Susuzluk fakülte kapattı

Güncelleme Tarihi:

Susuzluk fakülte kapattı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2008 13:56

Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde bağlı bir köyde 1995 yılında dönemin başbakanı Tansu Çiller tarafından temeli atılan ve 2006 yılında inşaatı tamamlanarak açılışı yapılan Su Ürünleri Fakültesi, “su sorunu” nedeniyle kapatıldı.

Haberin Devamı

KAPANAN FAKÜLTEDEN KARELER İÇİN TIKLAYIN

İnebolu'ya 5 kilometre mesafedeki Erkekarpa köyüne 1995 yılında dönemin başbakanı Tansu Çiller tarafından temeli atılan Su Ürünleri Fakültesinin inşaatına, yaklaşık 10 yıl boyunca tek bir çivi bile çakılmadı.

İnşaatın bitirilememesi üzerine yıllarca hayal kırıklığı yaşayan İnebolulular, Gazi Üniversitesi rektörlüğüne hemşehrileri Prof. Dr. Kadri Yamaç'ın atanmasıyla umutlandı. İneboluluların beklentilerini boşa çıkarmayan Prof. Dr. Yamaç, üniversite bütçesinden sağladığı ödeneklerle inşaatın 2 yıl içinde tamamlanmasını sağladı.

Bu arada yeni kurulan Kastamonu Üniversitesinin kurucu rektörlüğüne de atanan Prof. Dr. Yamaç, Atatürk'ün İnebolu'ya gelişinin yıl dönümü olan 25 Ağustos 2006'da görkemli bir törenle Su Ürünleri Fakültesinin açılışını yaparak, dekan ve 3 öğretim görevlisinin atamasını yaptı. Ancak Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2006-2007 öğretim yılında fakültenin açılışına vize vermedi. Yeni akademik yıl için de fakültenin öğrenci kontenjanını 60'dan 30'a düşüren YÖK, daha sonra bu sayıyı 15'e düşürdü.

Haberin Devamı

Yapılan hazırlıklarla üniversitenin akademik eğitime başlaması beklenirken, Kastamonu Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Bahri Gökçebay atandı.
Rektör Gökçebay, yeni kurulan üniversitenin alt yapısını güçlendirmeden, bir ilçede fakülte açamayacağını belirterek, fakültenin kapatılmasına karar verdi.
Açılışı yapılan fakülte binasında su bulunmadığını ve uzun süreden beri sondaj çalışmaları yapıldığını hatırlatan Prof. Dr. Gökçebay, şunları kaydetti:
“Bir kere binanın suyu yok. Susuz su fakültesi mi olur? Ayrıca köyde fakülte mi olur? İlçeye 5 kilometre uzaklıkta, o binaya yazık. Fakülteye 60 öğrenci alınacaktı. YÖK bu sayıyı 15'e kadar düşürdü. Ben bunu durdurdum. İnebolu'ya meslek yüksek okulu açarsak en az 150 öğrenciyle eğitime başlar.”
Rektör Gökçebay'ın kararı karşısında şaşkınlık yaşayan İnebolu Belediye Başkanı İdris Güleç ise “Artık fakülte için ısrarcı olmayacağız. Yüksekokul açılmasını bekliyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!