Türkiye eğitimde dünyanın neresinde? Şahin öğretmen bu sorunun yanıtı için dünyayı dolaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Türkiye eğitimde dünyanın neresinde Şahin öğretmen bu sorunun yanıtı için dünyayı dolaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2022 11:32

İstanbul’da sınıf öğretmeni olarak görev yapan Şahin Çevik, dünyayı dolaşarak ülkelerin eğitim sistemlerini inceliyor. Şahin öğretmen, 2012 yılında başladığı seyahatleriyle 10 yıl içinde 38 ülke gezdi. Gittiği ülkelerde okulları ziyaret ediyor, öğrenci ve öğretmenlerle konuşuyor ve eğitim sistemlerindeki farklılıkları gözlemliyor. Çevik, “Bazı ülkeler kadın hak ve özgürlüklerini öne çıkarıyor, bazısı kız çocuklarının eğitime dahil olmasına öncelik veriyor, bazısı ekolojiyi önemsiyor, bazıları da iyi bir dünya vatandaşı yetiştirmeyi hedefliyor. Gördüğüm bu farklılıkları zihnimde harmanlamak ve mesleğimde de gözlemlerimden yararlanmak istiyorum” diyor.

Haberin Devamı

Bir sonraki rotasının Avustralya, Güney Kore ya da Japonya olacağını söyleyen ve kendine ‘Seyyah Öğretmen’ diyen Çevik 16 yıldır öğretmenlik yapıyor. Seyahatlerini ise yalnızca ara tatil ya da yaz tatillerinde düzenleyebiliyor. Dünyayı sadece kendisi için gezdiğini söyleyen Çevik, “Bu benim hayat amacım” diyor. Seyahat edeceği ülkeleri, gittiği tarihte eğitim öğretimin devam edip etmemesine göre belirliyor. O sebeple yazın güney, kışın kuzey yarı küredeki ülkeleri tercih ediyor.

BAŞKA ŞEYLERDEN DE BAHSETMEK İSTİYORUM
“Ben çocuklarıma matematik, fen bilimi, Türkçe öğretiyorum ama onlara başka şeylerden de bahsetmek gerektiğini düşünüyorum” diyen Çevik, gezileri sayesinde öğrencilerine de fayda sağlayabildiği için mutlu. Seyahatlerini kendi birikimiyle yapan Çevik, ülkeleri gezmeye nasıl başladığını ve gözlemlerini şöyle anlattı:

Türkiye eğitimde dünyanın neresinde Şahin öğretmen bu sorunun yanıtı için dünyayı dolaşıyor
ARADAKİ FARKLARI GÖRDÜM
“2009 yılında ilk defa bir öğrenci grubuyla yurt dışına çıkarak İngiltere’ye gittim. Orada başka ülkelerden gelen öğretmenler de vardı. Öğretmenlerle konuştuğumda hepimizin farklı şeylere önem verdiğimizi fark ettim. Sonrasında asıl süreç 2012 yılında yine İngiltere’ye dil kampına gitmemle başladı. Dil eğitimi aldığım öğretmenim İngiltere’de bir sınıf öğretmeniydi. Bu eğitim sırasında onun ve İngiltere’deki diğer öğretmenlerin kazanımlarını, sınıflarında kullandıkları teknolojileri, ders işleme şekillerini ve çocukların oyun oynama sürelerini gözlemledim. O zaman fark ettim ki biz Türkiye’de bunları çok daha farklı bir biçimde ilerletiyoruz.

Haberin Devamı

DÜNYADA SAYILI ÜLKELERDEN BİRİSİYİZ
Örneğin, okullarında kullandıkları teknoloji bizimkinin gerisindeydi. Biz teknolojiyi eğitime dahil etme konusunda dünyanın sayılı ülkelerinden birisiyiz. Fiziki yapı kesinlikle öğrenci ve oyun dostuydu. Sınıfların hepsinden doğrudan bahçeye ulaşılıyordu. Veliler özel ya da devlet okulu fark etmeksizin okul üzerinde bir etkiye sahipti. Bu etki müfredatın değişmesini bile sağlayabiliyordu. Bunlar dikkatimi çeken ve beni teşvik eden detaylardı. Sonra da seyahatlerim başladı. Hatta tüm dünyada gezdiğim ülkelerdeki öğretmenlere soracağım soruları yazmaya başladım. Ülkelere gitmeden önce sorularımı okullara gönderiyorum. Dönüş yapıp beni davet eden okulları da o ülkeye gittiğimde ziyaret ediyorum.

Türkiye eğitimde dünyanın neresinde Şahin öğretmen bu sorunun yanıtı için dünyayı dolaşıyor
HİNDİSTAN VE GÜNEY AFRİKA İLGİ ÇEKİCİ
Hindistan’ın kuzeyinde bir kolej oldukça ilgimi çekmişti. Bu kolejde kadın hak ve özgürlükleri eğitimde öne koyulmuş. Bu okulda hem kadınların ekonomiye dahil olması amaçlanıyor hem de o kadınların çocukları bu okulda eğitim alabiliyor. Sabah kadın çocuğunu alıp okula gidiyor. Çocuk derse giriyor kadın da okulun arka tarafında bulunan üretim bantlarında güneş panelleri üretimi yapıyor. Güney Afrika’da bulunan bir lise de oldukça ilgimi çekmişti. Okulun önceliği sanat ve spordu. Örneğin üniversiteyi kazanan öğrencilerin listesini sıradan bir kâğıda basarak duyuru panosuna asmışlardı. Ama okulun öğrencisi spor alanında başarı elde etmişse ismi pirinç levhalarla okulun her yerine asılmıştı.

Haberin Devamı

EKOLOJİK BAKIŞ AÇISINA SAHİP OLANLARI SEVDİM
Ben Kahramanmaraş’ta köyde doğdum ve 17 yaşına kadar köy hayatının içinde yetiştim. Ekolojiye önem veren, doğayı önemseyen ve bu bakış açısıyla öğrencilerini yetiştiren okullarda öğretmenlik yapmak isterdim. Bunun için Pasifik, Güneydoğu Asya, Güney Amerika ve Afrika ideal yerler. Buralarda ekolojik bakış açısına sahip okullar var. Bu okullarda ağaçların ismi ezberletilmiyor ama çevreye en az zararı vermenin yolları öğretiliyor. Çocuklar da bu bakış açısıyla yetişiyor.

Türkiye eğitimde dünyanın neresinde Şahin öğretmen bu sorunun yanıtı için dünyayı dolaşıyor
EN İLGİ ÇEKİCİ OKULLAR
Seyyah Öğretmen Şahin Çevik’in en ilgisini çeken okullar ise şöyle sıralanıyor:
1) Hindistan’ da bulunan Barefoot College insan hakları ve kız çocuklarının eğitime dahil olmasını önceliyor.
2) Endonezya’daki Green School çevre bilinci ve ekolojinin önemini vurguluyor.
3) Güney Afrika’da Pretoria Boys High School sanat ve spor etkinliklerini önemsiyor ve kütüphanesiyle ünlü.
4) Kolombiya’daki Los Nogales School, Kolombiya’nın başka kültürler altında ezilmesini reddeden bir okul. Öğrencilerini uluslararası topluma kazandırıyor ama milliyetçi bir bakışla ülkelerine hizmet etmenin önemini de öğretiyor.
5) Meksika’da bulunan Colegio Coral Baur’un kurucusu birlermiş milletlerde görev yapmış emekli bir diplomat. Bu sebeple diplomasi alanında öğrenci yetiştirmeyi önemsiyor.

Haberin Devamı

ZİYARET ETTİĞİ ÜLKELER
Arnavutluk, Arjantin, Belçika, Botsvana, Brezilya, Kolombiya, Küba, Hırvatistan, Ekvador, Fransa, Gürcistan, Yunanistan, Hindistan, Endonezya, İran, İtalya, Kenya, Kosova, Malezya, Meksika, Mozambik, Namibya, Hollanda, Kuzey Makedonya, Umman, Panama, Katar, Rusya, Sırbistan, Singapur, Güney Afrika, İspanya, Tayland, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri, Uruguay, Vatikan, Zimbabwe.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!