Tatil sonrası okula dönüş

Güncelleme Tarihi:

Tatil sonrası okula dönüş
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2024 10:39

Yoğun geçen bir dönemin ardından öğrenciler iki haftalık tatile çıktılar ve artık tatilin son günleri yaklaşıyor. Öğrencilerin ikinci döneme başlamalarına sayılı günler kaldı. Tatil sonrası okula yeniden başlama konusunda öğrencilerin farklı duygular hissetmeleri doğal. Örneğin, bazı öğrenciler okulun yeniden başlamasını heyecanla beklerken, uzun bir aradan sonra tekrar okul rutinlerine dönmek bazı öğrenciler için zor olabilir. Bazıları arkadaşlarını ve öğretmenlerini görmek için sabırsızlanabilirken, bazı öğrenciler ise endişeli hissedebilirler. Bunların hepsi gayet normal.

Haberin Devamı

Tatil döneminde çocukların yeme içme düzeni, uyku saatleri ve günlük yaşamları bir miktar değişikliğe uğramış olabilir. Anne babalar bazı düzenlemeler ile çocuklarının tatil sonrası okula uyum süreçlerini kolaylaştırabilirler. Aşağıda bu konuda bazı öneriler bulabilirsiniz.

ÇOCUKLARIN DUYGULARINI ANLAMAYA ÇALIŞIN
Bazı öğrenciler için tatilden sonra okul rutinlerine geri dönmek zor olabilir. Keyifli ve daha esnek geçirdikleri bir tatil döneminden sonra, öğrenciler okulun ilk günlerinde isteksiz olabilirler ve endişeli hissedebilirler. Dolayısıyla, her şeyden önce anne babaların bu zorluğun farkına varıp çocuklarının yaşadığı bu duyguları ele alma konusunda özen göstermeleri önemli. Bu noktada anne babalar kendi duygularını gözden geçirerek işe başlayabilirler. Anne babaların, tatil sonrası çocuklarının okula başlamaları ile ilgili olarak kendilerinin stres veya gerginlik yaşayıp yaşamadıklarını gözden geçirmeleri ve kendi duygularını yönetmeleri yararlı olacaktır. Bunun yanı sıra, anne babalar çocuklarıyla konuşarak onların da duygularını yönetmelerine yardımcı olabilirler. Yaşadıkları gerginlik veya endişenin anne babaları tarafından görmezden gelinmediğini ve yok sayılmadığını görmeleri çocuklar için önemli. Çocukların duygularını ifade etmelerine olanak sağlamak, onlarla bu konularda konuşmak rahatlamalarını sağlar, ayrıca anlaşılmış hissetmelerine yardımcı olur. Böylece tatil sonrası okula geçiş sürecinde çocuklar kendilerini daha iyi hissedecekler.

Haberin Devamı

YATMA ZAMANI RUTİNLERİNE DÖNÜŞ
Anne babalar tatil zamanlarında çocuklarının geç yatmalarına izin verse de okula dönmeden önce öğrencilerin normal uyku düzenlerine geçmeleri gerekir. Kaliteli bir uyku öğrencilerin hem fiziksel sağlığı için hem de zihinsel beceriler için önemli. Yetersiz uykunun kişinin kendisini sinirli ve gergin hissetmesine yol açtığı, odaklanmayı ve konsantrasyonu zayıflattığı ve öğrenmenin istenen düzeyde olmasını engellediği biliniyor. Bundan dolayı, öğrencilerin yatma vaktine zihinsel ve duygusal olarak hazırlanabilmeleri için ve uykularını yeterli düzeyde alabilmeleri için bir uyku rutini oluşturulması gerekir. Dersler başlamadan önceki günlerde normal uyku düzenine dönmek için yatma saati adım adım öne çekilebilir. Bunun yanı sıra, yatmadan bir saat öncesinde tüm elektronik araçların kapatılması ve dikkat dağıtıcı diğer unsurların da ortadan kaldırılması uyku düzeninin oluşturulmasını kolaylaştırır. Belirli bir yatma ve uyanma saatinin olması, öğrencilerin hem okuldaki hem de okul dışındaki zamanlarının daha verimli geçmesine yardımcı olacaktır.

Haberin Devamı

OKUL SABAHLARINI KOLAYLAŞTIRIN
Özellikle tatilden geri dönüş günlerinde okul sabahları telaşlı olabilir. Söz konusu telaş tüm aile üyelerinde yaşanacağı için, yapılabilecek bazı düzenlemeler herkesin güne daha iyi bir başlangıç yapmasını sağlayabilir. Örneğin, bir gece önce anne babaların çocuklarının çantalarını ve okul malzemelerini düzenlemelerine ve giyecekleri kıyafetleri ayarlamalarına yardımcı olmaları yararlı olabilir. Böylece çocuklar hem zihnen daha hazır hissedecekler hem de okul sabahı telaş yaşanmasının önüne geçilebilir. Bunun yanı sıra, sabah okula gitmeden önce çocukların sağlıklı bir kahvaltı yapmaları çok önemli. İyi bir kahvaltı çocukların kendilerini daha iyi hissetmelerine yardımcı olur ve öğrenme süreçlerinin daha verimli olmasını sağlar.

Haberin Devamı

OKULDAN EVE DÖNÜŞ
Çocuklar okuldan eve gelir gelmez anne babalar o günle ilgili tüm detayları hemen öğrenmek isteyebilirler, ancak çocuklarının okuldan yorgun gelmiş olabileceklerini de göz önünde bulundurmalıdırlar. Çocuklar o sırada art arda gelebilecek soruları yanıtlamaya hazır olmayabilirler. Bu nedenle, belki kısa bir veya iki sorunun ardından, çocuğun detayları daha sonra anlatması şeklinde bir yol izlenebilir. Böylece onun dinlenmesi ve kendini rahatlatması için de zaman kullanması sağlanmış olur.

Tüm bunların ardından bazı öğrenciler, okulun yeniden başlaması ile ilgili yaşadıkları gerginliği yönetemiyor ve uyum sağlama konusunda güçlük çekiyor olabilirler. Bu durumda anne babalar, çocuğun okulundaki öğretmenleriyle ve okul psikolojik danışmanı ile görüşebilirler ve onların desteğini isteyebilirler. Anne babaların ve öğretmenlerin işbirliği ile öğrenciler tatil sonrası okula geçiş sürecini daha istendik bir şekilde gerçekleştirebileceklerdir.

Haberin Devamı

PROF. DR. İLHAN YALÇIN KİMDİR?
Prof. Dr. İlhan Yalçın, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı’nda görev yapmaktadır. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık alanındaki lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerini Hacettepe Üniversitesi’nde tamamladı. Lisans mezuniyetinin ardından beş yıl Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlarda psikolojik danışman olarak görev yaptı. Doktora eğitimi sırasında TÜBİTAK bursu ile Kuzey Carolina Üniversitesi’nde bir yıl süreyle misafir araştırmacı olarak bulundu. Öğrenci iyi oluşu, sosyal ve duygusal gelişim, anne babalık davranışları, grupla psikolojik danışma ve evlilik ve aile danışmanlığı alanlarında yayınları bulunuyor. Şu anda misafir öğretim üyesi olarak Güney Carolina Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdürüyor.

BAKMADAN GEÇME!