Mikro iktisat nedir? Nasıl çalışır? Mikro iktisat nasıl öğrenilir?

Güncelleme Tarihi:

Mikro iktisat nedir Nasıl çalışır Mikro iktisat nasıl öğrenilir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2022 22:41

Alıcıları harekete geçiren nedir? Mikro İktisadı anlamak; ekonomi, muhasebe ve finans dahil olmak üzere birçok alanda faydalı olabilir. Mikro İktisadın ne olduğunu, nasıl kullanılacağını ve bazı temel kavramlarını detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Mikro İktisat, sınırlı kaynakların tahsisi ile ilgili olarak bireylerin ve işletmelerin aldığı davranışları ve kararları inceler.

 Mikro İktisat Nedir?

 Mikro İktisat, tüm ekonomiye bakarken, mikroekonomi bireylerin veya işletmelerin ekonomi içindeki davranışlarını inceler. Fiyat, arz ve talebe göre satın alma kararları da dahil olmak üzere insanların yaptığı seçimlerin bir dökümüdür. Ayrıca mal ve hizmet piyasasına ve işletmelerin birbirleriyle nasıl işbirliği yaptığına da bakar. Kararların nasıl ve neden alındığını anlamak için tüketici ve pazar davranışının daha ince ayrıntılarına girer.

 Mikro İktisat Nasıl Çalışır?

 İşletmeler, kaç malın üretileceğini veya müşterilere hangi fiyattan sağlanacağını belirlemek için mikro iktisat kullanır. Fiyatları, kaynak ve işçilik maliyeti ve müşterilerin ne kadar para harcamak isteyip ne kadar harcayabilecekleri gibi birçok faktöre bağlı olacaktır.

Haberin Devamı

 Pozitif Mikro İktisat: Mevcut koşulların değişmesi durumunda ekonomide ne olacağını tahmin etmeyi içerir. Örneğin, ülkenin marul yetiştiren bir bölgesinde şu anda bir kuraklık varsa, marul kıtlığı muhtemelen marulda artışa neden olacaktır. Bu tür ifadeler, işletmelerin gelişen pazar durumlarına hazırlanmalarına yardımcı olabilir.

 Normatif Mikro İktisat: Bireylerin ve işletmelerin ekonomik tercihler açısından ne yapmaları gerektiğine dair görüşlerdir. Bunlar öznel ifadelerdir ve bireyin ahlaki değerlerine bağlıdır. Örneğin, normatif bir ifade, ürün fiyatının çiftçilerin yaşam koşullarını iyileştirecek kadar yüksek olması gerektiği şeklinde olabilir.

 Mikro İktisat Nasıl Öğrenilir?

 Mikro iktisat öğrenmek için önce temel kavram teorileri öğrenilmelidir. Mikro İktisadın beş temel kavramı;

Fayda teorisi

Fayda teorisi, tüketicilerin karşılayabilecekleri en kaliteli malları satın aldıklarını veya kullandıklarını belirtir. Tipik olarak, bireyler ve işletmeler maliyetleri düşürmeye ve faydaları artırmaya dayalı seçimler yaparlar.

Üretim teorisi

İşletmeler malzemeleri mallara dönüştürdüğünde üretim gerçekleşir. Bir işletme genellikle maliyetlerini en aza indirmek ve karlarını en üst düzeye çıkarmak için ne kadar kaynak kullanılacağına ve üretileceğine karar verir. Üreticiler, bir malın fiyatını, onu yapmak için kullanılan kaynakların miktarına, türüne ve maliyetine göre belirler. Bazı üretim faktörleri toprak, emek, sermaye ve vergilendirmeyi içerir.

Haberin Devamı

Arz, talep ve denge

Arz ve talep yasası birçok faktörden etkilenebilir. Genel olarak konuşursak, mevcut bir arz, tüketici talebi ve bunun fiyata nasıl çevrildiği arasındaki ilişkiyi ifade eder. Daha yüksek fiyatlı bir mal, ürünün daha fazla arzını veya bulunabilirliğini yaratacaktır. Daha düşük fiyatlı bir mal daha fazla satacak ve bu nedenle piyasada daha düşük bir arz ile ilgili olacaktır. Denge, arzın tüketicilerin karşılayacağı fiyatlarla sunulduğunda sağlanır.

Çalışma ekonomisi

Çalışma ekonomisi, çalışanları ve işverenleri, ücret kalıplarını, istihdamı ve geliri inceler. Emek piyasalarda en önemli faktörlerden biridir.

Teşvikler

Teşvikler, bireyleri belirli ekonomik veya finansal kararlar almaya motive eden faktörlerdir. Örneğin, vergi teşvikleri, tüketicilerin belirli malları satın almaya motive etmek için hükümetin belirli mallar üzerinde yaptığı vergi indirimleridir.

Haberin Devamı

 İkinci olarak piyasayı anlamak gerekmektedir. Piyasa yapısı, mikroekonominin yol gösterici ilkelerinden bir diğeridir. Bu çalışma alanı, piyasaların nasıl işlediğine bakmakta ve onları aşağıdaki yapı türlerine ayırmaktadır.

 Saf rekabet: Sınırsız sayıda küçük şirket, aynı mallarla birbirlerine karşı eşit olarak rekabet edebilir. Bu yapı gerçekten sadece teoride var.

 Tekel: Tek bir şirket, fiyatları aşağı çekmek için rekabet olmaksızın piyasa arzını kontrol eder.

 Monopson: Piyasanın birçok farklı satıcısı vardır, ancak talebi kontrol etmek için yalnızca tek bir alıcı vardır.

 Oligopol: Bir avuç şirket, birlikte işbirliği yapma veya rekabet etme yeteneği ile piyasayı kontrol eder.

Haberin Devamı

 Oligopson: Pek çok farklı satıcı var, ancak alıcıların çok az olması alıcılara talep üzerinde daha fazla kontrol sağlıyor. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!