumu kısaltması YÖK, Türkiye yükseköğretim kurumlarının en güçlü kurumudur. YÖK, 1960 ve 1980 yılları arasında çıkan ekonomik, siyasal ve sosyal sorunlara karşı çözüm olarak kurulmuştur. 1981 yılında çıkarılan 2547 sayılı kanunla kurumsal, ekonomik ve akademik yapılanmaya gidilmiştir. 

 YÖK Ne Demek ve Açılımı Nedir? 

 YÖK, Yükseköğretim Kurumu’nun kısaltması demektir. Açılımı, Yüksek Öğretim Kurumu demektir. 1981 yılından önce, Türkiye yükseköğretim kurumları beş ayrı kurum olarak çalışmaktaydı. 

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim veren akademiler, 

Üniversiteler, 

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı 3 yıllık eğitim enstitüleri, 

Kimi Bakanlıklara, çoğunluğu da Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olan 2yıllık yüksekokullar ve konservatuarlar ve 

Haberin Devamı

Mektupla eğitim veren YAYKUR olarak hizmet vermekteydi. Zamanla sorunlar oluşmaya başladı ve 1981 reformu yapılarak hepsi YÖK(Yüksek Öğretim Kurumu) çatısı altında toplandı. YÖK, Türkiye Cumhuriyeti 1982 anayasası esaslarına uygun olarak Anayasal bir kuruluş olmuştur. 

YÖK Neyin Kısaltması 

 Yüksek Öğretim Kurumu kısaltması olan YÖK, Anayasal bir kuruluştur. Güçlü bir kuruluş olarak eğitim veren YÖK Anayasanın 131-132. maddelerine göre tüzel kişiliğe sahiptir.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!