“Üstün zekalı çocuklara sahip çıkılmalı”

Güncelleme Tarihi:

“Üstün zekalı çocuklara sahip çıkılmalı”
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2013 16:35

Türkiye Üstün Zekalı ve Dahi Çocuklar Eğitim Vakfı (TÜZDEV) Genel Başkanı Kemal Tekden, üstün zekalı çocuklara sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Tekden, “Bu çocuklar bizlere Allah’ın bir lütfu, Topkapı hazinelerinden daha kıymetliler. Topkapı hazinelerinin maddi değeri vardır ancak bu çocuklar olmadığında o hazinelerin de kıymeti olmaz” dedi.

Haberin Devamı

TÜZDEV tarafından Özel Tekden Kolejinde düzenlenen “Üstün Zekalı ve Dahi Çocukların Eğitimi Çalıştayı”nın açılışında konuşan Tekden, “dahi” olarak adlandırılan çocukların toplumların ufkunu açan idealist kişiler olduğunu söyledi.
Üstün zekalı çocukların çok iyi anlaşılması ve onlara sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Tekden, “Eğer toplum bu kişileri anlamazsa, keşfetmezse ve gereken değeri vermezse o sistemin batması haktır” ifadesini kullandı. Dahi insanların taklitçi olmadığını belirten Tekden, “Baktığımızda bütün dahilerin kendi medeniyet birikimleri, milli değerleri üzerinde yükseldiğini görüyoruz” dedi.
Tekden, dahilerin toplumda çok da bilinmediğine dikkati çekerek, şunları söyledi:
“Bu insanlar çok farklılar. Bilinmiyorlar, özellikle toplumumuzda tanınmıyorlar. Bu çocukların farklı bir bakış açıları var. Bunu fark etmediğiniz ya da bu çocuklara standart bir eğitim uyguladığınız zaman kaybolup gidiyorlar. Zaten en büyük sıkıntımız da bu. Oysa bu çocuklar bizlere Allah’ın bir lütfu, Topkapı hazinelerinden daha kıymetliler. Topkapı hazinelerinin maddi değeri vardır ancak bu çocuklar olmadığında o hazinelerin de kıymeti olmaz. Bugün dünya üzerinde bu çocukların kıymetini bilen ülkeler var. Bunların başında İsrail geliyor, dahi çocuklara özel okulları var. Kendi çocukları yetmediği için farklı ülkelerin üstün zekalı çocuklarına da el atıyor. ABD, Kore, Hollanda da bu yönde çalışmalar yapıyor. Türkiye’de bu çocuklar konusunda yapılan israf, en büyük israftır. Birkaç bin tane olan dahi çocuklarımızın kimler olduğunu bile bilmiyoruz.”
Üstün zekalı çocuklara yönelik herhangi bir eğitim politikası olmadığını savunan Tekden, “Eğer Türkiye’nin 2023 gibi bir vizyonu varsa bunun altını doldurup bu çocuklara el atmak zorunluluğu vardır. Beşeri sermayeyi en güzel şekilde değerlendirmemiz lazım. Milli Eğitim Bakanlığımızdan gelen bir teklif var. İlerleyen zamanlarda bir protokol imzalayıp bu çocuklarımıza yönelik çeşitli çalışmalar yapacağız” diye konuştu.
Tekden, yarın sona erecek çalıştayda, üstün zekalı ve dahi çocukların nasıl bir eğitim sistemine tabi tutulması konusunda bildiriler sunulacağını sözlerine ekledi. Çalıştayda konuşan Kayseri Valisi Orhan Düzgün ise üstün zekalı çocukların değerlendirilerek hem Türkiye’ye hem de dünyaya kazandırılabileceğini dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!