Scratch nedir ve ne işe yarar? Scratch nasıl ve ne için kullanılır

Güncelleme Tarihi:

Scratch nedir ve ne işe yarar Scratch nasıl ve ne için kullanılır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2021 06:02

Teknolojinin gelişimi ile birlikte çeşitli programlara da ilgi artıyor. Hayatı kolaylaştıran programlar kişiye de büyük bir kolaylık sağlıyor. Scratch da en çok merak edilen programlardan birisidir. Scratch nedir ve ne işe yarar? Scratch nasıl ve ne için kullanılır? Tüm ayrıntıları sizler için derledik.

Haberin Devamı

Scratch genel olarak bir grafik programlama dili olarak bilinmektedir. MIT tarafından geliştirilen program 8- 16 yaş arası çocukların rahat bir şekilde kullanabilecekleri programlama dilidir.

 Scratch Nedir?

 Günümüzde teknolojinin hızlı gelişimi ile birlikte reklam, film ve benzeri alanlarda çeşitli programlara ihtiyaç duyuluyor. Benzer pek çok program sayesinde kullanıcılara önemli kolaylıklar sağlanıyor. Scratch günümüzde çok fazla kullanılan programlama dilidir. Program renkli bir arayüze sahip olması nedeniyle özellikle çocukların da çok fazla ilgisini çekiyor. Üretkenliği de arttıran scratch çocukların kendini ifade edebilmeleri için önemli bir yere sahiptir. Çocukların gerçek yaşamda karşılaştıkları problemleri de platforma taşıyan scratch bazı bilgisayar derslerinde de kullanılmaya başlanıyor.

Haberin Devamı

 Scratch Ne İşe Yarar?

 Teknolojinin gelişmesi ile birlikte bazı programlara ihtiyaç duyulur. Özellikle scratch gibi bir program sayesinde resim, ses, müzik gibi medya aracı sayesinde kişiler kendi animasyonlarını ve oyunları tasarlayabiliyorlar. Her zaman ön plana çıkan scratch çok fazla kullanılan grafik programlama dili olarak biliniyor. Genellikle çocuklara hitap eden scratch programı sayesinde çocuklara yönelik oyunlar ve animasyonlar da tasarlanabiliyor. Çocuklar da güncel hayatta karşılaştıkları sorunları platforma taşıyabiliyorlar. Kendi tasarımlarını oluşturan çocuklar kendilerini de bu program ile rahat bir şekilde ifade edebiliyorlar. Günümüzde çok sık kullanılan scratch giderek yayılıyor.

 Scratch Nasıl ve Ne İçin Kullanılır?

 Scratch programı günümüzde bir ortam içerisinde resim, ses ve müzik gibi medya araçlarını bir araya getirebiliyor. Scratch programı sayesinde interaktif hikayeler de anlatılırken paylaşımlar da yapılabiliyor. Scratch programının kullanılması için öncelikle programın bilgisayara indirilmesi gerekiyor. Linke giriş yapıldıktan sonra ise bilgisayarın setup dosyası bilgisayara kaydedilir. Açılan dosyada çalıştır butonu tıklanır. İşletim sistemine göre seçenekler de gelecektir. Program kurulduktan sonra kolay bir şekilde kullanım sağlanabilir. Scratch programını kullanıcılar dilediği fonksiyonları fare ile sürükleyerek kullanabilirler. Hazır kodlamalar kaydedilerek bir sonraki animasyonlarda da hazır taslak şeklinde kullanılabilir.

Haberin Devamı

 Scratch programı kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Ayrıca pek çok programın aksine kullanıcılar da diledikleri fonksiyonları kullanabilirler. Programdaki tüm hazır fonksiyonlar ayrı ayrı kategorize edilmiştir. Ayrı ayrı kategorize edilen bu fonksiyonlar kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Scratch sayesinde karmaşık kodlamaların da dışına çıkılmış olur. Yeni başlayan kullanıcılar programı kolay bir şekilde kullanabilirler. Scratch programının çocuklar için oluşturulan ScratchJr gibi versiyonu da bulunur. Ayrıca çoklu dil desteği sağlandığı için kullanımı da epey kolaydır. Diğer programların aksine Scratch daha çok paylaşılabilir. Günümüzde programın kullanımı da çok yaygındır.

Haberin Devamı

 Günümüzde teknolojinin gelişimi sayesinde hayat kolaylaşıyor. Özellikle çocuklara temel düzeyde programlama becerisi kazandırmak için scratch de kullanılıyor. Program kullanılarak çeşitli animasyonlar oluşturuluyor. Bilgisayar oyunlarının da tasarlandığı programda etkileşimli hikayeler kolay bir şekilde oluşturuluyor. Bilgisayar kullanıcıları scratch programını kullanarak kendi çizgi film karakterlerini de çizebiliyorlar. İsteğe bağlı olarak program içerisinde yer alan çizgi film karakterleri de kullanılabilir. Scratch programının içerisinde yer alan ses bloğu da rahatça kullanılabilir. Seçilen enstrüman da notalar tuşlanarak çalınabilir. Herkes kendi enstrüman uygulamasını hazırlayabilir.

Haberin Devamı

 Scratch programında kalem bloğu kullanılabilir. Kalem bloğu kullanılarak istenilen şekiller oluşturulabilir. Ayrıca seçilen karakterler de kullanılır. Scratch programında çeşitli matematiksel işlemler de oldukça kolay bir şekilde yapılabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!