Sudan Bayrağı Anlamı Nedir? Bayrakta Hangi Renkler Bulunur? Renklerinin Anlamları

Güncelleme Tarihi:

Sudan Bayrağı Anlamı Nedir Bayrakta Hangi Renkler Bulunur Renklerinin Anlamları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2022 17:37

1.886.000 kilometrekarelik bir alana sahip olan Sudan, Afrika kıtasının yüzölçümü bakımından en büyük ülkelerinden biridir. Kızıldeniz'e kıyısı olan Sudan, Mısır, Çad, Libya ve Güney Sudan ile sınır komşusudur. Ülkenin nüfusu yaklaşık 45 milyondur. Başkenti Hartum olan ülkenin diğer büyük ve gelişmiş şehirleri, Vad Medeni, Port Sudan, El Gadarif, Suakin ve Damazin'dir. Sudan bayrağının anlamını tüm detaylarıyla derledik.

Haberin Devamı

2010 yılında yaşanan iç karışıklıklardan sonra Hartum'a bağlı Güney Sudan, ülkeden ayrılmış ve bağımsızlığını ilan etmiştir. Güney Sudan bayrağında siyah, yeşil, sarı, kırmızı ve mavi olmak üzere toplam 5 renk bulunmaktadır. Bayrağın sol üst kısmında yer alan sarı yıldız, ülkenin bağımsızlığını simgeler.

Sudan Bayrağı Anlamı Nedir?

1 Ocak 1956 yılında kurulan Sudan, resmi törenlerde kullanılan bir arması mevcuttur. Bu armada ülkenin simgesi olan Sekreter Kuşu yer alır. Sadece Kuzey Afrika'da yaşayan ve endemik canlılardan biri olan Sekreter Kuşu, 1970 yılında yapılan referandum sonrası armada kullanılmaya başlanmıştır. 1956 - 1970 yılları arasında ise Sudan Cumhuriyetinin resmi armasında gergedan figürü yer almaktadır.

Sudan'ın resmi bayrağı da 1970 yılında ilk kez göndere çekilmiştir. Daha önce Britanya ve Mısır'ın sömürgesi olan Sudan'ın resmi bayrağında ise Britanya Krallığı'nın bayrağı da yer almaktaydı. Ülkenin önce İngiliz sonra Mısır sömürgesinden çıkıp bağımsızlığını ilan etmesinin ardından, resmi bir arması, milli marşı ve bayrağı olmuştur.

Sudan Bayrağında Hangi Renkler Bulunur?

Sudan'ın bayrağında toplam 4 farklı renk yer almaktadır. Sudan'ın tarihi Fatımilere dayanmaktadır. Bu nedenle Fatimiler'in sembolü olarak yeşil rengi kullanılmıştır. Bayrakta yer alan kırmızı rengi devrimi ve devrim esnasında şehit olanları simgeler. Beyaz renk barışın, siyah renk ise eşitliğin simgesi olarak Sudan'ın resmi bayrağında kullanılmıştır.

BAKMADAN GEÇME!