Sokrates Savunuyor Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır? Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri

Güncelleme Tarihi:

Sokrates Savunuyor Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2022 16:48

Sokrates, Antik Yunan döneminin en etkili filozoflarından biridir. Öğrencisi olan Platon'un kendisi hakkında yazdığı kitaplar, fikirlerinin yayılmasını sağlamıştır. Yunan Tanrılarına saygısızlıkla ve dinsizlikle suçlandığı mahkemedeki savunması birçok romana, öyküye, şiire ve tiyatro oyununa konu olmuştur. O eserlerden biri olan Sokrates Savunuyor eserinin türü, konusu ve yazarı hakkında merak edilenleri detayları ile derledik.

Haberin Devamı

  Sokrates üzerine yazılmış kitaplardan bazıları şunlardır: 

 1-Fatih Öztürk - Sokrates ve İsmet Özel

 2- Platon - Sokrates'in Savunması

 3- James Miller -Sokrates Nietzcshe'ye: İyi Yaşamın Anlamı

 4- Halit Fuat Beşik - Sokrates'in İsyanı

 5- Deniz Yılmaz - Kitabı Olmayan Düşünür Sokrates 

 Sokrates Savunuyor Kimin Eseri ve Kim Tarafından Yazılmıştır? 

 Sokrates Savunuyor, Ahmet Turan Oflazoğlu tarafından yazılmıştır. Ülkemizin en başarılı oyun yazarlarından biri olan Turan Oflazoğlu 17 Şubat 1932 tarihinde Adana'da doğdu. Oyunlarında adalet arayışında olan insanların özgürlük ve eşitlik için verdiği mücadeleleri yer yer mizahi ögelerden faydalanarak anlattı. 

 Başta Friedrich Nietzche ve Friedrich Hölderling olmak üzere birçok Alman filozof ve şairin eserlerini Türkçeye kazandırdı. Namık Kemal'in 1875 yılında yazmış olduğu Gülnihal oyunundan esinlenerek yazdığı ''Yine Bir Gülnihal'' adlı oyunu Turan Oflazoğlu'nun en fazla sahnelenen oyunlarından biridir.

Haberin Devamı

  Oyun yazarlığı ve çevirmenlik dışında şiir ve deneme türünde de eserler verdi. Şiirlerini ''Dörtlükler'' adıyla yayımlayan Turan Oflazoğlu'nun diğer önemli eserleri şunlardır: Mutfak Avcıları, Sevgi Hakanı. 

 Sokrates Savunuyor Konusu 

 Sokrates Savunuyor kitabında, Sokrates'in dinsizlikle suçlanması, yargılanma süreci ve zehirlenerek öldürülmesi konuları işleniyor.

  Sokrates Savunuyor Özeti 

 Antik Yunan döneminde, çağdaşlarının ''çok Tanrılı'' dinlerini akılcı sorularla eleştiren Sokrates, çok geçmeden birçok kişinin hedefi haline gelir. Hem eşi hem de öğrencileri kendisini defalarca ikaz etse de, o her şeyi sorgulamaya ve ''hakikati aramaya'' devam eder.

  Şimşekleri üzerine çeken Sokrates, mahkemede yargılanmaya başlar. Mahkemeye mitolojik öykülerden alınan, kıskanan, kızan ve insanlara özgü birçok özelliğe sahip olan Tanrılarını reddettiğini söyler. Mahkeme Sokrates'i ölüme mahkum eder. Ancak mahkemeden özür diler ve Yunan Tanrılarını tanırsa, idam edilmeyecek ve yeniden özgürlüğüne kavuşacaktır. 

 Sokrates bunu kesin bir dille reddeder. Askerlerin getirdiği zehri içerken gülümser ve her şeyin hakikat için olduğunu söyler. Perde kapanır. 

Haberin Devamı

 Sokrates Savunuyor Türü ve Özellikleri 

 Sokrates Savunuyor, Platon'un ''Savunma'' kitabından uyarlanmış olan bir tiyatro oyunudur. Turan Oflazoğlu, metni birebir uyarlamamış, oyuna Türk kültürüne özgü olan birçok motif eklemiştir. Eser ilk kez 1968 yılında sahnelenmiştir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!