TÖZOK’tan özel okul ücretiyle ilgili açıklama

Güncelleme Tarihi:

TÖZOK’tan özel okul ücretiyle ilgili açıklama
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2022 15:15

Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK), 2022-2023 yılı okul ücretleri için azami artışı geçmiş yıllardaki uygulamaları değerlendirerek duyurmuştu. Ancak akşam saatlerinde yapılan açıklamada gelen tepkiler üzerine oranların TÜİK enflasyon verilerine göre yeniden düzenleneceği belirtildi. TÖZOK Başkanı Zafer Öztürk, “Okullar enflasyonun yüzde 36 olduğu bir dönemde giderlerini düşünecekler. Yeni açıklanan verilere göre geçen yıl eğitim yüzde 17 oranında artışla diğer alanların gerisinde kaldı. Diğer yandan eğitim ücretleri ocak ayında açıklandığında bütün bir seneyi kapsıyor ve ara dönemde herhangi bir artış yapılamıyor” dedi.

Haberin Devamı

TÖZOK tarafından yapılan açıklamada, “Kamuoyuyla paylaşılan metin, yönetmeliğe atıf yapılarak belirtilmiş bir açıklamaydı. Velilerimizce artış oranının bu şekilde olacakmış gibi anlaşılması nedeniyle ilgili açıklama kaldırılmıştır. Özel okul ücretleri, TÜİK tarafından ilan edilen oranlar dikkate alınarak MEB Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği’ne uygun olarak düzenlenecektir” denildi. Artış oranını değerlendiren Öztürk şunları söyledi: “Bu artış 5580 sayılı kanunla bize verilmiş ve geçmiş 3 yılın 12 ay ortalamasına göre değerlendirdiğimiz bir sınırlama. Ancak okullarımız kendi velilerinin durumunu gözeteceklerdir.

ÖĞRENCİYİ KORURKEN ÖĞRETMENE EN İYİ MAAŞI SAĞLAYACAKLAR
Bir yandan da enflasyonun yüzde 36 olduğu bir dönemde giderlerini de düşünecekler. Yeni açıklanan verilere göre geçen yıl eğitim yüzde 17 oranında artışla diğer alanların gerisinde kaldı. Diğer yandan eğitim ücretleri ocak ayında açıklandığında bütün bir seneyi kapsıyor ve ara dönemde herhangi bir artış yapılamıyor. Okulların en önemli gider kalemi personel ve öğretmen maaşları. Asgari ücretlere yapılan yüzde 40’lık artış, gaz elektrik gibi giderlerin yüzde 130 civarında artması,  sarf maaliyetlerinde yüzde 280’lik artışlar söz konusuyken okullarımızın da bir bütçe yaparken bunları göz önüne almaları gerekecek. Bir yandan öğrencilerini muhafaza ederken, diğer yandan da öğretmenlerine en iyi maaşı vermek amaçları olacaktır.

Haberin Devamı

ŞUBAT VE MART AYLARINDA ÜCRETLER AÇIKLANIR
Yasaya göre özel okulların Mayıs sonuna kadar ücretlerini açıklama hakkı var. Ancak son yıllardaki teammüllerde Ocak ayı içinde açıklanmaya başlanıyor. Şubat ve Mart aylarında açıklanmış oluyor.

ÖZEL OKULLARDA KAPANMA TEDİRGİNLİĞİ
Okullar çok zor durumdalar.  Birçoğu kapanma durumuyla yüzleşiyor. Özellikle bir-iki yıl önce açılmış ve borcu olan okulların çok uzun süre ayakta kalabileceğini düşünmüyorum. Bu artışı karşılayamayacak velilerimiz, artışı yapamayacak okullarımız olacak. Diğer yandan da okullarımız bir kere açıkladıkları rakamla bir yıl yaşayacaklar. Her türlü artışa karşı  savunmasız kalacaklar. Pandemi zaten ortamı daralttı, üstüne bu gelince istihdam alanında da kayıp olacağını düşünüyorum.”

BAKMADAN GEÇME!