Taymis Kıyıları Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır? Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri

Güncelleme Tarihi:

Taymis Kıyıları Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2022 16:55

Anı türündeki eserler, hem gezi hem de inceleme yazılarıyla benzer özellikler taşır. Anı kitapları objektif bir şekilde yazılabileceği gibi, kişinin tamamen bireysel gözlemlerinden ve çıkarımlarından da oluşabilir. Bu tür eserler bir olaya dayanabilir (örneğin bir yere yapılan yolculuk) ya da belli bir zamanla sınırlı olabilir. (örneğin çocukluk anıları) Taymis Kıyıları kitabını tahlil ettik hem de kitabın yazarı hakkında detayları derledik.

Haberin Devamı

  Türk ve dünya edebiyatında en çok okunan anı kitaplarından bazıları şunlardır: 

 1- Maksim Gorki - Çocukluğum - Ekmeğimi Kazanırken - Benim Üniversitelerim

 2- Mina Urgan - Bir Dinozorum Anıları

 3- Jack London - Bir Alkoliğin Anıları

 4- Ayfer Tunç - Bir Manininiz Yoksa Annemler Size Gelecek

 5- Leon Sciakiy - Elveda Selanik

 6- Aydın Boysan - Yüzler ve Yürekler 

 Taymis Kıyıları Kimin Eseri ve Kim Tarafından Yazılmıştır? 

 1934 yılında yayımlanan Taymis Kıyıları, Falih Rıfkı Atay tarafından kaleme alınmıştır. Düşünce yazıları ve anı kitaplarıyla tanınan Falih Rıfkı'nın diğer önemli eserleri şunlardır: Mustafa Kemal'in Mütareke Yılları, Gezerek Gördüklerim, Londra Konferansı Mektupları ve Eski Saat.

  Taymis Kıyıları Konusu 

 Taymis Kıyılarında, Falih Rıfkı Atay'ın gazeteci kimliğiyle gittiği İngiltere'deki anıları ve gözlemleri anlatılır. 

Haberin Devamı

 Taymis Kıyıları Özeti 

 Falih Rıfkı Atay, Taymis Kıyıları adlı eserinde, İngiltere'nin kültürel ve ekonomik özelliklerini inceler. Atatürk ilke ve inkılaplarına sıkı sıkıya bağlı bir yazar olan Falih Rıfkı Atay, İngiltere'nin sanayi alanında gelişmesinden övgüyle bahseder. Yazara göre, bir toplumun gelişmesi ve ülkenin kalkınması için sanayi ve ticaret gibi alanlarda atılım yapılmalıdır. O dönem dünyanın süper gücü konumunda olan İngiltere'nin, bu kadar güçlü olmasındaki en büyük etken sanayi devrimidir. 

 Yazar kitabının ikinci bölümünde İngiltere ile Türkiye'yi kültürel açıdan karşılaşır. İngilizlerin dillerine ve geleneklerine bağlı bir millet olduğunu belirten Falih Rıfkı Atay, aynı hassasiyeti Türklerin de göstermesi gerektiğini ifade eder. Yazara göre bir milleti millet yapan iki temel unsur vardır. Bunlardan biri dil, diğeri milli kültürdür.

  Taymis Kıyıları Türü ve Özellikleri 

 Taymis kıyıları anı türünde bir eserdir. Ülkemizde anı türündeki eserler, 20. yüzyılın ilk çeyreğinde yükselişe geçmiştir. Bu dönemde yazılan Taymis Kıyıları da bu türün en iyi örneklerinden biri olarak gösterilir. 

 Yazar gözlem ve akıl yürütmeye dayalı önermelerle düşünceyi geliştirme yollarını bir arada kullanmıştır. Örnekleme ve karşılaştırma, Taymis Kıyıları kitabında en çok kullanılan düşünceyi geliştirme yolları arasında yer alır. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!