Üniversiteye ‘Kalite Yönetimi’ belgesi

Güncelleme Tarihi:

Üniversiteye ‘Kalite Yönetimi’ belgesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2015 09:53

Adıyaman Üniversitesi'ne (ADYÜ) ‘TS EN ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi’ belgesi verildi.

Haberin Devamı

Üniversitenin Rektörlük Konferans Salonu'nda düzenlenen törende konuşan Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Sebahittin Korkmaz, standartların insanların ve toplumların ortak ‘iyi’si olduğunu söyledi.

Kurum olarak herkesin kabul ettiği ortak ‘iyi’yi belgelendirdiklerini belirten Korkmaz, "Bu ortak 'iyi'ler uluslararası rekabette bazı ülkelerde, biz ortak iyiyiz belgelendirmesini yaparken maalesef piyasa yönetimi olmadığı için ayağa düşecek duruma gelmiş. Şu anda belge konusunda 'belge çöplüğü' diye adlandırılan iki ülke var. Bu ülkeler de Türkiye ve Hindistan" dedi.

Türkiye'nin belge çöplüğüne dönüşmesinin sebebinin kalite yönetim sistemi belgesinin önemsenmemesinden kaynaklandığını anlatan Korkmaz, kalite yönetim sistemlerinin üretildikten sonra içselleşmesi gerektiğini ve bunun daha sonra kültüre dönüşeceğine dikkat çekti.

Korkmaz, özellikle üniversitelerde kalite yönetim sisteminin gerçek anlamda uygulanıp içselleşmesi durumunda eğitim kalitesinin garanti altına alınacağının altını çizdi.

"Türkiye'nin belge çöplüğünden kurtarılması gerekiyor"

Dünya ölçeğinde orta 'iyi' olarak kabul edilen kalite yönetim sistemlerine uygun hizmetlerin üretilmemesi durumunda kalitenin çıktısında soru işaretlerinin oluşacağına vurgu yapan Korkmaz, şunları söyledi:
"Piyasada Türkiye'yi belge çöplüğünden kurtarmak bu tür milli kuruluşlarımız olan Türk Standartları Enstitüsü gibi bu konunun öncülüğünü ve önderliğini yapan kuruluşlarla iş birliği yaparak proje geliştirmek son derece isabetli bir karar olmuştur. Ben öyle zannediyorum ki bu bir başlangıç ve çok önemli bir başlangıç. Eğitim hizmetinin kalitesinin garanti altına alınabilmesi için kalite yönetim sisteminin içselleştirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde sonuç bekleneni karşılamaz"

ADYÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü ise daha önce birçok kuruluştan kalite yönetimi belgesi aldıklarını ancak yönetimi daha kaliteli hale getirmek için TSE'yle iş birliği yaptıklarını belirtti.

Türkiye'de ‘TS EN ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi’ belgesini alan 25’inci üniversite olduklarını belirten Gönüllü, şöyle konuştu:
"Aslında başarımız büyük, yani aslında biz bu başarıları iyice kanıksadık. Bunları yapacak altyapıya organizasyona sahibiz. Tabi bunları daha da ileriye götürmemiz gerekiyor. Bu standardın ruhunda bu var. Standart her gün gelişmeyi bir önceki günle bugünün eşit olmamasını bize vazife olarak yüklüyor. Bu bakımdan bunları yapacağımıza inanıyoruz. Gayet güzel kurulu bir düzenimiz söz konusu, öğrencilerimiz her geçen gün kaliteyi artırıyorlar daha çok beğenilen bir üniversite oluyoruz bu anlamda yükselen bir üniversiteyiz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!