Tıp eğitiminde ithal kadavra önerisi

Güncelleme Tarihi:

Tıp eğitiminde ithal kadavra önerisi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2013 11:54

Prof. Dr. Oğuz Taşkınalp, Türkiye’deki tıp eğitiminde ithal kadavra kullanılması önerisinde bulundu.

Haberin Devamı

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuz Taşkınalp, Türkiye'deki tıp fakültelerinde eğitimdeki en büyük sorunun kadavra yetersizliği olduğunu belirterek, "Bu konuda kısa vadedeki en kolay çözüm kadavra ithal edilmesi. O yol açılırsa belirli sayıda kadavra ithal edilebilir ve tüm tıp fakültelerine dağıtılır" dedi.

Taşkınalp, doktorun insan vücudunu çok iyi bilmesi gerektiğini söyledi. İnsan vücudunun en iyi kadavra üzerinde öğrenildiğini anlatan Prof. Dr. Taşkınalp, tıp öğrencilerinin, insan vücuduyla ilgili bilgileri teorik olarak ezberlemesine rağmen bu bilgilerin damar, sinir ve organlara dokunulmayınca kalıcı olamayacağını söyledi.

Taşkınalp, en iyi yöntemin görerek öğrenmek olduğunu belirterek, "Bizim materyalimiz de kadavradır. Onun yerini tutabilecek maketler yapılmış belki ama hiçbir zaman canlı insanı maketle mukayese edemeyeceğimiz gibi kadavrayı da maketle mukayese edemeyiz" diye konuştu.

Haberin Devamı

TÜ Tıp Fakültesi'nde son 6-7 yıldır yeni kadavra açamadıklarını anlatan Taşkınalp, öğrencilere ancak maket üzerinde eğitim verebildiklerini dile getirdi.

Prof. Dr. Oğuz Taşkınalp, kadavra sıkıntısı konusunda kısa ve uzun vadeli çözümler olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Türkiye genelinde tıp fakültelerinde eğitimdeki en büyük sorun kadavra yetersizliği. Bu konuda kısa vadedeki en kolay çözüm kadavra ithal edilmesi. O yol açılırsa belirli sayıda kadavra ithal edilebilir ve tüm tıp fakültelerine dağıtılır. İthal kadavranın satışını Rusya ve Azerbaycan gibi ülkeler yapıyor. Belirli bir fiyat karşılığında kadavrayı satıyorlar ama bunun için birtakım yasal değişikliklerin olması lazım. Bunlarla ilgili çalışmalar yapılıyor."

Kadavra bağışının artmasını istiyoruz

Taşkınalp, kadavra bağışının ön plana çıkarılması için tıp fakülteleri ile Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği'nin çalışmalar yaptığını söyledi.

Bu yöndeki çalışmalardan sonra kadavra bağışında ciddi bir artış olduğunu dile getiren Taşkınalp, "Üniversitemizde son 15-20 senede 3-4 olan bağış sayısı, son bir yılda aynı sayıya ulaştı. Gönül istiyor ki bağış kadavralar çok daha fazla olsun. Bu yönde daha önce Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kişilerin vücutlarını kadavra olarak bağışlamasının hiçbir dini sakıncası olmadığı yönünde açıklaması vardı. Bu yönde vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi gerekiyor. Vatandaşlar, kadavra olarak bağışladıkları vücutlarının tıp eğitiminde yeni ve daha iyi doktorların yetişmesini sağlayacağını bildiği zaman bağışçı sayısının artacağını düşünüyoruz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!