Öğrencilerin kardeşlik projesi

Güncelleme Tarihi:

Öğrencilerin kardeşlik projesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2013 16:19

Sivaslı lise öğrencileri, Mancınık köyünde farklı etnik kökenden insanların kardeşçe yaşamasını ele aldıkları sosyal projeyle Kayseri’deki TÜBİTAK bölge yarışmasına katıldı.

Haberin Devamı

TÜBİTAK’ın, ortaöğretim öğrencileri arası araştırma projeleri Melikşah Üniversitesi’nde sergilendi. Sivas Sultan Murat Koleji öğrencileri Emirhan Düz ve Cengizhan Secde Üzümcü, Kangal ilçesine bağlı Mancınık köyünde farklı etnik kökenden insanların kardeşçe yaşamasını ele aldıkları “Toplumsal Ayrışmalara Karşın Kardeşlik Örneği: Mancınık Köyü” projeleriyle yarışmaya katıldı. Köyde yaşayan Ermeni, Kürt ve Alevi vatandaşlarla yapılan ve kardeşlik mesajları içeren röportajların metinleri, afiş şeklinde stantta yer aldı. Emirhan Düz, Türkiye’de herkesin kardeşçe yaşamasını istediklerini belirterek, “Projemizde, Türk, Kürt, Ermeni, Alevi, Sünni ayrışmasının olmadığını vurgulamaya çalıştık. Köyde 110 hanede 415 kişi yaşıyor. Ayrışmaların değil de kardeşçe yaşamanın olduğunu göstermek istedik” dedi.

Haberin Devamı

Sivas Prof. Dr. Necati Erşen Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencileri Fatma Melike Öksüz ve Gülşah Çiftçi de lise öğrencilerinin öğretmenlere uyguladığı şiddetle ilgili yaptıkları araştırmayla sergide yer aldı. Gülşah Çiftçi, 6 okulda 92 öğretmene yönelik düzenledikleri anketin, sözlü ya da fiili şiddetin en çok teknik ve meslek liselerinde yaşandığını, öğretmenlerin yüzde 21’inin iftiraya uğradığını, yüzde 5’nin fiili saldırı sonucu yaralandığını, yüzde 23’ünün özel eşyalarına zarar verildiğini, yüzde 20’sinin kendisiyle alay edildiğini ortaya koyduğunu belirtti. Kayseri Atatürk Anadolu Lisesi’nden Rukiye Baldık ve Fatmanur Savaşçı ise Yeni Sanayi Sitesi’nde çocuk işçilerle yaptıkları anketin sonuçlarından proje hazırladı. Ankette, çocuk işçilerden yüzde 65’inin okula ilgi duymadığı ve ailesine ekonomik yardımda bulunmak, yüzde 27’sinin okuldan atıldığı için çalışmak zorunda kaldığı, yüzde 35’inin hem okuyup hem çalıştığı, yüzde 50’sinin boş zamanlarını gezerek, yüzde 4’ünün de kitap okuyarak değerlendirdiği belirlendi. Sergide 110 proje yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!