Türkçe’de fiilimsi soruları zorladı

Güncelleme Tarihi:

Türkçe’de fiilimsi soruları zorladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2015 12:01

Ortaokul 8’inci sınıflarda eğitim alan 1 milyon 174 bin 427 öğrenci iyi bir liseye girmek için TEOG maratonunda ter döktü. Sınavın ilk gününde öğrenciler sabahın erken saatlerinde okullarının yolunu tuttu. Oturum arasında dua okuyan da vardı, son kez notlarına bakan da. Veliler ise öğrencilerden daha çok heyecanlıydı. İstanbul Ataköy’deki Emlak Kredi Bankası Ortaokulu öğrencileri ilk oturum olan Türkçe sınavının ardından çok zorlanmadıklarını ancak 1-2 fiilimsi sorusunun biraz uğraştırdığını söyledi. İstanbul Üsküdar Capitol Ortaokulu’nda sınava giren öğrenciler de, Türkçe testindeki soruların genel olarak kolay olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında düzenlenen ortak sınavların ilk günü sona erdi. 25 Kasım Çarşamba gününün ilk oturumu Türkçe oldu. Öğrenciler sabah 08.00’den itibaren okul önlerine gelmeye başladı. Bazı öğrencilere ailelerinin de eşlik ettiği görüldü. Toplam 725 öğrencisi olan İstanbul Ataköy’deki Emlak Kredi Bankası Ortaokulu’nda ise 106 öğrenci sınavlara girdi. Okul bahçesinde bir süre aileleriyle bekleyen öğrenciler saat 08.30’dan itibaren içeri alındı. Görevli öğretmen, öğrencilere heyecanlanmamaları gerektiğini söyledi. Son hatırlatmaları yaptıktan sonra öğrenciler Türkçe sınavına girmek için sınıflara alındı. Sınıflarda da görevli öğretmenlerin sınav kuralları ile ilgili uyarıları devam etti.

“YERİM SENİ TEOG”

Haberin Devamı

Türkçe’de fiilimsi soruları zorladı

Okul yetkilileri, 8’inci sınıf öğrencilerinin yaklaşık yüzde 70’inin okul kurslarına katıldığını, bir sorun yaşanmadığını ve rehberlik servisinin de dönemin başından bu yana aileler ve öğrencilerle iletişim içinde olduğunu söyledi. Rehberlik servisinin öğrencileri rahatlatmak için küçük etkinlikler düzenlediğini de belirttiler. Bu etkinliklerden biri de sınav günü öğrencilere ikram edilmek için hazırlanan ve üzerinde “Yerim Seni TEOG” yazan küçük atışkırmalıklar oldu. Türkçe sınavından önce bu atıştırmalıklara pek ilgi göstermeyen öğrencilerin, ilk oturumun ardından verilen yarım saatlik molada masadaki atıştırmalık tatlıları bitirdiği de gözlendi.

Herhangi bir sorunun yaşanmadığı okulda saat 09.00’da zil çaldığında TEOG’un ilk oturumu da başlamış oldu. Toplam 40 dakikada 20 soruya cevap veren öğrencilerin ilk yorumları sınavın kolay olduğu yönündeydi. Ancak bazıları 1-2 fiilimsi sorusunda zorlandıklarını söylediler.

SORULARI GÖRÜNCE RAHATLADIM

Türkçe’de fiilimsi soruları zorladı

Haberin Devamı

Türkçe sınavının bitmesine 10 dakika kala salondan ilk çıkan öğrenci Berke Akyüzlü, “Türkçe sınavı kolaydı. En kolay soru tipi de paragraf soruları idi. Söylendiği gibi korkulacak bir yanı yok yani” yorumunu yaptı.  TEOG’a hazırlanırken sosyal aktivitelere ve özel ilgi alanı olan basketbol oynamaya devam ettiğini belirten Berke Akyüzlü, “Her gün test çözdüm, özel etüt merkezine ve okulda açılan kursa gittim. Hedefim Nüket Ercan Hukuk ve Adalet Meslek Lisesi’ne girmek. Son günlerde çok az heyecanlandım ama soruları gördükten sonra rahatladım. Birinci dönem sınavında konular az olduğu için biraz daha rahatız. İkinci dönem sınavlarının buna göre daha zor olacağını düşünüyorum fakat düzenli çalışmaya devam edeceğim. TEOG’a hazırlanırken sosyal aktivitelerden ve basketboldan taviz verdiğimi söyleyemem. Düzenli çalıştığım için onlara ara vermedim” diye konuştu.

Haberin Devamı

Annesi Deniz Aynur ise, oğlunun son günlerde biraz heyecanlı olduğunu belirterek, “Ben çalışıyorum fakat son haftayı birlikte geçirmek için izin aldım. Birlikte dışarı çıktık, gezip dolaştık, ne istiyorsa onu yapmaya çalıştım. Hiç strese girip ders çalışmayı barıktığı dönemler olmadı. Genelde rahattı. Zaten düzenli çalıştığı için başarılı olacağını düşünüyorum” dedi.

Diğer öğrenciler ise Türkçe sınavını şöyle değerlendirdi:

SON GÜNLERDE HEYECANLANDIM

Helin Gökalp: Türkçe sınavı kolaydı, zorlanmadım. Fiilimsi konusundan 1-2 soru biraz zorladı ama yaptım. Hazırlık aşamasında strese girmemek için sınavın zor olacağını düşünmemeye çalıştım. Son günlerde biraz heyecan vardı ancak şimdi daha iyi hissediyorum. Hazırlık için etüt merkezine de gittim, evde sürekli test çözdüm.

Haberin Devamı

HEDEFİM GALATASARAY LİSESİ

Batuhan Şaban: Türkçe sınavı benim için kolay geçti. 40 dakikanın hepsini kullandım. Soruları bitirdikten sonra cevapları iki kere kontrol ettim. Galatasaray Lisesi’ne gitmek istiyorum. Ama matematik sınavından biraz korkuyorum. O yüzden heyecanlıyım. Antrenör olmak istiyorum, hazırlanırken antrenmanlara devam ettim. İki ay sonra bir sınava gireceğim, ondan sonra antrenmanlara ara vereceğim zaten. O dönemde nisan ayındaki sınava daha sıkı çalışacağım.

FEDAKARLIK ETMEDİM

Berke Beyoğlu: Sınavım iyi geçti, az yanlış bekliyorum. Bakırköy Anadolu Lisesi’ne gitmek istiyorum. Etüt merkezine gittim, sınav için günde 100 soru çözmeye çalıştım. Okul derslerimi günü gününe yaptım. Hafta sonları etüt merkezinden sonra arkadaşlarla gezmeye gittim, hafta içi ders çalıştım. Çok fedakarlık ettiğimi söyleyemem. Son günlerde heyecandan biraz karnım ağrıdı ama şimdi iyiyim.

Haberin Devamı

GENÇLİĞİMİZİ FEDA ETTİK

Kartal Köroğlu: Türkçe kolaydı, 1-2 tane soru vardı fiilimsi konusundan, biraz zorladılar. Hazırlık için etüt merkezine gittim, evde test çözdüm. Günlük çalışmak için saat tutmadım, şu kadar soru çözeceğim, demedim fakat gençliğimizi feda ettik diyebiliriz. Arkadaşlarla gezmeleri biraz ertelemiş olduk. Basketbol oynuyorum ama ona ara vermedim. Yeşilköy Anadolu Lisesi’ne girmek istiyorum. Normal derslerim de gayet iyi zaten.

DUA OKUYAN ÖĞRENCİ DE VARDI, MATEMATİK ÇALIŞAN DA

Türkçe’de fiilimsi soruları zorladı

İstanbul Üsküdar Capitol Ortaokulu’nda da sınav heyecanı vardı. Ortak sınavların ilk gününde öğrenciler sabahın erken saatlerinde sınava girecekleri okullarına geldi. Okul bahçesinde sıra olan öğrencilere okul yönetimi sınav saati, dinlenme molası konusunda hatırlatma yaptıktan sonra öğrenciler sınıflara geçti. Saat 09:00’da sınavın başlamasıyla veliler de okulun dışında beklemeye başladı. Çocukları kadar heyecanlı olduklarını söyleyenler arasında çok sayıda dua eden veli vardı. 09:40’ta Türkçe testinden çıkan öğrenciler, sınavın genel olarak iyi geçtiğini anlattı. Teneffüse çıkan öğrencilerden kimi basketbol oynadı, kimi dua okudu, kimi matematik testi için son defa notlarına baktı.

Türkçe’de fiilimsi soruları zorladı
TÜRKÇE GENEL OLARAK KOLAYDI

Görme yetisi zayıf olan Rana Demir adlı kaynaştırma öğrencisi, “Öğretmenin soruları okudu. Ben yanıtladım. İlk sınavım çok güzel geçti, sorular kolaydı. Amacım iyi bir lise, ardından tıp fakültesini okumak” derken, Serkan Sezgin adlı öğrenci ise,” Bütün sorulara yanıt verdim. Genel olarak kolaydı. Heyecanımı attım, okulun kurslarına gitmeden evde kendim çalıştım. Daha verimli oldu. İsteğim iyi bir Anadolu lisesi” sözleriyle duygularını paylaştı.  Elinde kağıtla okul bahçesinde dolaşan Ali Ufuk Yılmaz Kaya adlı öğrenci, “Sure ezberliyorum. Çok çalıştım, Anadolu lisesini kazanmak amacım. Türkçe testi kolaydı, kendime güveniyorum” diye konuştu. Matematik testi için notlarına baktığını söyleyen Mizah Bulut da “Aklımda kalan bilgileri son kez kontrol ediyor, tekrar yapıyorum. Matematikten çıkmış sorulara bakıyorum. Heyecanlı değilim” dedi.

Türkçe’de fiilimsi soruları zorladı
VELİLER HEYECANLIYDI

Elinde tuttuğu Kuran-ı Kerim’den dualar okuduğunu anlatan Zarife Gönülkırmaz adlı veli,” Oğlum sınavda, ondan çok heyecanlıyım, dua okudum. Amacımız iyi bir lise. Bunun için çok çalıştık. Sınav sisteminin iki güne yayılması strese neden oluyor ama aralarda molaların olması ise iyi” diye konuştu. Bülent Sezgin adlı veli ise, sınavla ilgili duygularını şöyle anlattı:

“Lise ve üniversitede sınava dayalı bir sistem olduğu için buna yönelik uygulamayı genel olarak olumlu bulmuyorum. Sınava katılan oğlum kadar heyecanlıyım. Çocuğum iyi hazırlandı ve kendine güveniyor. İyi bir okul için yarışıyoruz.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!