Tenasüh nedir? Neden reddedildi? Tenasüh ve reenkarnasyon kelimi anlamları ve farkları

Güncelleme Tarihi:

Tenasüh nedir Neden reddedildi Tenasüh ve reenkarnasyon kelimi anlamları ve farkları
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2022 01:12

Tenasüh, Karmatilik, Batınilik ve Alevilik gibi mezhepler tarafından benimsenen bir inançtır. Bu inanca göre ölümden sonra ruh, başka bedenlere girerek dünyadaki yaşamını sürdürür. Tenasüh inancı, mutasavvıflar, şeyhler ve İslam düşünürleri tarafından farklı şekillerde yorumlanmıştır. Bazıları sadece takva sahibi kulların ruhlarının başka bedenlere girerek yaşamını sürdürdüğünü iddia etmiştir. Tenasüh ve reenkarnasyon nedir? Bu inançlar İslam'da neden reddedildi detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 

 Reenkarnasyon ve Tenasüh hakkında kaleme alınan eserlerden bazıları şunlardır: 

 1- Ali İhsan Yitik - Hint Kökenli Dinlerde Karma İnancının Tenasüh ile İlişkisi

 2- Ahmet Yaşar Ocak - Bektaşi Menkıbelerinde Tenasüh

 3- Halil Cibran - Reenkarnasyon Öyküleri

 4- Mark Gober - Telepati, Reenkarnasyon ve Ölüme Yakın Deneyimler Üzerine

 5- Ömer Uluçay - Nusayrilik - İnanç Esasları: Tenasüh 

 Tenasüh Nedir? 

 Arapça kökenli tenasüh kelimesi, nesh sözcüğünden türetilmiştir. Nesh, form, şekil, suret, dış görünüş anlamına gelir. Tenasüh kelimesinin sözlük anlamı ise ruhun şekil değiştirmesidir. Bazı tasavvufi mezheplere göre ruh, cevher; beden ise arızdır. Beden fani olduğu için bir suretten ibarettir. Ruh ise sonsuza kadar yaşayacaktır. Bu mezheplere göre ruhun öldüğünü iddia etmek, ayetleri ve hadisleri inkar etmek manasına gelir. 

Haberin Devamı

 Reenkarnasyon ise Latince kökenlidir. Orijinali "reincarnation'' şeklinde yazılan kelimenin sözlük anlamı ruh göçüdür. Budizm ve Taoizm gibi Uzak Doğu felsefelerinde önemli bir yer tutan reenkarnasyon, İslam tasavvufunda ve doğu mistisizminde ''tenasüh'' olarak adlandırılmıştır. 

 Tenasüh İnancı Neden Reddedildi? 

 Tenasüh inancı, özellikle kelamcılar ve İslam filozofları tarafından reddedilmiştir. Çünkü bu inanç sistemi, ahireti ve berzah alemini reddetmek anlamına gelir. İslam alimlerine göre, öldükten sonra ruh, berzah alemine çekilir ve kıyamet gününe kadar orada bekletilir. Kuran'ı Kerimde ''yedi uyuyanlar'' üzerinden bu konuya açıklık getirilmiştir.

  İnsanın vefatından sonra ruhunun üzerinde hiçbir iradesi kalmaz. Cüzi irade, külli iradeye teslim edilir. Bu nedenle tenasüh, reddedilen inançlar arasında yer alır. 

 Tenasüh ve Reenkarnasyon Kelime Anlamları ve Farkları 

 Tenasüh ve reenkarnasyonun her ikisi de Hint kaynaklı inançlardır. Buna karşın aralarında belli başlı farklar vardır. 

 Her iki inançta da, insan ruhu, başka bir insanın bedenine, bitkilere, hayvanlara ya da cansız varlıklara girebilir. Ancak reenkarnasyon inancında bir kere insan olan bir daha nebat (bitki), cemadat (cansız varlık) ya da hayvan olamaz. Çünkü bir inanca göre insan olmak, varlığın en üst mertebesidir. Tenasüh de ise böyle bir ayrım söz konusu değildir. Önceki yaşamında insan olan, daha sonra bir hayvan ya da bitki suretinde yeniden doğabilir. 

Haberin Devamı

 Reenkarnasyonda ahiret inancı yoktur. Dünya ve madde ezelidir. Bu nedenle ruhlar sonsuza kadar farklı bedenlere girerek sonsuza kadar yaşar. Tenasüh inancında ise ruhlar ancak ahiret gününe kadar dünyada kalacaktır. Kıyamet koptuktan sonra tüm ruhlar, cinlerle ve diğer yaratılmışlarla birlikte Allah'ın huzurunda toplanacaktır. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!