Yapay zeka yazılımcılığın sonunu mu getiriyor?

Güncelleme Tarihi:

Yapay zeka yazılımcılığın sonunu mu getiriyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2024 17:17

Yeni çağın en önemli meslekleri arasında yer alan yazılım, bugün yapay zekadan otomasyona kadar birçok farklı işte kullanılıyor ve neredeyse hayatın her alanını kapsıyor. Böylesine kapsayıcı bir mesleğin eğitimi de artık neredeyse okul öncesinden başlıyor ve çocukların küçük yaştan itibaren bu alanda beceri kazanması amaçlanıyor.

Haberin Devamı

Üniversite eğitimini bu alanda tamamlayan ya da yazılım konusunda yetkinleşen gençler iş fırsatları konusunda avantaj sağlıyor. Ancak yapay zeka alanında çalışan öncü firmalar arasında yer alan Nvidia’nın CEO’su Jensen Huang’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama yazılım dünyasında kaygı yarattı. Huang, “Yakın gelecekte kimsenin programlama yapmasına gerek kalmayacak, çünkü yapay zeka neredeyse her şeyi bizim için yapacak” dedi. Ailelerin çocuklara kodlama öğretmesinin de gereksiz olduğunu sözlerine ekleyen Huang’ın açıklamaları yazılım ve bilişime dair eğitim veren üniversite bölümlerinin geleceği için de soru işaretlerine neden oldu. Biz de uzmanlara yapay zekanın yazılımcıların geleceğini tehdit edip etmediğini sorduk.

İNSANLARA ÇOK DAHA AZ İHTİYAÇ DUYULACAK

Haberin Devamı

Yapay zeka yazılımcılığın sonunu mu getiriyor

Tolga Mırmırık- Bilişim Uzmanı: Yapay zeka, daha emekleme aşamasında olduğu günümüzde bile yazılım geliştirme işinin “sıkıcı” kısmını, yani bir yardımcı uygulama ile bilgisayara kod girişi kısmını çok rahat çözebilir durumda. Bir iki Google aramasıyla bile o anki problemi çözebilecek kod parçalarına ulaşabilir durumdayız. Yapay zeka uygulamaları sayesinde tüm web sitesini ya da bir mobil uygulamayı yazabiliyoruz. Önemli olan ise yazılacak kodların nasıl tasarlanacağı ve uygulama içindeki ilişkilerinin nasıl kurulacağı. Şimdilik bu insanlar tarafından yapılabiliyor. Ancak benim kişisel tahminim, 2028 – 2032 arası bir dönemde bunun da değişeceği ve insanlara çok daha az ihtiyaç duyulacağı yönünde. Kodlama eğitimi yerine bilimsel düşünce yöntemlerinin öğretileceği, sorgulama ve yapay zeka etik kullanımının yaygınlaştırılabileceği bir eğitim sisteminin kurulması için geç bile kalmış olabiliriz.

YAZILIMCILARIN ELİNDEN TAMAMEN ALAMAZ

Yapay zeka yazılımcılığın sonunu mu getiriyor

Prof. Dr. Tuncay Dilci - Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Programları ve Öğretim bölümü Anabilim Dalı Öğretim Üyesi: Günümüz dünyası ve dijital içeriklerin oluşumuyla ilgili genel bilgilerimiz dahilinde yapay zekanın kodları kendi yazacak bir noktaya gelmesi şu anda spekülasyonlarla dolu bir konu. Henüz bu tarz bir yetenek geliştirilmedi.
Yapay zeka şu anda belirli görevleri yerine getirmek için programlandı ve insanlar tarafından kontrol ediliyor. Ancak yapay zeka, karmaşık algoritmalar ve öğrenme teknikleri kullanarak farklı görevleri otomatik olarak gerçekleştirme yeteneğine sahip olabilir.
Yapay zekanın kodları kendi yazacak bir noktaya gelmesi, gelecekte yazılımcıların işlerini etkileyebilir. Yapay zeka tarafından kodlanan sistemlerin hataları, güvenlik riskleri ve etik sorunlar gibi konular üzerinde düşünmemiz gerekebilir. Ancak bu aşamada, yapay zekanın insan kontrolünde olması ve yazılımcıların rolünün önemini koruması daha olası bir senaryo. Bence gelecekte de yazılımcılar yaratıcılık, problem çözme ve insani anlayış gibi becerilerle ön planda olmaya devam edecekler.

Haberin Devamı

GERÇEKLEŞMESİ ZOR GÖRÜNÜYOR

Yapay zeka yazılımcılığın sonunu mu getiriyor

Osman Demircan - Teknoloji Uzmanı: Son zamanlarda yapılan bilgisayar programcılığı risk altında açıklamasını ben bir sektör profesyoneli olarak doğru bulmuyorum. Bugün kullanılan ve yapay zeka dediğimiz dil modellerine bakıldığında temel anlamda program yazabildiğini görüyoruz. Ama mesela bir depo otomasyon yazılımı yapamıyor. Çünkü tüm kurumların depo süreçleri farklılık gösteriyor. Şuan yapay zekaya herhangi bir yazılım dilinde birkaç sayıyı toplatacak ya da basit bir kurgusu olan oyunlar programlatabiliyoruz. Bunu programlayabilmesi temel anlamda sadece kod yazabilmesi ile gerçekleşiyor. Programın içerisine değişkenler girmeye bağladığında, farklı programlarla konuşması gerektiğinde, ödeme sistemi eklemek gerektiğinde ya da standart dışı bir süreç eklenmek istediğinde yapay zeka henüz bunu gerçekleştiremiyor. İlerleyen yıllarda da bunu gerçekleştirmesi zor görünüyor. Fakat program geliştiricilere ve yazılım mühendislerine yazılım geliştirme aşamasında büyük bir yardımcı olduğu gerçeğini de unutmamak gerekiyor. Bugün dünya genelinde yazılımcıların neredeyse tamamı kod aşamasında yapay zekadan fikir ya da örnek kod alıyor.

BAKMADAN GEÇME!