Sürdürülebilir bir gelecek için harekete geç

Güncelleme Tarihi:

Sürdürülebilir bir gelecek için harekete geç
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2022 16:09

Sürdürülebilir kalkınmanın cinsiyet eşitliği, dezavantajlı grupların ihtiyaçlarının gözetilmesi, gıda israfının azaltılması, çölleşme ve kuraklıkla mücadele, biyoçeşitliliğin korunması gibi sosyal ve çevresel konularına odaklanan ve psikolojik yönüne dikkat çeken ‘23’üncü Uluslararası Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kongresi’ Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği ve İstanbul Kültür Üniversitesi iş birliğinde düzenleniyor. Ana teması ‘Sürdürülebilir Kalkınma İçin Psikolojik Danışma ve Rehberlik’ olan kongrenin parolası ise ‘Harekete Geç ve Kimseyi Geride Bırakma’ olarak belirlendi.

Haberin Devamı

Kongrenin açılışında İstanbul Vali Yardımcısı Dr. Yaşar Aksanyar, Kongre Düzenleme Kurulu Eş Başkanı Prof. Dr. Alim Kaya, Kongre Düzenleme Kurulu Eş Başkanı Prof. Dr. Erdal Hamarta, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rauf Yıldız, Türk PDR Derneği Başkanı Uzm. Psk. Dan. Oğuz Özat, İstanbul Kültür Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Bahar Akıngüç Günver yer aldı. Açılış konuşmaları ile başlayan kongrede İstanbul Vali Yardımcısı Aksanyar konuşmasında şu sözlere yer verdi:

‘BİREYİN KENDİNİ TAMİR ETME BECERİSİ ÖNEMLİ’
“Birey psikolojisi önemli. Bireyin kendini tamir etme becerisi önemli. Bugün toplum kendisini tamir edemeyen insanlardan oluşmaya doğru yavaş yavaş evriliyor. Kamu yönetiminde, vatandaşlarımızdan gözlemlediğim kadarıyla insanların hissiyatına dair yardım çığlıklarını duyuyorsunuz. Diller konuşuyor, gözler başka şeyler söylüyor. Bugünkü dünyanın geldiği noktada teknolojik bilgi kuşatması nedeniyle insanların kafası karışılmış durumda. Her alanda eğitimle, gelişimle, sanayileşmeyle ilgili her durumun ayrı psikolojik başlıkları var.”

Haberin Devamı

‘GEZEGENİMİZDEKİ HERKES İÇİN DAHA FAZLA ÖZGÜRLÜK’
Kongre Düzenleme Kurulu Eş Başkanı Prof. Dr. Alim Kaya, “Gezegenimizdeki herkes için daha fazla özgürlük, daha fazla sosyal adalet, daha adil bir dünya düzeni ve elbette daha yaşanabilir çevre olmak üzere insanlık idealine kongrenin katkı getirmesini diliyorum” dedi.

Üniversite Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Bahar Akıngüç Günver ise açılış konuşmasında, “Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği ile Üniversitemizin eşgüdümüyle bu alanda uluslararası bir kongreye ev sahipliği yapmak bizim için çok anlamlı. Nesillerin değiştiği, öğrenmenin, öğretmenin yeniden tarif edildiği, psikolojik refahın hayati önem taşıdığı bu çağda, nitelikli Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik uzmanları ve araştırmacıları çok büyük bir sorumluluk üstleniyorlar” şeklinde konuştu.

DÜNYADAN BAŞKA YAŞAYACAK YER YOK
3 gün boyunca devam edecek kongre ‘İnsan ve Toplum Perspektifinden Sürdürülebilir Kalkınma’, ‘Bireyle Psikolojik Danışma Uygulaması ve Süpervizyonu: En İyi Uygulamalar Kılavuzu’, ‘Sürdürülebilir Kalkınma Yaklaşımının Kamusal Politikalara Yansımaları’, ‘Yönetimsel Süreçler ve PDR Programı Uygulamaları’ ve ‘Pozitif Psikoloji ve İyi Oluş’ panelleri ile devam edecek. Kongrede dünyadan başka yaşayacak yerin olmadığının altı çizilerek kamusal politikalara, eğitime, göçlere, iklim değişikliğine, sağlığa ve en nihayetinde insana değiniliyor.

Haberin Devamı

‘İnsan ve Toplum Perspektifinden Sürdürülebilir Kalkınma’ panelinde konuşmacı olarak yer alan Prof. Dr. Yelda Kağnıcı, özel eğitim alan öğrencileri topluma kazandırmak için okullarda psikolojik danışmanlık ve rehberlik öğretmenlerinin çalışmalar yürüttüğünü dile getirerek şunları söyledi:

‘AİLELERE ÇOK CİDDİ GÖREVLER DÜŞÜYOR’
“Bu konuda hem psikolojik danışmanlara hem de tabii ki ailelere çok ciddi görevler düşüyor. Ortaklaşa beraber işler yürütmek durumundayız. Ama özellikle bunu yaparken farklılıklara duyarlı olarak kimsenin arkada kalmamasına özen göstermeliyiz. Engelli olmak demek aslında bir dezavantaj değildir buradan da hak temelli bakmak gerekiyor. Engelli bireyler niye zorlanıyor? Çünkü onların rahat yaşamaları için olanakları olmuyor. Örneğin erişim konusunda sıkıntılar olabiliyor. Biz eğer erişimdeki sıkıntıları kaldırırsak o zaman bireylerin engellilik hali sonlanabilir. O yüzden de mutlaka hak temelli bir bakış açısıyla var olan koşulları herkes için en iyi noktaya getirmek durumundayız. Psikolojik danışmanlar bu noktada biraz daha ses olabilir. Özel eğitim hocaları bu konuda hem aileleri hem bireyleri hem de öğrencilerini güçlendirebilir. Elbette kamuoyunun da çok sağlıklı bir şekilde bilgilendirilmesi gerekiyor. Millî Eğitim Bakanlığı'nın bu konuyla ilgili çok ciddi çalışmaları var şu anda bu projeler yürüyor. Aynı zamanda kariyer konusunda da çalışmalar devam ediyor. Bunların biraz daha kamuoyu tarafından anlaşılmasıyla beraber aslında okullarda da çok ciddi emeklerin verildiği görülmüş olacak.”

Haberin Devamı

‘GELECEK NESİLLERE YAŞANABİLİR BİR DÜNYA BIRAKMAYACAĞIZ’
Panelde konuşmacı olarak yer alan Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Genel Sekreteri Konca Çalkıvik ise, “Eşitsizlikler hiç olmadığı kadar artmış durumda. Dolayısıyla işin özüne, işin başlangıç noktasına dönmemiz ve bütün bunları bir denge içerisinde tutmamız lazım. Yani bireysel egolardan arınıp dünyamız için geleceğimiz için şimdiden bir adım atmaya başlamamız lazım. Şimdiden davranışlarımızı değiştirmemiz lazım. Yoksa maalesef gelecek nesillere yaşanacak bir dünya bırakamayacağız” şeklinde konuştu.

BAKMADAN GEÇME!