Uzmanlardan YKS adaylarına uyarı: Değişiklikleri düşünmeyin, amacınızı netleştirin

Güncelleme Tarihi:

Uzmanlardan YKS adaylarına uyarı: Değişiklikleri düşünmeyin, amacınızı netleştirin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2017 12:06

Üniversite adayları yaklaşık 2 ay önce açıklanan ve 1.5 ay içinde beş defa değişiklik yapılan üniversiteye giriş sınavlarındaki belirsizlik nedeniyle stres yaşıyor ve ders motivasyonları bozuluyor. Uzmanlar ise adayları uyarıyor: Değişiklikleri düşünmeyin ve ders çalışmayı ertelemeyin. Olayları pozitif yönden yeniden yorumlayın.”

Haberin Devamı

Her yıl 2 milyona yakın adayın katıldığı üniversiteye giriş sınavları için 1-21 Mart’ta başvuru alınacak. 23-24 Haziran’da yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavları (YKS) için adayların önünde sekiz aya yakın bir süre var. Ancak YKS’de 1.5 ay içinde 5 değişiklik yapılması adayların motivasyonunu olumsuz etkilerken, stresi de artırdı. Öğrenciler, sınava girmeden stresten yorulduklarını söylerken, uzmanlar ise onlara değişiklikleri düşünmek yerine amaçlarını netleştirilmelerini öneriyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Ebru İkiz, sınavlar konusundaki belirsizliğin, değişikliklerin öğrencileri strese sürüklediğini belirterek, “Gençler bu durumlarda ‘yapıcı başa çıkma stratejileri’ne başvurmalı” diyor. Doç. Dr. İkiz, gençlere şu tavsiyelerde bulunuyor:

Haberin Devamı

ÇALIŞMAYI ERTELEMEYİN

“Sınavlar konusunda belirsizlik olması veya değişiklikler yapılması öğrencilerde stres yaratıyor. Kendi kendine sürekli problemlerden bahsetmek, bir süre sonra öğrenciyi demoralize ediyor ve ders çalışma isteğini azaltıyor. Gençler bu durumlarda ‘yapıcı başa çıkma stratejileri’ uygulamalı. Bu kapsamda mizaha başvurabilirler. Kendini eğlendirici ve geliştirici farklı mizah etkinlikleri insanların dertlerini ve sıkıntılarını gidermelerine yardım edebilir. Yapılacak çalışmaları ertelememe, olayları yeniden pozitif yorumlama, amaçları netleştirme, aktiviteleri planlama, düşmanca düşünceleri bir kenara bırakma, diğerlerini affetme ve zamanı etkin kullanma bu dönemlerde gençlere yardımcı olabilecek yapıcı başa çıkma stratejileri arasında.”

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!