Sağlık lisesi bölümleri nelerdir? Sağlık meslek lisesi alanları ve yaptıkları işler

Güncelleme Tarihi:

Sağlık lisesi bölümleri nelerdir Sağlık meslek lisesi alanları ve yaptıkları işler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2022 16:29

Sağlık meslek lisesi, sağlık sektörü alanında ortaya çıkan iş gücü ihtiyacını karşılamak için hem devlet bünyesinde hem de özel okul şeklinde faaliyet gösteren, ortaokuldan sonra sınavla öğrenci alan bir çeşit meslek lisesi türüdür. Sağlık meslek liselerinin öğrenim süresi ise, dört yıldır. Sağlık lisesi bölümleri nelerdir sizler için derledik.

Haberin Devamı

Günümüzde devlet ve özel kurumlarında en çok gerek duyulan alanlardan birisi olarak bulunan sağlık sektörü, Sağlık Meslek Lisesi bölümlerinden mezun olanlara iş kapısı oluyor.

Sağlık Lisesi Bölümleri Nelerdir?

Sağlık Meslek Lisesi mezunları, Sağlık bakım teknisyenliği, Anestezi Teknisyeni ve Hemşire yardımcılığı gibi pek çok alanda çalışabiliyor. KPSS’de başarılı bir puan aldıkları zaman devlet kapısında da iş bulabiliyor.

Sağlık Meslek Lisesinden mezun olduktan sonra üniversite eğitimine devam etmek isteyen öğrenciler de, hem 2 yıllık hem de 4 yıllık sağlık fakültelerini de tercih edebiliyor. Ülkemizde bulunan bütün liseler, 9. sınıflarda aynı müfredat programını uygulandığından bu liselerde mesleki eğitime ise, 10. sınıftan itibaren başlanır. 12. sınıfta ise, sağlık kuruluşlarında staj ismi verilen diğer uygulama eğitimleri verilir.

12. sınıfta ise öğrenciler, her haftanın üç gününü hastane ve sağlık ocağı gibi çeşitli sağlık kurumlarında iki gününü ise, okulda teorik dersler alarak geçirirler. Öğrenciler, sağlık kurumlarında çalışmak için uygulama eğitimi alırken de hem sigortaları yapılır hem de bu sırada asgari ücretin yaklaşık 1/3'ü kadar da ücret alırlar. Aynı zamanda sağlık meslek lisesinden mezun olan öğrenciler de ek bir puan alarak alanları ile ilgili çeşitli bölümlerde ön lisans ya da lisans eğitimi alabiliyorlar.

Öğrenciler ise, 2014 yılına kadar olan dönemde liseden mezun olunduğunda Acil Tıp Teknisyenliği, Hemşirelik, Radyoloji teknisyenliği gibi bölümlerden de diploma alabiliyorlardı. Günümüzde ise;

Ebe Yardımcılığı,

Sağlık Bakım Teknisyenliği,

Haberin Devamı

Hemşire Yardımcılığı dallarından birini seçmeleri gerekir.

Sağlık Meslek Lisesi Alanları ve Yaptıkları İşler

Sağlık meslek lisesini bitiren öğrenciler ise üniversitede şu bölümleri tercih edebilir;

ATT (Acil Tıp Teknisyenliği),

Radyoloji Teknisyenliği,

Anestezi Teknisyenliği,

Hemşirelik,

Ortopedi Teknisyenliği,

Laboratuvar Teknisyenliği,

Diş Protez Teknisyenliği,

Çevre Sağlığı Teknisyenliği,

Tıbbi Sekreterlik

Sonuç olarak da sağlık meslek lisesine giden öğrenciler de hemşire yardımcılığı, ebe yardımcılığı ya da sağlık bakım teknisyenliği bölümlerinde de eğitim görebilirler.

Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinden mezun olan öğrenciler, yükseköğretim kurumlarına girebilmek için girmeleri gereken Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavına (LGS ve LYS) katılma hakkına sahiptir. Meslekî ve teknik orta öğretim kurumlarından mezun olanlar ise ayrıca, 4702 sayılı Kanun ile 2547 sayılı Kanunun 45'inci maddesinde gerçekleştirilen değişiklik sayesinde sınavsız bir şekilde alanlarındaki meslek yüksekokulu programlarına rahatlıkla girebilirler.

Öğrenci Lisans Yerleştirme Sınavından sonra, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen alanlarının devamı niteliğinde olan yükseköğretim programlarını tercih etmeleri halinde, LYS puanları hesaplanırken de diğer liselerden farklı olarak ek bir puan verilir.
Yükseköğretime devam etmeyen kişilerin iş bulmaları ve mesleklerinde daha da ilerleyebilmeleri kolaylaşır.

Öğretim süresi dört yıl olarak bilinen teknik ve meslekî orta öğretim kurumlarını bitirenlere ise, 3308 sayılı kanuna göre Ustalık Belgesinin yetki ve sorumluluklarına sahip olan bir İŞ YERİ AÇMA BELGESİ verilir.

Meslekî ve teknik öğretim yapan çeşitli okullarda eğitim gören kişiler okul ve işyerlerinde iş eğitimi almış oldukları için mesleğe oldukça yatkın olurlar. Aynı zamanda meslek değiştirmek istemeleri durumunda yeni mesleğe çok kısa bir zaman içinde de intibak edebilirler. Bu sayede pek çok alanda kolaylıkla iş bulma imkanı da elde ederler.

 

BAKMADAN GEÇME!