Onlar dünyanın en parlak gençleri

Güncelleme Tarihi:

Onlar dünyanın en parlak gençleri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2023 10:55

Türkiye’den 6 lise öğrencisi geliştirdikleri projelerle Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) düzenlenen ‘Rise Challange’ yarışmasında ‘Dünyanın En Etkili 100 Genci’ listesine girmeyi başardı. Listede yer alan Alperen Konukbay, işitme engelliler için yapay zekâ ile çalışan bir uygulama geliştirdi ve bu çalışması sayesinde Oxford Üniversitesi’nde düzenlenecek özel zirveye davet edildi. Listedeki öğrencilerden Gülbin Atlı, Demir Sonar ve Elanu Karakuş ise Stanford Üniversitesi’ne tam burslu olarak kabul edildi.

Haberin Devamı

‘Rise for the World’ inisiyatifi tarafından her yıl dünya genelinde düzenlenen ‘Rise Challenge’ yarışmasının ardından belirlenen listede toplum sorunlarına duyarlı projelerle başvuru yapan ve gelecek vadeden 15-17 yaş grubundan gençler yer alıyor. Bu yıl 170 farklı ülkeden yaklaşık 430 bin başvurunun yapıldığı yarışmada, Türkiye’den Alperen Konukbay, Demir Sonar, Deniz Küçükköse, Elanu Karakuş, Gülbin Atlı, ve Yiğit Efe Nas listeye girmeyi başardı. Bu listede Türkiye’yi temsil eden öğrencilerden biri olan TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi tam burslu 12’nci sınıf öğrencisi Alperen Konukbay, işitme engelliler için geliştirdiği uygulama ile fark yarattı. işitme engellilerin okumasını kolaylaştıracak yapay zeka temelli bir uygulama geliştiren Konukbay, bu başarısıyla Oxford Üniversitesi’nde çeşitli seminerler ve workshopların yer alacağı özel zirveye davet edildi.

Haberin Devamı

ÜNİVERSİTE SINAVINDA ZORLUK YAŞIYORLAR
Konukbay, çalışmasını şöyle anlattı:
“Lise hayatımın başından beri dezavantajlı kesimlerle bir araya geliyor ve onlar için düzenlenen projelerde yar alıyordum. Bu sürecin devamında onlar için daha etkili bir şeyler yapmak istediğimi fark ettim. Ankara’daki işitme engelli okullarındaki öğretmenlerle konuştum ve öğrencilerle vakit geçirdim. Öğretmenler bana, ‘öğrencilerimizin en büyük başarısı üniversitede beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümünü kazanabilmeleri” dediler. Nedeni ise üniversite sınavda okuduklarını anlayamamalarıydı. İşitme engelliler bir kelimeyi okurken daha önce ilgili kelimeyi duyamadıkları için anlamlandırmaları zor oluyor. Öğretmenler de kelimeleri öğretirken görsellerden faydalanıyor. Yani görsellerle metinleri eşleştirip öğrencilerin anlamalarını sağlıyorlar. Ancak öğretmenlerin herkese aynı anda yetişmesi mümkün olmadığı gibi her öğrencinin engellilik seviyesi de aynı değil. Bu sebeple kişisel öğrenmenin desteklenmesi gerekiyordu. Ben de kelimelerin görsellerle eşleşmesini her an sağlayabilecek bir uygulama yaptım. Projemin bir sonraki aşaması için Millî Eğitim Bakanlığı yetkilileri ile uygulamanın Eğitim Bilişim Ağı’yla (EBA) entegrasyonu için görüşmeler yaptık. Böylelikle, Türkiye’deki yaklaşık 150 bin işitme engelli öğrenciye EBA sistemi üzerinden ulaşmayı hedefliyorum.”
Üniversiteyi ABD’de okumak istediğini söyleyen Konukbay, “Atatürk’ün ‘Sizleri bir kıvılcım olarak yolluyorum, alev olarak geri dönmelisiniz’ sözü benim hayat felsefem. Amerika’da gerekli eğitimleri alıp Türkiye’de bunları uygulamak ve insanların hayatına katkı sağlamak istiyorum” dedi.

Haberin Devamı

YOLLARI STANFORD’TA KESİŞTİ
Yaptıkları çalışmalarla listeye giren Bahçeşehir Koleji 12’nci sınıf öğrencileri ise Stanford Üniversitesi’ne tam burslu kabul aldı. Toprak kirliliği ve tarım ilaçlarının dozajlarını damla sulama sistemlerine otomatik olarak ayarlayan bir sistem geliştiren Gülbin Atlı, daha önce yanık iyileştirme üzerine hazırladığı çalışmasıyla Demir Sonar ve tasarladığı güneş panelleri projesiyle Elanu Karakuş heyecanla yeni okullarına başlamayı bekliyor. Gece 03.00’da hiç beklemediği bir şekilde üniversiteye kabul ediliğini öğrenen Gülbin Atlı, “Stanford’ta makine mühendisliği okuyacağım. Bu bölümün çevresel sürdürebilirlik ve toplumsal refah içinde hayati bir önem taşıdığını düşünüyorum” dedi. Demir Sonar da, “Hayallerinizi gerçeğe çevirmek sizin elinizde. Stanford Üniversitesi’nde Biyomedikal Mühendisliği bölümünde hem mühendislik becerilerimi geliştirebileceğim hem de tıbbi alandaki gelişmelerle yakından çalışma fırsatı yakalayabileceğim. Yeni hedefim ise ilaç ve tedavilerde erişilebilirliği arttırmaya yönelik inovatif çözümler geliştirmek” diye konuştu. Elanu Karakuş ise, “Önümüzdeki eğitim yılında üniversite deneyimime dünyanın en iyi üniversitelerinden birinde başlayacağım için çok heyecanlıyım. Mühendislik üzerine eğitim alıp dünya da karşılaşılan problemlere teknik çözümler bulmak ve gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için çalışmak istiyorum” dedi.

Haberin Devamı

RISE CHALLENGE NEDİR?
Rise Challenge, Google’ın eski CEO’su Eric Schmidt tarafından kurulan Schmidt Futures ile Oxford Üniversitesi bünyesindeki RhodesTrust Vakfı tarafından desteklenen, ‘Rise for the World’ inisiyatifi tarafından her yıl dünya genelinde düzenleniyor. Listede toplum sorunlarına duyarlı projelerle başvuru yapan ve gelecek vadeden 15-17 yaş grubundan gençler yer alıyor. Bu yıl 170 farklı ülkeden yaklaşık 430 bin başvurunun yapıldığı yarışmada, 6 Türk öğrenci “100 Rise Global Winners” listesine girmeye hak kazandı.

BAKMADAN GEÇME!