Minikler dünya şampiyonluğuna hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Minikler dünya şampiyonluğuna hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2023 10:53

İlkokul, ortaokul ve lise kademesindeki öğrencilerin robotlarını yarıştırdığı VEX Robotics Turnuvaları’nın bu yılki ilk ayağı İstanbul’da gerçekleşti. 14-15 Ekim’de düzenlenen turnuvaların sonunda kazananlar Türkiye Şampiyonası’nda yarışacak. Finalde başarılı olan öğrenciler ise ABD’de düzenlenecek dünya şampiyonasında ülkemizi temsil edecek.

Haberin Devamı

VEX Robotics Yarışması 2015 yılından beri ABD’nin Dallas kentinde Robotics Foundation tarafından düzenleniyor. Yarışmanın Türkiye etabını ise 2018 yılından bu yana Eğitimde İnovasyon Derneği gerçekleştiriyor. Yarışma ilkokul, ortaokul ve lise kademesindeki çocukların robotik becerilerinin gelişmesi, robotlara olan ilgilerinin artması ile fen, teknoloji, matematik ve mühendislik alanlarında ilerlemelerini sağlamayı amaçlıyor. Diğer yandan ABD’de düzenlenen turnuvalara bu zamana kadar 40’tan fazla ülke ve 18 bin öğrenci takımı katıldı. Bu yıl Türkiye’de 5’incisi düzenlenen turnuvaların ilk ayağı ise geçtiğimiz hafta sonu İstanbul Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi’nde gerçekleşti. İlk ve ortaokul öğrencileri 14 Ekim’de, lise öğrencileri ise 15 Ekim’de robot performanslarını sergiledi. İstanbul’da düzenlenen turnuvalara 12 farklı şehirden, 55 takım katıldı yaklaşık 600 öğrenci robotlarını yarıştırdı. Turnuvalar İstanbul’dan sonra İzmir, Ankara, Mersin ve Eskişehir’de de düzenlenecek. Kazananlar ise Türkiye finalinde bir kez daha aynı heyecanı yaşayarak dünya şampiyonası için yarışacak.. Turnuvadaki İlk ve ortaokul kademelerindeki minik öğrenciler, dünya şampiyonasına katılmak için oldukça hevesliydi. Liselilerin ise kendinden emin bir hali vardı.

Minikler dünya şampiyonluğuna hazırlanıyor

Eyyüp Eriman

Haberin Devamı

MÜHENDİSLİK PROBLEMLERİNE ÇÖZÜM BULUYORLAR
Yarışmada öğrencilerin tasarladığı robotlar platformda yer alan farklı boyut ve ağırlıkta küpleri kaldırma, indirme ve toplama görevlerini gerçekleştiriyor. Bu görevleri tamamlayan robotun takımı ise finallerde yarışmaya hak kazanıyor. Bu görevlerin günümüz kargoculuk sisteminde robotların kullanımıyla ilişkili olduğunu belirten Eğitimde İnovasyon Derneği Başkanı ve VEX Robotics Türkiye Sorumlusu Eyyüp Eriman, yarışmalarda çocuklardan herhangi bir mühendislik problemine çözüm bulmaları istendiğini belirterek, “Son 5 yılda Türkiye’nin 72 ilinde eğitimler, yaklaşık 30 ilinde de bu turnuvaları düzenledik. Öğrenciler turnuvalara kazanmak için katılıyor ancak biz çocukların gelişim düzeyini görmeyi ve onların ilerlemesine katkı sağlamayı istiyoruz” dedi.

Minikler dünya şampiyonluğuna hazırlanıyor
ABD’DE 20 TAKIM TÜRKİYE’Yİ TEMSİL EDECEK
Organizasyonların tamamen gönüllük esasına dayalı olduğunu belirten Eriman, şöyle devam etti: “Türkiye finali turnuvası genellikle mart ayında İstanbul’da düzenleniyor. Diğer şehirlerdeki turnuvaların sonunda toplamda ilk ve ortaokul kademesinden 49, lise kademesinden 35 takım Türkiye finaline katılmaya hak kazanacak. Dünya şampiyonasına her yıl gönderebildiğimiz takım sayısı değişiyor. Geçtiğimiz yıl 16 takım gönderebilmiştik. Bu yıl dünya şampiyonasına toplam 20 takım göndermeyi planlıyoruz. Ayrıca önceki yıllarda dünya şampiyonasını kazanan takımlarımız oldu. Bunlardan 4’ü lise, 3’ü ilk ve ortaokul kademesindendi. ABD’deki yarışmayı kazanan öğrenciler, yurt dışında eğitim hakkı ve burs elde ediyorlar.”
Minikler dünya şampiyonluğuna hazırlanıyor
‘YAKIŞIKLI’ ROBOT TOZU DUMANA KATACAK’
Geçtiğimiz yıl dünya şampiyonasını kazanan İbrahim Özaydın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerden oluşan takım, bu yıl yeniden turnuvalarda mücadele ediyor. 10’uncu sınıf öğrencisi ve takımın kaptanı Güzide Cancı, “Geçen sene edindiğimiz tecrübelerimiz bize robotik alanında pek çok şey kattı. Bu sebeple bu yıl kendimizden oldukça eminiz. Hedefimiz yeniden Amerika ve şampiyonluk. Robotumuza ‘yakışıklı’ diye hitap ediyoruz. Yakışıklı, bu yıl düzenlenen turnuvalarda ortalığın tozunu dumana katacak” diye konuştu.
Minikler dünya şampiyonluğuna hazırlanıyor
ERKEN YAŞTA TECRÜBE KAZANIYORLAR
İlk ve ortaokul kademelerinin turnuvalardaki heyecanı gözlerinden okunuyordu. İstanbul Tenzile Erdoğan Ortaokulu 7’nci sınıf öğrencisi Beyza Özkan, “Yarışmaya 2 aydır hazırlanıyoruz. Şu anki hedefimiz yapabileceğimizin en iyisini yapmak” dedi. Yalova Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu, 7’nci sınıf öğrencisi Murat Yolcu ise, “Bu yarışmaya ilk kez katılıyoruz. Robotumuz üzerinde çok çalıştık ve ona çok güveniyoruz. Yarışmada da belirlenen görevleri tamamladı. Hedefimiz ABD’de düzenlenecek şampiyonayı kazanmak” diye konuştu. İstanbul Sultan Alparslan İlkokulu Sınıf Öğretmeni Hikmet Duru ise 3 ve 4’üncü sınıf öğrencilerinden oluşan takımları hakkında, “Dört ayrı takımla yarışmaya geldik. İyi bir mücadele verdik. Çocuklar burada erken yaşta güzel bir tecrübe ediniyorlar” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!