Şampiyonların tercihi mühendislik tıp ve psikoloji

Güncelleme Tarihi:

Şampiyonların tercihi mühendislik tıp ve psikoloji
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2023 07:00

Üniversite tercih sonuçlarının açıklanmasıyla gözler şampiyonlara çevrildi. Biz de tüm soruları doğru cevaplayarak 500 tam puan alan şampiyonlarla konuştuk. Bazıları tam puan aldıkları alanlardan tercih yapmadı. Mühendislik, tıp ve psikoloji gibi bölümlere yerleşen birinciler, tercih sürecini anlattı.

Haberin Devamı

GELECEĞİ DÜŞÜNDÜ

Harun Durak (TYT birincisi, Niğde Bor Şehit Ramazan Konuş Fen Lisesi mezunu): “TYT’de birinci olmuştum ama sayısalda 401’inciydim. İstanbul Teknik Üniversitesi’ni ziyaret ettim. Okulu gezdikten sonra geleceği olduğunu da düşündüğüm için İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nü ilk tercihime yazdım.”

Şampiyonların tercihi mühendislik tıp ve psikoloji


HUKUKÇU OLACAK

Ahmet Berk Takır (AYT sözel birincisi, İstanbul Kabataş Erkek Lisesi mezunu): “AYT sözel alanı birinciliğinin yanı sıra eşit ağırlık alanında da Türkiye 4’üncüsü olmuştum. Hukuk bölümünde okumak istediğim için sözel değil eşit ağırlık alanındaki sıralamamla tercih yaptım. Aklımda zaten iki seçenek vardı. Galatasaray ya da Koç Üniversitesi’nde hukuk okumak istiyordum. Tercih sürecinde Galatasaray Üniversitesi’ni ziyaret ederek hocalarla görüştüm ve bu üniversiteyi tercih ettim.”

Haberin Devamı

Emre Ekici (AYT eşit ağırlık birincisi, Afyonkarahisar Süleyman Demirel Fen Lisesi mezunu): “Eşit ağırlık alanında birinci, sayısal alanında ise Türkiye 50’ncisi oldum. Mühendislik okumak istiyordum ama tıp fakültesi de ilgimi çekiyordu. İstanbul’daki Medipol Üniversitesi’nin tıp fakültesini ziyaret ettim. Birkaç ameliyat izleme şansım oldu. Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni tek tercih olarak yazdım ve yerleştim.”

Bengisu Akbaba, (AYT Rusça birincisi, İzmir Özel Takev Anadolu Lisesi mezunu): “Rusya’da doğup büyüdüğüm için sınavda bu alanda da şansımı denemek istedim ve Türkiye birincisi oldum. Ancak asıl isteğim eşit ağırlık alanından tercih yapmaktı. Bu alanda yerleştirme sıralamam 842 olmuştu. İlk tercihimi Boğaziçi Üniversitesi psikoloji bölümünden yaptım ve yerleştim.”

Şampiyonların tercihi mühendislik tıp ve psikoloji


ANKARA TERCİHİ

Volkan Emre Eke (YDT Almanca birincisi, İzmir Atatürk Lisesi mezunu): “Hedefim sayısaldan tercih yapıp makine mühendisliği bölümüne yerleşmekti. Sayısalda ilk 3 binin içindeydim. İlk tercihim ODTÜ İngilizce Makine Mühendisliği Bölümü’ne yerleştim. Yükseköğrenimimi İstanbul’da değil Ankara’da almak istedim.”

Haberin Devamı

Hüseyin Furkan Erdem (YDT Arapça birincisi ve AYT Sözel Türkiye 3’üncüsü): “İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tek tercihimdi ve oraya yerleştim.”

Mustafa Özcan (AYT sayısal birincisi, Ankara Atatürk Anadolu Lisesi mezunu): “ODTÜ’de bilgisayar mühendisliği okumak istiyordum ancak sonra Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi’ni tercih ettim.”

100 BİN ADAYA EK YERLEŞTİRME

898 bin 24 adayın yerleştiği sonuçların beklenenden farklı olmadığına dikkat çeken Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, şunları söyledi:

“Üst sıralardaki üniversitelerin programlarında hareketlilik daha çok yaşandı. Eşit ağırlıkta sınıf öğretmenliği, hukuk, iktisat, işletme programları yükseldi. Puanı en çok artan bölüm ise yönetim bilişim sistemleri oldu. Sözelde ise özel eğitim öğretmenliğinde yoğunluk oldu, ilahiyatta düşüşler var. Sayısalda ise tıp ve eczacılık gibi sağlık bölümlerinde hareket var ama büyük bir değişiklik yok. En çok artış bilişim mühendisliklerinde yaşandı. Toplamda 1 milyon 89 bin kontenjan vardı. 25 bini boş kaldı. Ancak bunların büyük kısmı bu yıla ayrılan özel kontenjanlar. Geriye 16 bin 560 boş kontenjan kalıyor. Özel kontenjanlar ek yerleştirmede başkalarına aktarılamayacak. Ek yerleştirmede asıl hareketliliği bir yere yerleşip de kaydını yaptırmayan adaylar sağlayacak. Ek yerleştirmeden faydalanacak adayların sayısı 100 binin üzerine çıkacak.”

Haberin Devamı

EN FAZLA DEPREMZEDELER

34 yaş üstü kadınlara ayrılan 21 bin kontenjanın 16 bin 665’i doldu. Depremzede kontenjanı ise 23 bin 677 idi, 22 bin 362’si doldu. Böylece en çok rağbet edilen kontenjan oldu. Şehit ve gazi yakınlarına ayrılan 3 bin 774 kontenjana ise 587 kişi yerleşti. Okul birincilerine ise toplam 24 bin 912 kontenjan ayrıldı. Fakat 6 bin 713 okul birincisi yerleşebildi. Kalan 17 bin 879’una normal adaylar yerleşti. Geriye 320 kişilik kontenjan kaldı.

TIP GERİLEDİ

Tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından devlet üniversitelerindeki mühendislik bölümlerindeki sıralamalarının artığına dikkat çeken Nazmi Arıkan Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt şöyle dedi: “Özellikle bilgisayar, elektrik-elektronik ve endüstri mühendisliği programlarının sıralamalarında ciddi artışlar oldu. Buna karşılık tıp, diş hekimliği ve eczacılık bölümlerindeki sıralamalarda gerilemeler olduğunu gördük. Psikolojik danışmanlık ve rehberlik ya da mimarlık gibi bazı bölümlerde başarı sıralamaları geriledi. Vakıf üniversitelerindeki hukuk programlarında ise ciddi kontenjan boşlukları oluştu. Eşit ağırlık ve sözel programların başarı sıralamalarında ise yükselmeler yaşandı.”

 

BAKMADAN GEÇME!