Postür nedir? Bozukluğu nasıl düzeltilir? Postür analizi nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Postür nedir Bozukluğu nasıl düzeltilir Postür analizi nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2022 21:11

Postür, sıklıkla merak edilen durumlardan biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Postür nedir öğrenebilir ve buna göre bilgi sahibi olabilirsiniz. Sizin için Postür nedir? Bozukluğu nasıl düzeltilir? Postür analizi nasıl yapılır detaylarıyla derledik.

Haberin Devamı

 

 Postür, kas ve iskelet sisteminin hareket anında değişen düzen ve dizilimine denmektedir. Kas ve iskelet sisteminin hareket esnasındaki düzenine postür denir. 

 Postür Nedir? 

 Postür, Türkçe anlam olarak karşılığı 'duruş' olan bir kelimedir. Günlük hayatta sıkça kullanılan kambur durmak kelimesi ile aynı anlama gelmektedir. Ayakta durma, yürüme, oturma gibi aktiviteler esnasında vücudun olması gereken bir duruş vardır ve bu esnada tüm kas ve iskelet sistemi de bu hareketlere uygun bir şekilde konumlanır. Vücudun tüm kısımlarının birbiri ile uyumlu olması ve düzgün bir biçimde dizilmesi postür ile tanımlanır. Ayakta durulduğu esnada vücudun tüm vücut ağırlığını doğru taşıması gerekir. 

 Topuklara yüklenmek yerine vücut ağırlığını ayaklara yaymamak gerekir. Bu sayede ayakta dururken yorulmamak ya da herhangi bir sakatlık olmamasını sağlamak mümkündür. Örneğin kollarda taşınan yükleri eşit bir şekilde dağıtmak ve tek bir tarafa yüklenmemek gerekir. Otururken ya da ayakta dururken, yürürken de vücut ağırlığını mutlaka eşit bir şekilde dağıtmak gerekir. Aksi durumda kamburluk ya da kas iskelet sisteminde bozukluklar ile karşılaşmak mümkün olur. 

Haberin Devamı

 Bozukluğu Nasıl Düzeltilir? 

 Duruş bozukluğu günümüzde en fazla rastlanan rahatsızlıklardan biridir. Daha çok masa başı çalışanlar ya da sürekli ayakta durmak zorunda olan kişiler tarafından bu rahatsızlık yaşanmaktadır. Özellikle kas iskelet sisteminin düzeninin ve diziliminin bozulması ile alakalı olan duruş bozukluğu uzun vadede büyük sorunlar teşkil eden bir sorundur. Her ne kadar çoğu kişi duruş bozukluğundan rahatsız olsa da bunun üzerine çok fazla gitmez ve günlük yaşantısını etkileyecek seviyeye gelene kadar bekler. 

 Duruş bozukluğu günlük hayatı etkilemeye başlamadan önce düzeltilmesi gereken bir durumdur. Erkenden bunun önüne geçerek daha doğru ve sağlıklı bir duruşa kavuşmak mümkündür. Gerekli egzersizleri düzenli olarak yaparak bozukluğun düzelmesi mümkündür. Omurgadaki eğriliklerin korunması için özen göstermek ve buna göre hareket etmek de oldukça önemlidir. 

Haberin Devamı

 Uzun süre aynı pozisyonda kalmamak, doğru oturma tekniklerini öğrenmek ya da bir şeyler indirip kaldırırken vücudun doğru pozisyonda olmasını sağlamak önemlidir. Rahat giyip çıkarılacak ayakkabılar giymek ya da uzun süre topuklu ayakkabı giymekten kaçınmak da duruş bozukluklarının önüne geçmek için önem teşkil eder. Uzun süre ayakta duracak olan kişilerin bazı durumlarda duruşlarını değiştirmeleri gerekir. 

 Postür Analizi Nasıl Yapılır? 

 Postür analizi birçok kişinin başına gelen bir durum olduğundan merak edilen ve nasıl yapıldığı araştırılan bir analizdir. Hissedilen duruşların mutlaka doğru olması ve kas iskelet sistemindeki dizilimin bozulmaması gerekir. İdeal postür vücudun tüm kısımlarının yer çekimine uygun bir şekilde konumlandırıldığında anatomik olarak belirli noktalar üzerinde yükün taşınması ile meydana gelir. 

Haberin Devamı

 Postür analizi ile bunu tespit etmek mümkündür. Mevcut olan postüral tüm düzensizlikleri bir ölçüm ile saptayarak durumu belirlemek ve kişilere özel olarak egzersiz programı çıkarmak mümkündür. Bu egzersiz programı sonrasında kişilerdeki postüral bozukluğun önüne geçmek ve duruş bozukluğunu engellemek hedeflenir. 

 Analiz esnasında mezura, çekül deri bölgelerini işaretler ve bazı dijital yöntemler de buna destek olur. Analiz sırasında kişilerin çıplak ayakla olmaları ve mutlaka kendilerini rahat hissettikleri pozisyonda olmaları gerekir. Bu sayede kişilerin olması gereken duruşları ile mevcut duruşları çıkarılır ve arada fark ile bozukluk tespit edilir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!