Tarih kitabı tarihe karıştı

Güncelleme Tarihi:

Tarih kitabı tarihe karıştı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2007 10:07

Yunanistan Eğitim Bakanlığının, Yunan tarihini çarpıttığı gerekçesiyle çeşitli çevrelerin tepkisine yol açan ilk öğretim 6. sınıfta okutulan tarih kitabını geri çekmeyi kararlaştırdığı açıklandı.

Haberin Devamı

Yunanistan Eğitim ve Din işleri Bakanı Evripidis Stilyanidis, yaptığı basın toplantısında, Pedagoji Enstitüsünün dün aldığı kararın, kitabın içeriğininuygunluğu konusunda çekinceler bulunduğu yönünde olduğunu ve bu çerçevede kitabın müfredattan kaldırıldığını söyledi.

Stilyanidis, okullarda şimdilik eski tarih kitabının okutulacağını da kaydetti.

Akademisyenlerden oluşan bir kurulun geçen yıl hazırladığı söz konusu tarih kitabı, Yunan tarihini eksik ve yanlış yansıttığı gerekçesiyle Yunanistan Kilisesi, bazı siyasi partiler ve Kıbrıs Rum kesiminin tepkisine yol açmıştı.

Kitap için, Yunan bağımsızlık mücadelesinin tüm kahramanlarına yer vermediği, Yunanların Türklere karşı kazandığı “Zaferleri” gerektiği gibi aktarmadığı, “Küçük Asya felaketini” gerçek boyutlarıyla yansıtmadığı ve “Kıbrıs işgalini” vurgulamadığı eleştirileri getirilmişti.

Haberin Devamı

Hükümetin, kitabın içeriğinin gözden geçirileceği ve öğrencilere Yunan yazar Dido Satiriyu'nun “Benden Selam Söyle Anadolu'ya” (Yunanca'da Kanlı Topraklar) adlı kitabının da dağıtılacağını açıklaması tepkileri yatıştıramamıştı.

Yunan basını, geçen dönem Eğitim Bakanlığı görevini yürüten Marietta Yanaku'nun 16 eylüldeki genel seçimlerde milletvekili seçilememesini, söz konusu tarih kitabının okutulması dahil yaptığı bazı eğitim reformlarına bağlamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!