Türk akademisyene ‘Kraliyet’ unvanı

Güncelleme Tarihi:

Türk akademisyene ‘Kraliyet’ unvanı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2022 10:38

Prof. Dr. Sezgin Bakırdere’nin kimya alanında yaptığı akademik çalışmaları, İngiliz Kraliyet ailesi tarafından desteklenen The Royal Society of Chemistry (Kraliyet Kimya Topluluğu) tarafından “Fellow Member” (danışman üye) unvanıyla taçlandırıldı. Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Bakırdere, analitik kimya alanında yaptığı uluslararası çalışmalar nedeniyle bu unvana layık görüldü. Onun bu başarısına en çok sevinenlerden biri de 2022 Liselere Geçiş Sistemi (LGS)’de 500 tam puan alarak şampiyonlar arasında yer alan kızı Bengisu Ece Bakırdere oldu.

Haberin Devamı

10 yıldır bilimsel çalışmalarını YTÜ’de sürdüren ve lisans, yüksek lisans, doktora öğrencilerinden oluşan 67 kişilik bir araştırma grubunun başında bulunan Prof. Bakırdere; “Ülkemizin ismini uluslararası camiada daha fazla duyurmak için gayret sarf ediyoruz. Biliyoruz ki bunun yolu bilimden geçer. Bir ülke bilimde ne kadar güçlüyse uluslararası arenada da sesi o kadar yüksek çıkar. Biz de çorbada tuzumuz olması için bilim yolunda ilerlemeye çaba gösteriyoruz” dedi.

Türk akademisyene ‘Kraliyet’ unvanı

ÖĞRENCİLERİ NOBEL ÖDÜLLÜ İSİMLERLE BULUŞTURDU
Prof. Dr. Bakırdere ona kraliyet unvanını getiren çalışmalarını anlatırken şunları söyledi:
“Biz ekip olarak analitik kimya alanında bilimsel çalışmalar yapıyoruz. Kovid-19, kutup, sağlık ve çevre üzerine son yıllarda yoğunlaşıp etki faktörü yüksek çalışmalar yapmaya gayret gösterdik. Pandeminin ilk zamanlarında kullanılan iki ilaç etken maddesi üzerine hazırladığımız proje Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TUSEB) tarafından desteklendi ve proje kapsamında yaptığımız çalışmalar 5 farklı yayın halinde etki değeri yüksek, saygın dergilerde dünya literatürüne kazandırıldı. Araştırma ekibimin bakış açısını değiştirmek ve katkı sağlamak adına Nobel ödüllü bilim insanlarını davet ettim ve bu kapsamda ‘Farklı Olmak için Farklı Düşün’ mottosuyla “Think Different to be Different” etkinliğini başlattım. Bir lisans öğrencisinin Nobel ödüllü birine soru sorması fikri beni heyecanlandırıyordu ve Nobel ödüllü 7 bilim insanıyla bu etkinliği yaptık. 2016 Nobel Kimya ödülü sahibi Dr. Jean-Piere Sauvage’ın toplantı sonrası ona soru soran lisans öğrencilerinin fotoğraflarıyla birlikte isimlerini istemesi yaptığım işin doğru olduğunu bir kez daha bana gösterdi. Analitik kimyanın geniş yelpazseninde yaptığımız çalışmalar bana bu üyeliği getirdi. Bu başarı sadece benim değil araştırma ekibimin başarısı.”

Haberin Devamı

KIDEMLİ OLMADAN DANIŞMAN OLDU
Normal şartlarda danışman üye olmak için öncelikle kıdemli üye olmak ve 6 yıl bu unvanla çalışmalar yapmak gerektiğini söyleyen Dr. Bakırdere kendisinin doğrudan danışman üyeliğe uygun görüldüğünü belirterek, “Bu toplulukta bir misyon ediniyorsunuz. Kimya üzerine bir politika geliştirecekleri zaman danışman üyelerden öneriler talep ediyorlar. Her yıl bu çerçevede toplantılar organize ediliyor. Ben de ülkemizin sesi olarak orada bulunup önerilerde bulunacağım. Ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeye gayret edeceğim” dedi.

Türk akademisyene ‘Kraliyet’ unvanı
LGS ŞAMPİYONU BABASININ BAŞARISINI ANLATTI
2022 LGS şampiyonlarından Bengisu Ece Bakırdere 500 tam puan alarak, hayali olan Galatasaray Lisesi’ne yerleşmişti. Şampiyon, babasının elde ettiği başarının kendisini kamçıladığını söyledi ve şöyle devam etti;
“Babam gece gündüz çalışarak bu başarıyı hak etti. Çabasının karşılık bulması ve insanlığa yardım edebilecek bilimsel faaliyetlerin içinde olması beni çok gururlandırıyor. Aynı zamanda annem Doç. Dr. Gülhan Bakırdere de YTÜ’de öğretim üyesi olduğu için evde sürekli bilim üzerine konuşmalar yapılıyor. Babamın başarısı ve bilimle iç içe bir ailede büyümem benim gelecekle ilgili hayallerimi daha yukarı koymam konusunda motive ediyor. Babamı görünce başarılarına imreniyorum.”
Türk akademisyene ‘Kraliyet’ unvanı
Kraliyet Kimya Topluluğu
1841 yılında, İngiltere’de diyalizin mucidi Thomas Graham’ın başkanlığında kurulan Londra Kimya Derneği, 7 yıl sonra Kraliçe Victoria’nın “Kimya Biliminin Genel İlerlemesi” başlıklı Kraliyet Beyannamesi’nin yayınlanmasıyla ‘Kimya Derneği’ olarak çalışmalarını sürdürdü. 1972’de Kraliyet Kimya Enstitüsü, Faraday Topluluğu ve Analitik Kimya Derneği ile birleşme sürecini başlatan Kimya Derneği, 15 Mayıs 1980’den bu yana The Royal Society of Chemistry (Kraliyet Kimya Topluluğu) adı altında bilime yön veren çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalar Kraliyet Ailesi tarafından destekleniyor. Daha önce 2018 yılında İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Reşat Apak benzer bir unvanla topluluğa kabul edilmişti.

BAKMADAN GEÇME!