Mezuniyet töreninde yemin krizi

Güncelleme Tarihi:

Mezuniyet töreninde yemin krizi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2015 12:52

Konya’da Selçuk Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu’nun mezuniyet töreninde ‘Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri’ bölümü öğrencilerinin ‘Sağlıkçı Andı’ yerine ‘Öğretmen Andı’nı okumak istemesi krize neden oldu. Öğrencilerin, diploma töreninden sonra ‘Öğretmen Andı’nı okumasına okul müdürü tepki gösterdi. Bazı öğrenciler ve veliler de, okul müdürünü rektörlüğe şikayet etti. Rektörlük, inceleme başlattı.

Haberin Devamı

Sağlık Hizmetleri Yüksek Okulu’nun mezuniyet töreni 8 Haziran günü yapıldı. Ancak törende ‘Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri’ bölümü öğrencilerinin, mezun olduktan sonra sağlık teknisyeni olarak değil de yardımcı öğretmen olarak görevlendirileceklerini belirterek ‘Sağlıkçı Andı’ yerine ‘Öğretmen Andı’nı okumak istedi. Öğrenciler, mezuniyet provaları sırasında bu isteklerini kendilerinden sorumlu olan iki öğretim görevlisine bildirdi.

Öğretim görevlileri taleplerini reddetti. Bunun üzerine öğrenciler, bölüm başkanı Doç. Dr. Fulya Öztaş ile birlikte okul müdürü Doç. Dr. Birol Özkalp’in odasına gidip, taleplerini iletmek istedi. Ancak Doç. Dr. Özkalp’in odasında olmaması üzerine öğrenciler, e-posta ile okul müdürüne taleplerini bildirdi. İddiaya göre okul müdürü, önce öğrencilerin talebine tepki gösterdi, sonra kabul etti.

Haberin Devamı

Selçuk Üniversitesi Kampusü’ndeki Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan mezuniyet töreni öncesi iddiaya göre, okul yönetimi tarafından alınan ani bir kararla diğer bölümdeki öğrencilerin yapacağı ‘Sağlıkçı Andı’ programı da dahil tüm yemin programı iptal edildi. Bu karar üzerine ailelerinin de katıldığı törende, sadece kep giyen ve diploma alan ‘Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri’ öğrencileri, kep atmak için okullarının önünde bir araya toplandı. Öğrenciler burada ‘Öğretmen Andı’nı okuduktan sonra keplerini fırlattı. İddiaya göre, bu sırada okul Müdürü Doç. Dr. Birol Özkalp de, orada olmayan bölüm başkanına hakaret edip, öğrencilere tepki gösterdi.

Rektörlüğe şikayet

Baz öğrenciler de, velilerin desteğiyle birlikte, olay anında ailelerinin önünde küçük düşürüldükleri iddiasıyla okul müdürü Özkalp, hakkında Üniversite Rektörlüğü’ne şikayet dilekçesi verdi. Rektörlük de inceleme başlattı.

”Yanlış yaptıklarını söyledim”

Öğrencilere tepki gösterdiğini kabul eden okul müdürü Doç. Dr. Birol Özkalp, “Ben kimseyi incitecek bir şey söylemedim. Çocuklara provoke olmamalarını söyledim. Yanlış yaptıklarını ve bu yanlışta ısrar ettiklerini dile getirdim” dedi. Öğrencilerin ön lisans mezunu olacaklarını ve öğretmen olma gibi bir durumlarının olmadığını hatırlatan Doç. Dr. Özkalp, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Bu arkadaşlarımız okullarını bitirdikten sonra kreşlerde ve özel okullarda yardımcı öğretmen olabilirler ama devlet kadrolarında yardımcı öğretmen diye bir kavram yok. Biz sağlıkçı yetiştiriyoruz. Mezun olduktan sonra öğretmen olacaklarını düşünerek bu andı içmek istiyorlar. ‘Öğretmen Andı’nın ayrı bir statüsü var. Biz öğrencilerin isteğini yönetim olarak konuştuk. Bu andın okunmasının doğru olmadığı kararını aldık. Okulumuzda 11 ayrı program var ve öğretmen yemini edilmiş olsaydı, bu kez diğer öğrenciler karşı çıkacaktı.”

“Bölümümüz yok sayılıyor”

Törenden sonra andın okunmasının bilgisi dışında geliştiğini belirten Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fulya Öztaş da, bölümü konusunda sürekli mobbing uygulandığını ileri sürerek, “Rektörlüğe bu konuda bir çok kez şikayet dilekçesi verdim. Çocuk Gelişimi Bölümü’nün bu yüksek okulda yerinin olmadığının sürekli dile getirildiği ve öğrencilerin sürekli itilip kakıldığı bilinmekte. Ayrıca öğrencilerimizin okudukları öğretmenlik andı gayet insani bir refleks olarak gelişmiş ve resmi izinli olduğum gün bilgim dışında gerçekleşti” dedi.

Haberin Devamı

Okulun resmi internet sitesinde bölümden mezun olanların özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, özel kreş ve anaokullarında, idareci, öğretmen ve öğretmen yardımcısı olarak görev yapabilecekleri, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı anaokulu ve İlköğretimlere bağlı anasınıflarında usta öğretici olarak çalışabilecekleri belirtildi. Ayrıca, ön lisans eğitimini tamamlayan adayların, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavına girerek Çocuk Gelişimi ve Okul Öncesi Öğretmenliği bölümüne başvurabilecekleri vurgulandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!