Peder Ne Demek, Ne Anlama Gelir? Peder Kelimesinin Tdk Sözlük Anlamı

Güncelleme Tarihi:

Peder Ne Demek, Ne Anlama Gelir Peder Kelimesinin Tdk Sözlük Anlamı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2022 19:24

Aile üyeleri için kullanılan birçok sözcük Farsça kökenlidir. Bu kelimelerin birçoğu hem Türkçeye hem de İngilizce ve Almanca gibi Avrupa dillerine geçmiştir. Örneğin anne anlamına gelen mader, İngilizcede "mother" şeklinde yazılır. İngilizcede "brother" şeklinde yazılan kelimenin özgün hali ise biraderdir ve erkek kardeş anlamına gelir. Bu sözcüklerden biri olan peder kelimesinin anlamı nedir? Hristiyanlıkta kime peder denir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Bu kelime birçok tamlamada ve birleşik isimde de geçer. Örneğin babadan kalma eşyalara pedermande denir. Lane-i peder tamlaması ise baba evi manasına gelir. 

 Peder Ne Demek, Ne Anlama Gelir? 

 Anne ile birlikte bir çocuğun dünyaya gelmesini sağlayan ebeveyne peder denir. Peder kelimesinin Türkçe karşılığı babadır. Arapçada "Eb" kelimesi baba, "Aba" kelimesi ise baba anlamına gelir. Ata kelimesi de mecazen baba manasında kullanılır.

  Peder TDK Sözlük Anlamı 

 Çocuk sahibi erkeğe peder denir. Bunun dışında, Hristiyan din adamları da peder olarak adlandırılır. Hristiyanlıkta Baba - Oğul - Kutsal ruh, yani teslis inancı olduğu için, Hristiyan din adamları için de baba anlamına gelen peder sözcüğü kullanılmaktadır.

  Rahip, papaz ve keşiş kelimeleri de bu sözcükle eş anlamlıdır. Daha yetkili rahiplere ise piskopos denir. Katlolik mezhebindeki dini liderler ise Papa olarak adlandırılır. Papa da baba sözcüğünden türetilmiştir. 

Haberin Devamı

 Örnek Cümleler 

 1- Eskiden insanlar babalarına "peder bey" diye hitap edermiş.

 2- Filmdeki rahip insanların günahlarını çıkardıktan sonra Tanrı'ya bağışlanmaları için dua ediyordu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!