Swot Analizi nedir? Nasıl yapılır? Swot analizi örnekleri ve güçlü yönleri

Güncelleme Tarihi:

Swot Analizi nedir Nasıl yapılır Swot analizi örnekleri ve güçlü yönleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2022 23:53

Günümüzde pek çok işletme ve girişimcinin ihtiyacı olan şeylerden birisi de Swot analizidir. Özellikle kişilerin iyi bir kariyer elde etmeleri için iyi bir yöntem olan Swot analizi pek çok işletmeci tarafından da kullanılmaktadır. Bu nedenle Swot analizinin nasıl yapılacağının bilinmesi oldukça önemlidir. Peki Swot Analizi nedir? Nasıl yapılır? Swot analizi örnekleri ve güçlü yönlerini sizlere detaylıca derledik.

Haberin Devamı

 Swot analizi kişisel olarak iyi bir kariyer elde etmek için oldukça önemli bir yöntemdir. Özellikle güçlü ve zayıf yönleri anlamaya ve fırsatları görmeye yardımcı olan Swot analizi karşılaşılacak tehditleri de ön görmeye yardımcı olmaktadır. 

 Swot Analizi Nedir? 

 Her işletmenin veya girişimcinin güçlü ve zayıf yönleri bulunmaktadır. Bunlar ile birlikte bu kişilerin karşısına çıkabilecek fırsat ve tehditler de bulunmaktadır. Bu faktörlerin doğru bir şekilde analiz edilmesi de başarının en önemli temelidir. Bu anlamda karşımıza Swot analizi çıkmaktadır. 

 Swot analizi bir işletmenin, kişinin veya girişimcinin iç ve dış faktörlerini analiz ederek karşısına çıkabilecek fırsatları değerlendirmesini, tehditleri de ön görmesini sağlayan bir yöntemdir. Bu analiz ile kişilerin güçlü yanları ortaya çıkmakta ve zayıf olan yönleri giderilmektedir. Aynı zamanda pazardaki tehdit ve fırsatlar da belirlenerek başarılı olmasının temelleri atılmaktadır. 

Haberin Devamı

 Swot Analizi Nasıl Yapılır? 

 Girişimciler, işletmeler veya kişiler iç ve dış faktörler açısından birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Bu iç yönler bilinmez ise etrafta var olan fırsat ve tehditler de görülememektedir. Bu da başarısızlığa sebep olmaktadır. Bu anlamda uygulanan Swot analizi işletmeler veya girişimciler için büyük önem taşımaktadır. 

 Swot analitik düzlem ve 4 sütunlu tablo ile gösterilen bir tekniktir. Swot analizinde kelimeyi oluşturan her 4 unsur kendi içerisinde sorgulanmaktadır. Burada güçlü yönler tek tek belirlenmekte ve güçlü olan yönler de sütuna yazılarak düzenli bir tablo oluşturulmaktadır.

 

 Ayrıca Swot analizi yapılırken önemli bir nokta bulunmaktadır. Burada maddelere ait sorular cevaplanırken dürüst ve doğru bir şekilde cevaplanması çok önemlidir. Objektif bir yaklaşım ile sorulara cevap verilmelidir. 

 Swot Analizi Örnekleri 

 Swot analizi ismi İngilizce anlamlarının karşılığı olan baş harflerden almaktadır. Bu unsurlar ve bunlara örnek şu şekilde verilebilir: 

Haberin Devamı

 - Strenghts ( Güçlü yönler): Şirkette bulunan herhangi bir ürünün piyasadaki rakiplerine göre istikrarlı olarak satış ve talep oranlarına ulaşılması

 - Weaknesses (Zayıf Yönler): Başarısız olunan iş konularının belirlenmesi

 - Opportunies (Fırsatlar): Yenilikçi özgün fikirler, trend olabilecek yeni alanlar ve ürünler

 - Threats (Tehditler): Piyasada yükselen yeni rakipler 

 Swot Analizi Güçlü Yönleri 

 Güçlü yönler işletme içi bakış açısı ile müşteri ve piyasa aktörlerinin bakış açısı ile değerlendirilmektedir. Kişi, girişimci veya işletmelerin güçlü yönlerini belirler ve bazı sorulara objektif bir şekilde cevap vererek bu sorulardan yararlanılabilir. Bu sorular şunlardan oluşmaktadır: 

Haberin Devamı

 - Başkalarının sahip olmadığı hangi başarılara sahipsiniz?

 - Rakiplere göre hangi alanda daha başarılısınız?

 - Rakiplere göre daha farklı olarak kullanılan düşük maliyet kaynağı nedir?

 - Birgi ve beceri seviyesi yüksek çalışmalarınız var mı?

 - Yeni bir ürün veya strateji geliştiriyor musunuz?

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!