TEOG puanıyla ‘özel yerleştirme’ye velilerden dava

Güncelleme Tarihi:

TEOG puanıyla ‘özel yerleştirme’ye velilerden dava
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2014 10:32

168 kişilik kontenjanı dolmuş olmasına rağmen Milli Eğitim Bakanlığı’nın talimatı ile 169’uncu öğrenciyi kaydeden Üsküdar Amerikan Lisesi’nden bir grup veli, kaydın iptali istemiyle dava açtı.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın özel okul puanı ile değil de TEOG puanıyla bir öğrenciyi Üsküdar Amerikan Lisesi’ne (ÜAL) ‘özel yerleştirme’sine velilerin tepkisi sürüyor. Okulun 168 kişilik kontenjanı dolduktan sonra, bakanlık talimatıyla 169’uncu öğrenciyi kaydeden okulun kaydı iptal etmesi için veliler dava açtı. Açılan davaların gerekçesinde şu ifadeler yer aldı:
“ÜAL’in hazırlık ve üst sınıflarında öğrenim gören müvekkiller gerekli başarıyı göstererek, yasa ve düzenlemelere uygun olarak Üsküdar Amerikan Lisesi’ne kayıt hakkı kazanmış iken, söz konusu öğrencinin aynı başarıyı göstermeden ve yasal düzenlemelere uygun olarak bu hakkı elde etmeden sahip olması eğitim çağındaki müvekkilleri olumsuz etkiliyor, eğitimin temelinde olması gereken hak ve adalet bilinci zarar görüyor”.

Haberin Devamı

Geçen kasım ayında olayın ortaya çıkmasının ardından hem okulun velileri, hem de puanı tutmadığı için çocuğunu başka liselere gönderen veliler tepki gösterdi. Okula 490 puanlı bir öğrencinin velisi noter kanalıyla bir tebligat göndererek, çocuğunun alınması için ihtar çekti. Aynı şekilde SEV (Sağlık Eğitim Vakfı)’nın ilköğretiminden mezun olan ve Üsküdar Amerikan Lisesi’ni 0,1 puanla kaçıran başka bir öğrenci velisi daha noter kanalıyla okula çocuğunun alınması için tebligat gönderdi. Okul da gelen yazıyı Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderdi. Daha yüksek puanlı diğer öğrencilerin okula başvuruları sürerken TEOG puanıyla ‘özel yerleştirme’ yapılmasının ardından diğer kolejlere de veliler benzer başvurularda bulundu.

Okul da dava açtı

Üsküdar Amerikan Lisesi yetkilileri de Milli Eğitim Bakanlığı’na şikayet dilekçesi yazdı.

Okul ayrıca, bakanlık talimatıyla 169’uncu öğrencinin kaydını yapmak zorunda kaldığı için konuyu mahkemeye taşımıştı. Üsküdar Amerikan Lisesi’nden yapılan açıklamada şöyle denilmişti:
“Okulumuz hazırlık sınıfının 168 kişilik kontenjanı dolmuş olmasına rağmen Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilgi yazısı gereğince kaydını yapmak zorunda kaldığımız 169’uncu öğrencinin kaydına dair Milli Eğitim Bakanlığı işlemlerinin iptali için İstanbul Bölge İdare Mahkemesi eliyle Danıştay nezdinde 7 Kasım 2014 tarihinde dava açıldı. Dosya Danıştay’a muhabere yoluyla intikal edecek. Ayrıca yürütmeyi durdurma da istendi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!