Sivas’ta veliler okul formasını seçti

Güncelleme Tarihi:

Sivas’ta veliler okul formasını seçti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2013 15:19

Sivas’ta öğrencilerin okul kıyafetlerinin belirlenmesi için velilere yönelik yapılan anketlerin sonucunda velilerin yüzde 87’si okul formasını seçerken, yüzde 13’ü serbest kıyafeti tercih etti.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni eğitim yılından itibaren başlattığı ‘serbest kıyafet’ veya ‘okul forması’ seçiminde, Sivas’ta özel ve devlet okullarındaki öğrenci velilerinin büyük çoğunluğunun tercihi, okul forması yönünde oldu. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, İlkokul, ortaokul ve liselerde yapılan anket sonucunda öğrenci velilerinin yüzde 87’sinin okul formasını tercih ettiği yüzde 13’ünün ise serbest kıyafeti tercih etti.

Velilerin yüzde 50’sinden fazlasının oyunu olan okullarda, öğrenciler okul forması giymeye başladı. Reşat Şemsettin Sirer İlkokulu’nda veli olan Tülay Polat, "Forma olması için oy verdik. En azından çocukların öğrenci olduğu belli oldu. Önceden sokakta mı olduğu, okulda mı olduğu belli değildi. Böyle daha iyi. Bir okulda disiplin olması önemli" dedi.

Haberin Devamı

Öğrenci velilerinden Şafak Parlak ise, şöyle konuştu:
"Üniforma olmasını istedik. Çünkü çocukların arasında ayrım olmasını istemedik. Maddi imkanı yetersiz olan veliler vardır belki. Onun için üniforma olmasını daha uygun gördük. Öncesinde anne babalar içinde sıkıntı oluyordu zaten, özellikle anneler için. Çocuğa ne giydireceğini düşünüyordu her gün. Zamanın çocukları her şeyi beğenmiyorlar. Çocuklar serbest kıyafet istiyorlar ama veliler için üniforma daha uygun oldu."

Çankaya’daki okulları göz önüne alarak karar almamalılar

Serbest kıyafet uygulamasını Türkiye’de çeşitli olumsuzluklar yaşanmasına neden olduğunu belirten Kamu-Sen Sivas İl Başkanı Muzaffer Karadağ, şöyle konuştu:

"İlimizdeki bir lisede eğitim gören bir kızımız intihar etti. Elbette ki nedeni doğrudan kıyafet değildi ama kıyafetin de büyük bir payı vardı. Köyden gelip yatılı okuyan bu kızımız istemediği halde bir hırsızlık olayına karışmıştı. O elde ettiği parayla da telefon ve kıyafet aldığını belirtmişti. Yine bir başka lisemizde okuyan 2 kızımız bir elbise mağazasından kıyafet çalarken yakalandı. İfadelerinde, kıyafet serbestliği nedeniyle arkadaşlarının farklı kıyafetler giydiklerini kendilerinin her gün aynı kıyafeti giymekten utandıklarını belirtmişlerdi. Görüldüğü gibi ülkemizi yönetenlerin ülkemizden bihaber oldukları bir kez daha ortaya çıkmıştır. Milli Eğitim Bakanımız ve bürokratları yüksek gelir grubundaki insanların içerisinde, Çankaya ve civarındaki okulları göz önüne alarak karar almamalıdırlar. Bu ülkede milyonlarca insan asgari ücret ve asgari ücretin altındaki ücretlerle geçinmek zorunda kalıyor."

Haberin Devamı

Serbest kıyafet uygulanan okullarda öğrencilerin kıyafet kaygısına düştüklerini ve dersi 2’inci plana attıklarını anlatan Karadağ, kalabalık okullarda kimin öğrenci olup kimin öğrenci olmadığını tespit etmenin zor olduğunu söyledi. Karadağ, sözlerine şöyle devam etti:

"Okulda disiplin olaylarının önüne geçilmesi için forma şarttı. Formaya dönüldü. Serbest kıyafet uygulaması ile birlikte öğrencilerin akademik başarıları düşmüştü. Çocuğun dünyasında sadece kıyafet, giyinme, kıyafete odaklanma vardı. Ders ikinci plana itilmiş ve ötelenmişti. Ergenlik çağında, kendisini karşısına kabul ettirme ve varlığını ispat etme çabasındaki bir gence serbest kıyafet uygulaması gerçekten ağır gelmişti. Okullarımızın daha disiplinli olması, tehlikeler karşı korunması için okul forması şarttı. Forma giyilen okullardaki öğrencilerin kıyafetlere değil derslere odaklanacağı bu süreçten sonra öğrencilerin akademik başarılarının yükseleceği görülecektir diyoruz ve velilerimizi bu konudaki duyarlılıklarından dolayı tebrik ediyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!