Türkiye'de çocukların mutluluk karnesi 'orta'

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede çocukların mutluluk karnesi orta
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2015 11:31

Türkiye, 15 ülkede 12 yaş düzeyindeki çocuklara yapılan mutluluk araştırmasında 10’uncu oldu. Araştırmaya göre, Türkiye’de çocuklar Almanya’dan mutsuzken, İngiltere’ye göre mutlu. Çocukları yaşam tatmin düzeyi en yüksek ülke ise, Romanya oldu.

Haberin Devamı

İngiltere’deki York Üniversitesi ve çocuklar hakkında toplumsal araştırmalar yürüten sivil toplum kuruluşu Children’s Society, ‘İyi Çocukluk Çağı 2015’ araştırmasında 15 ülkede çocukların yaşam memnuniyetlerini araştırdı. Yaşları 8 ile 12 arasında değişen toplamda 53 bin çocukla anket çalışmaları yapıldı. Çocuklara okul, aile ve çevre, gelecek, sağlık, hobiler, güvenlik, özgürlük gibi birçok alanda çeşitli sorular yöneltildi. Ölçüm sorularına ‘çok mutlu’dan ‘çok mutsuz’a kadar 10 farklı şık konuldu.
Bu yıl dördüncüsü yayımlanan raporda, liste, 12 yaş grubundaki çocukların yanıtları baz alınarak yapıldı. Buna göre, 15 ülke içerisinde yaşamdan en çok zevk alan çocukların Romanya’da; en mutsuzların ise Güney Kore’de olduğu belirlendi. Türkiye ise 15 ülke arasında 10’uncu sırada yer aldı.

Haberin Devamı

İngiltere sondan ikinci
Araştırma İngiltere’deki çocukların yaşam memnuniyeti düzeylerini bazı ülkelerle karşılaştırmayı hedefliyor. İngiltere, Güney Kore’nin ardından en mutsuz ülke olarak 14’üncü oldu. İki gelişmiş ülkeden sonuçların bu şekilde çıkmasının nedeni olarak, İngiltere’de çok yaygın olan akran zorbalığı ve Güney Kore’deki rekabetçi eğitim sistemi gösteriliyor. İngiltere’de her üç çocuktan birinin okulda yaşıtları tarafından fiziksel zorbalığa maruz kaldığının altı çiziliyor.

Türkiye'de erkek çocuklar biraz daha mutlu
Araştırma, Türkiye’de erkeklerin kızlara oranla daha mutlu olduğunu gösteriyor. Erkekler 10 üzerinde 9.2 mutlu olduklarını belirtirken, kızlarda bu oran 9’da kaldı. Araştırmada yaşam tatmin düzeyi en yüksek yaş grubu 10, en düşük ise16 olarak belirlendi.

En mutludan en mutsuza ülke sıralaması
1-Romanya
2-Kolombiya
3-İspanya
4-İsrail
5-Estonya
6-Norveç
7-Etiyopya
8-Cezayir
9-Almanya
10-Türkiye
11-Nepal
12-Polonya
13-Güney Afrika
14-İngiltere
15-Güney Kore

BAKMADAN GEÇME!