Mit Nedir Ve Ne İş Yapar? Mit Çalışanı Nasıl Olunur Ve Şartları Neler

Güncelleme Tarihi:

Mit Nedir Ve Ne İş Yapar Mit Çalışanı Nasıl Olunur Ve Şartları Neler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2021 01:45

Türkiye devletinde birbirinden farklı kurumlar bulunmaktadır. Bu kurumların temel görevi ise ülke çıkarlarını korumaktır. Bu nedenle devletteki bu kurumlarda yer alan kişiler de özenli bir şekilde seçilir. MİT de oldukça önemli bir kurumdur. MİT nedir ve ne iş yapar? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

Haberin Devamı

MİT, dünya genelindeki her ülke ile ilgili bilgi toplar. MİT tarafından yapılan araştırmalar doğrultusunda ülke menfaatleri ve çıkarlarının korunması amaçlanır. Kendi ülkesindeki devlet adamlarının ve içteki tüm yıkıcı güçlerin faaliyetleri MİT tarafından takip edilmektedir.

MİT Nedir?

MİT'in açılımı Milli İstihbarat Teşkilatıdır. Türkiye'nin çıkarlarını koruyan Milli İstihbarat Teşkilatı içteki ve dıştaki yıkıcı güçlerin faaliyetlerini takip eden teşkilattır. Dünya genelinde bazı ülkelerin ayrı ayrı teşkilatları bulunur. Özellikle Amerika'da CIA ve FBI, Almanya'da BND, Rusya'da KGB, Yugoslavya'da Ozna, İsrail'de Mossad ve Yunanistan'da KYP adında teşkilatlar bulunur.

Türkiye'nin istihbarat teşkilatı ise MİT olarak bilinir. Ülke çıkarlarının korunması ve yıkıcı güçlerin engellenmesi için MİT gizli ve etkili bir çalışma yürütürler. MİT genel olarak diğer devlet adamları ve içteki yıkıcı güçleri takip ederler. Böylece ülkede yürütülen tüm faaliyetlerden bilgi sahibi olunur.

Haberin Devamı

MİT Ne İş Yapar?

MİT, ülkedeki iç ve dış faaliyetlerin istihbaratını sağlamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti'nin ülke ve millet bütünlüğüne zarar verecek her türlü unsura karşı MİT tarafından istihbarat sağlanır. MİT ülkeye yönelik yürütülen tüm istihbarat faaliyetlerine de karşı koymaktadır. Milli İstihbarat Teşkilatı'na bu görevler dışında herhangi bir görev verilemez.

MİT'in en önemli görevi ülkedeki iç ve dış istihbaratı sağlamaktır. MİT tarafından bakanlık, kamu kurumları ve kamu hizmeti veren kuruluşların arşivleri rahatlıkla kullanılabilir. Buna göre MİT mensupları kendi görev alanlarına giren konular ile ilgili bilgilerden yararlanabilirler. Milli İstihbarat Teşkilatı mensupları silah taşıma ruhsatına sahip olarak silah taşıyabilirler.

MİT Çalışanı Nasıl Olunur?

Milli istihbarat Teşkilatı çalışanı olmak için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Milli istihbarat Teşkilatı yılın belli zamanlarında alım yapmaktadır. Milli İstihbarat Teşkilatı'nda çalışmak isteyen kişiler personel alımı için açılan güncel ilanları takip etmeliler. MİT kurumsal sayfasından bu eleman alımları takip edilir.

Haberin Devamı

MİT personel başvuruları MİT Kariyer Sayfası aracılığı ile yapılmalıdır. Buna göre kişi özgeçmişini göndererek Milli İstihbarat Teşkilatı'nda çalışmak için ön başvurusunu yapar. MİT Kariyer sayfasına yapılan başvurular ise değerlendirmeye alınır. Böylece işe alım süreci başlamış olur.

MİT Çalışanı Olma Şartları Nelerdir?

Milli istihbarat Teşkilatı'nda çalışmak için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu görevde bulunmak isteyen kişiler mutlaka Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalılar. Ayrıca Milli istihbarat Teşkilatı'nda çalışmak isteyen kişilerin 35 yaşını doldurmamış olmaları gerekir. Üniversitelerin 4 yıllık örgün eğitim veren lisans bölümlerinden mezun olan kişiler MİT çalışanı olabilirler. Bu noktada yabancı dil bilgisi de çok önem taşımaktadır. Milli İstihbarat Teşkilatı'nda çalışmak isteyen kişiler İngilizce, Almanca ve ya Fransızca dillerinden YDS puanı 70 ve üzeri olmalıdır.

Haberin Devamı

Bu şartları sağlayan kişilerin başvuruları alınır. Sonrasında ise Milli İstihbarat Teşkilatı'nda çalışan kişilerde bazı özellikler bulunmalıdır. Buna göre kişilerde yönetme ve yönlendirme becerilerinin olması gerekmektedir. Ayrıca analitik zekaya sahip olması ve yaratıcı düşünme de ön plandadır. Kişi yüksek sorumluluk bilincine de sahip olmalıdır.

Detaylara önem veren ve stres altında çalışabilen kişiler MİT alanında çalışabilirler. Milli İstihbarat Teşkilatı'nda çalışan kişilerin uzun ve yoğun çalışma saatlerine uyum sağlamaları da çok önemlidir. MİT çalışanlarının yazılı ve sözlü iletişim becerilerinin de güçlü olması gerekir. Ayrıca bu kişiler pratik ve hızlı düşünebilmeliler.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!