Tatil eğlencelidir 

Güncelleme Tarihi:

Tatil eğlencelidir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2023 10:09

Yarıyıl tatili için zil çaldı, öğrenciler karnelerini aldı. İşte sonunda heyecanla beklenen yarıyıl tatili başladı. Öğrencilerin tatillerini verimli bir biçimde değerlendirmeleri öğretmenler ve aileler için son derece önemlidir. Bu süreçte öğrencilerin aileleriyle yapabilecekleri etkinlikler planlanabilir ve tatil sürecinin daha etkili olması sağlanabilir.

Haberin Devamı

Her birey eğitim-öğretim yılı boyunca büyük bir heyecanla tatili bekler. İnsanlar kaç yaşında olurlarsa olsunlar tatil duygusu ve düşüncesi her zaman merakla beklenen bir olgudur. Okula giden öğrenciler sadece tatil heyecanını değil karne almanın da heyecanını yaşarlar. Bazıları takdir ve teşekkür almanın mutluluğunu yaşarken bazıları da karnesindeki düşük notları ailesine nasıl açıklayacağının derdine düşer.

BAŞARILARI PAYLAŞMAYI SEVERLER
Çocuklar kendi yaşları ve gelişim özelliklerine göre çok farklı duygu durumuna sahip olabilirler. Özellikle ilkokul çağındaki çocuklar daha coşkulu ve heyecanlıdır. Kendi başarılarını aileleriyle paylaşmak için yoğun bir çaba gösterirler. Çünkü bu dönemdeki çocuklar kendi başarılarıyla ailelerinin gurur duymaları ve onların takdir etmelerinden çok mutlu olurlar.

Haberin Devamı

COŞKU VE HEYECANLARINI PAYLAŞIN
Ortaokul ve lise öğrencileri ise ergenlik döneminin bir özelliği olarak kendilerini ifade etme çabası içerisinde olurlar. Ayrıca bu dönemdeki öğrenciler yaşamlarında belirleyici bir etkiye sahip olan önemli sınavlara da hazırlanıyorlar. Bu nedenle tatil onlar için de kısa bir mola ve dinlenme anlamına gelir. Ancak şunu belirtmek gerekir ki, bu tatil tüm öğrencilerin tatilidir ve onların bir süre dinlenmeye ihtiyaçları vardır. Tatiller tatil gibi yaşanmalı ve öğrenciler sevdikleri aktiviteleri bu iki haftalık sürede gerçekleştirmelidir. Bu tatil sürecinde öğrencilere ve ailelere aşağıda belirtilen tavsiyelerde bulunulabilir:
1- Öğrenciler her zaman tatili heyecanla beklerler. Onların bu coşku ve heyecanını paylaşın.
2- Çocuklarınızla yapabileceğiniz etkinlikler planlayın.
3- Özellikle sinema, tiyatro gibi sosyal ve kültürel faaliyetlere katılmayı özendirin.
4- Tatilde kitap okumalarını teşvik edin.
5- Bilgisayar, tablet ve telefon gibi teknoloji ürünlerine ayıracakları zamanı sınırlandırın.
6- Okul sürecinde yapamayıp ertelediği etkinlikler varsa onlara zaman ayırabileceklerini belirtin.
7- Çocuklarınızı motive etmek için onları mutlu edecek küçük hediyeler alabilirsiniz. Ancak anne babalar çocuklarına bir şey alırken, “getir karneyi, al hediyeyi” şeklinde bir yaklaşım içerisinde olmamalıdır.
8- Öğrencilerin derslerine çalışmaları ve başarılı olmaları onların temel sorumluluklarından biri olduğunu hatırlatın.
9- Çocuğunuzun bütün eğitim sürecindeki çabasını takdir etmeyi unutmayın.
10- Özellikle bu yıl sınava girecek olan 8 ve 12’nci sınıf öğrencilerinin birkaç gün dinlendikten sonra çok yoğun bir tempo ile olmasa da sınav hazırlıklarını sürdürmelerini hatırlatın.

Haberin Devamı

ÇOCUKLAR GELECEĞİMİZ
Aileler çocuklarının eğitim yaşamları boyunca onları desteklemeli, yüreklendirmeli ve motive etmeye odaklanmalıdır. Başarılı olduklarında başarılarını takdir etmeli, başarısızlık yaşadıklarında ise onlara güvendiklerini ifade etmeli, bunun üstesinden gelebileceği konusunda onlara güvendiklerini ve koşulsuz olarak onları desteklediklerini belirtmelidirler. Her çocuk kendi kapasite ve yetenekleri doğrultusunda başarılı olabilir. Yeter ki anne ve babasının her zaman yanında olduğunu hissetsinler. Sonuç olarak; çocuklar geleceğimizdir. Biz değerli anne babalar çocuklarımızın geleceğine sahip çıkmalı, okul yaşamları boyunca onların eğitim sürecini takip etmeli, öğretmenleriyle iş birliği ve etkileşim halinde olmalı, onların hedeflerini ve hayallerini gerçekleştirmelerine yardım etmeli ve onları desteklemeliyiz. Anne babalar çocukları başarılı oldukça onlarla gurur duyarlar ve mutlu olurlar.
Unutulmamalıdır ki, gelecek bugünün çocuklarının uçsuz bucaksız hayalleriyle inşa edilecektir. Tüm öğrencilerimize keyifli ve eğlenceli tatiller…

PROF. DR. ERTEN GÖKÇE KİMDİR?
Prof. Dr. Erten GÖKÇE Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Temel Eğitim Bölüm başkanıdır. Etkili öğretmenlik, hedefe odaklanma ve başarı, öğrencilerin akademik başarılarının artırılması ve eğitimde program geliştirme konularında çalışmalarını sürdürmektedir.

BAKMADAN GEÇME!