Vatka nedir, ne amaçla kullanılır? Vakta nasıl dikilir ve nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Vatka nedir, ne amaçla kullanılır Vakta nasıl dikilir ve nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2022 16:54

Kıyafetlerin omuz bölgesini desteklemesi amacıyla farklı malzemeler kullanılarak yapılan tekstil ürününe vatka adı verilir. Vatkalar sünger, elyaf ve pamuk gibi dolgu malzemelerinden üretilmektedir. Kıyafetlerin daha düzgün ve güzel görünmesini sağlayan vatkalar ayakkabı üretiminde de ayağı vurmaması için kullanılmaktadır. Vatkanın elde ve makinede yapılan birçok çeşidi vardır. İşte, vatka hakkında detaylar.

Haberin Devamı

Elbiselerin şık ve vücut şekline uygun görünmesi için farklı boyutlarda vatkalar yapılabilir. Vatka yapımında yumuşak özellikteki malzemeler kullanılır. Vatkalar kıyafetlerin içine eklenen dışardan görünmeyen parçalardır.

 Vatka Nedir?

 Vatka, konfeksiyon ürünlerinin uygun yerlerine daha şık görünmesi için yerleştirilen sünger ve elyaf gibi malzemeler kullanılarak tasarlanan parçalara denilir. Kıyafetlerin özellikle omuz bölgesine yerleştirilen vatkalar herhangi bir kumaşın içine yumuşak malzemelerin konularak dikilmesi suretiyle yapılmaktadır. Vatka sayesinde kıyafetler daha göz alıcı bir şekle kavuşur.

 Ne Amaçla Kullanılır?

 Konfeksiyon ürünlerinde omuzun daha belirgin bir şekilde görünmesi vatkalar sayesinde olmaktadır. Vatka pardösü, trençkot, gömlek, bluz, ceket ve elbise gibi pek çok tekstil ürününün yapımında omuz bölgesinin daha dik görünmesini sağlamak amacıyla sıklıkla kullanılır. Ayakkabı ve bot yapımında da vatkalardan faydalanılır. Bu ürünlerin içine yerleştirilen vatkalar topuk bölgesinin ayağı vurmasına engel olarak daha rahat bir giyim imkanı sunar. Bone üretimi de vatkaların kullanıldığı bir alandır. Baş örtüsünün düzgün görünmesi için vatka kullanılarak yapılan boneler bulunmaktadır. Vatkalar kullanım amacına uygun olarak farklı formlarda şekil ve renklerde hazırlanabilmektedir.

Haberin Devamı

 Vatka Nasıl Dikilir ve Yapılır?

 Vatkalar ürünlerin iç kısmına eklenen malzemelerdir. Doğal ve sentetik malzemeler konularak yapılan vatkalar kıyafetlere içten eklenmektedir. Dışardan görünmesi mümkün olmayan vatkalar dolgu malzemelerinin oval bir şekilde hazırlanması ile oluşur. Vatka yapımına bir kumaş parçasının ortadan ikiye katlanıp arasına sünger, pamuk ve benzeri malzemeler konulması başlanır. Hazırlanan bu malzemeler overlok makinesi ile dikilir. Hazırlanan vatkalar tekstil ürünlerine dikilir.

 Vatka yapımında kullanılan farklı makineler bulunmaktadır. Makinelerin farklı olmasını sağlayan unsur vatkaların farklı boyut ve şekillerde olmasıdır. Bir gömlek ve abiye için aynı kullanılan vatkalar farklı olacağı için bu vatkaları yapan makinelerde birbirinden farklı özelliklere sahip olmaktadır. Vatkada kullanılacak dolgu malzemesinin özelliği de makineler arasında farklılıklar olmasına neden olur. Pamuk malzeme kullanarak vatka yapan bir makinenin sünger malzeme ile vatka yapması mümkün olmamaktadır. Buna göre vatka makineleri tek bir malzeme ile vatka üretimi yapabilir.

Haberin Devamı

 Hazır olarak satılan vatkaları alıp evde kıyafetlere dikmek de mümkündür. Bunun için öncelikle alınan vatkanın iki ucunun birleştirilerek orta noktasının bulunması gerekir. Vatka kıyafete yerleştirilirken bombeli olan kısmına dikkat edilmelidir. Omuzun önüne ve arkasına gelecek şekilde kıyafete yerleştirilen vatka iğnelerle tutturulur. Vatka kıyafetin uygun birkaç yerine hafifçe dikilir. Vatkayı dikerken kıyafetin kol dikişinin yanından dikilmesi tavsiye edilmektedir. Bu sayede dikiş dışardan fark edilmeyecektir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!