Temettü nedir? Nasıl hesaplanır? Temettü ne zaman verilir ve dağıtılır?

Güncelleme Tarihi:

Temettü nedir Nasıl hesaplanır Temettü ne zaman verilir ve dağıtılır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2022 01:07

Temettü kavramı iş yaşamında kullanılan bir kavramdır. Özellikle bir iş yerinde ortaklar söz konusuysa temettü yer almaktadır. Bilindiği gibi iş yerlerinde kar ve zarar kavramları söz konusudur. İş yerlerinde elde edilen kazançlar bizlere kar ve zarar oranlarını göstermektedir. Bu durumda temettü kavramının özellikle borsa alanında kullanıldığını düşünmekteyiz. Borsa da çeşitli ürünler satılmaktadır. Hisse senedi borsa ürünlerine örnek verilebilir. Temettü nedir, temettü nasıl hesaplanır, temettü ne zaman verilir, temettü ne zaman dağıtılır detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 

Borsa her bireyin bildiği fakat herkesin hakim olamadığı bir iş sahasıdır. Bu iş sahasında alınıp satılabilen menkul kıymetler vardır. Döviz, vadeli işlemler, emtialar borsa alanının ürünleri arasındadır. Borsanın bir diğer ismi de sermaye piyasasının değişimidir. Borsa organize bir piyasa olarak temettü kavramına yer vermektedir. 

 Temettü Nedir? 

 Temettü kelimesinin sözlük anlamı kar ya da kazançtır. Bir şirketin dönem içerisinde elde ettiği karlar yani kazançlar vardır. Bu kar ve kazançlardan mevcut ortakların pay alma hakkına ise temettü denmektedir. 

 Borsa iş sahasından temettüye örnek vermek gerekirse bu alanda işlem gören şirketlerin kar payı yani kazançları nakit olarak ya da hisse senedi olarak dağıtılmaktadır. Dağıtılan bu nakit veya hisse senedi temettüdür. 

Haberin Devamı

 Temettü Nasıl Hesaplanır? 

 Temettü hesaplamasında hisse senetlerinin nominal değerlerle ölçülmesi söz konusudur. Hatta bu değer borsa alanında 1 TL olarak belirtilmektedir. Burada temettü hesaplamasına bir örnek verelim. Farz edelim ki bir şirket %20 oranında temettü dağıtıyor olsun. Biz de bu şirkete ortak olmamız durumunda her bir hisse senedi için 1 TL nominal değer karşılığı almış oluruz. Yani 0,20 TL 20 kuruş kar payı temettü bedeli alınmış olur. 

 Yatırımcı eğer 1000 adet hisse senedine sahipse her bir hisse senedi için hesaplanarak temettü tutarını 200 TL alacaktır. 

 Bu temettü bedelinden faydalanmak için hisse senedi satın alınmalıdır. Şirketin de kar payı dağıtımı için belirlediği bir tarih vardır. Bu tarihten en az bir gün önce hisse senedine sahip olursak temettü bedelini alabiliriz. Temettü tutarları bu şekilde hesaplandıktan sonra belirlenen tarihte yatırımcıların hesabına nakit olarak dağıtılır yani yatırılır. 

 Temettü Ne Zaman Verilir ve Dağıtılır? 

 Temettü bedeli hisse senedi alan yatırımcılara şirketin belirlediği tarihte dağıtılır. Şirket temettü bedelini bilinen şekilde hesaplar ve belirli tarihte de yatırır. Temettünün ne zaman verileceği yani dağıtılacağı şirketin bazı durumlarına göre karar verilir. 

Haberin Devamı

 Her şirketin temettü dağıtım takvimi vardır. Bu takvim yıllık olarak oluşturulur. Örneğin borsa alanı için temettü bedeli ilgili şirketin yıllık net dönem karı üzerinden verilir. Bu cümleden de anlayacağımız gibi temettü bedelleri genellikle her sene içerisinde yılın sonunda dağıtılır. 

 Şirketin dağıtım yapacağını açıkladığı temettü takvimi ise her sene olacak şekilde yayınlanır. Örneğin 2022 senesi borsa temettü takvimi şeklinde araştırma yaparak temettü bedellerinin yıl içerisinde ne zaman dağıtılacağını öğrenebiliriz.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!