Noel Baba gerçek mi? Noel Baba gerçekte kimdi?

Güncelleme Tarihi:

Noel Baba gerçek mi Noel Baba gerçekte kimdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2022 23:53

Her ülkenin mitolojisinde birbirinden farklı ismi ile bilinen Noel Baba'nın, dünyada çok yaygın bir şekilde bilinen ismi ise, Santa Claus'tur. Noel Baba ise, hediyelerini her zaman Noel günü yani 24’ü 25 Aralık’a bağlayan gece herkese dağıtır. Noel baba gerçek mi tüm detayları ile sizler için derledik.

Haberin Devamı

Önceden sadece Amerika’da bilinen ve benimsenen Noel Baba, 1931 senesinde Coca -Cola’nın Noel kampanyasında kullanıldığı zaman tüm dünyada popülerlik kazandı.

Noel Baba Gerçek Mi?

Noel baba, pek çok filme, masala ve efsaneye konu olan önemli bir kahramandır. Noel baba, önceden sadece Amerika’da bilinirken daha sonra bir reklam filminde yer alması ile birlikte pek çok Avrupa ülkesinde popüler bir hale geldi.

Günümüzde Santa Klaus, İskandinavya ülkelerinde yaşayan iyiliksever çocukların sevindiricidir ve koruyucusu olan Noel Baba efsanesi ile Myra’lı Aziz Nicholaos’ın kişiliklerinin birleştirilmesi sonucunda çok popüler ve yarı dinî bir tipin doğması ile oluşur. Bu tipin kökünün diğer İskandinavya ülkelerinin en eski inançlarından da alındığı, Noel Baba’nın geyikler ile çekilen bir kızakla dolaşmasından ancak anlaşılır. Halbuki gerçek Myra’lı olan Aziz Nicholaos’ın yaşadığı bazı yerler hiç kar yağmayan sıcak Akdeniz kıyılarıdır.

Haberin Devamı

Zor durumda olan insanları, çocukları, kuzeyin kutsal bir varlığı, koruyucu kişiliği çok erken çağların karanlıklarında kaybolan önemli bir tanrı ile birleşerek, her zaman Noel geceleri ortaya çıkan ve çocuklara hediyeler getiren çok sempatik bir ihtiyara dönüşmüştür. Son derece gerçeklere aykırı olsa da pek çok Hıristiyan ülkesinde Noel Baba, özellikle de çocukların Noel günlerinde heyecanla bekledikleri sevimli bir kişi olarak yaşar.

Aziz Nicholaos’ın hayatı ile ilgili azizlerin çoğunda olduğu gibi çok fazla şey bilinmez. Daha sonra pek çok efsane ile hayatı süslenmiştir. Bunlarda da gerçeklik payı olduğu şüphelidir. Noel baba, çocukların her zaman hayallerini süsleyen, kendisine hediye vermek için Noel gecesi geleceğini düşünerek heyecanla beklediği hayali bir kahraman olarak kalmıştır. Noel gecesinin heyecanını arttıran Noel baba, uzun yıllardan beridir hayatımızda varlığını sürdürüyor.

Noel Baba Gerçekte Kimdi?

Tüm dünyada “Noel Baba” ismi ile tanınan ve hemen hemen tüm Avrupa ülkelerinde genellikle Santa Klaus ismi ile bilinen Aziz Nicholaos, Anadolu’da yaşayan bir din adamıdır. Günümüz İtalya’sının Napoli, Sicilya Adası, Almanya’nın Frieburg, Bari ve hatta Amerika’da New York kentinin koruyucu azizi olma mertebesine kadar varan önemi, her yılın 6 Aralık günü yapılan bazı anma törenleri ile daha da pekişirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!