Mesleki eğitim ortaklık projeleri başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Mesleki eğitim ortaklık projeleri başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2013 16:11

AB üyesi ülkelerdeki deneyimlerin Türkiye’ye aktarılmasını hedefleyen ve Türk Ulusal Ajansı’nın desteklediği mesleki eğitim ortaklık projeleri başlıyor.

Haberin Devamı

Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Ortaklık faaliyetinin 2013 yılı başvuru sonuçlarının açıklanmasının ardından başarılı projelerin açılışı İstanbul’da yapılacak. AB Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, bu yılki açılış toplantısı geçen senelerdeki toplantılardan farklı olarak 2008, 2009, 2010 yıllarında AB tarafından başarılı kabul edilerek “yıldız proje” unvanını alan ortaklık projelerine ödül verilmesine sahne olacak. Ayrıca, bu projeler stant açarak proje ürün ve çıktılarını sergileyecek. Açılış toplantısı yarın Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış katılımları ile The Marmara Otel’de gerçekleşecek.

Bakanlık açıklamasında, Türk Ulusal Ajansı’nın destek verdiği alanlardan biri olan mesleki eğitimde işbirliği projelerine 67 ilden 503 başvuru alındığı belirtildi. Değerlendirme sonunda toplam 104 projeye yaklaşık 2 milyon avro hibe desteği sağlandığı açıklandı. Projeler kapsamında Türkiye’den program katılımcısı ülkelere yaklaşık 2 bin çalışma ziyareti yapılacağı bildirildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, “Meslek liselerinden üniversitelere, kamu kurumlarından sivil toplum kuruluşlarına, şirketlerden odalara kadar çok geniş bir yelpazede kurum ve kuruluşlara sağlanan hibe desteği ile mesleki eğitim alanında iş dünyasının ihtiyaç duyduğu eğitim içeriklerinin geliştirilmesi, öğrenciler ve çalışanlar için nitelikli staj ve oryantasyon programlarının oluşturulması, eğitmenlerin kişisel gelişimini destekleyecek seminerlerin uygulanması ve mesleki eğitimin kalitesinin artıracak benzeri ürün ve çıktıların elde edilmesi sağlanacak” denildi.

Başvurularda proje konularında çeşitlilik bulunduğu dile getirilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
“Bu çerçevede, örneğin, Ankara’dan Engelli Dernekleri Federasyonu, 5 farklı ülkeden 7 ortakla çağrı merkezi sektörüne ilişkin ihtiyaç ve sıkıntıları analiz edecek ve engellilerin bu sektörde evden hizmet vermelerini temin edebilecek imkanları araştıracak, ayrıca bu kişilerin eğitimine yönelik olarak problem çözme, iletişim ve karar alma gibi konulara ilişkin müfredat hazırlayacak. Eskişehir’den Turgut Reis Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi koordinatörlüğünde otomotiv sektöründe bir şirket, 5 farklı ülkeden 6 ortakla iş güvenliği ve sağlığı alanındaki faaliyetlere yönelik araştırmalar yapacak. İzmir’den Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği, 8 farklı ülkeden 10 ortakla havacılık alanındaki yeterlilik programlarının tasarlanması, uluslararası modüllerin entegre edilmesi, iyi örneklerin paylaşılması ve yeterlilik sahibi personelin hareketliliğin arttırılması gibi faaliyetlere yönelik çalışmalar yapacak. İstanbul’dan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), 5 farklı ülkeden 6 ortakla mesleki eğitimde kredi transfer sistemi alanında çalışmalar yapacak.”

Haberin Devamı

Bağış, konuyla ilgili olarak görüşlerini şöyle dile getirdi:
“Türk Ulusal Ajansı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı kapsamında yürütülen projeler, Türkiye’de mesleki eğitimin kalitesinin ve cazibesinin artırılmasına katkı sağlamakta ve bu sayede ülkemizde nitelikli işgücü yetiştirilmesi açısından önemli bir fonksiyon icra etmektedir. Bu program kapsamındaki ortaklık projeleri ile bugüne kadar 400’e yakın projeye yaklaşık 7.7 milyon avro hibe tahsisi yapılarak mesleki eğitim alanında çıktılar elde edilmiş, vatandaşlarımız Avrupa’daki meslektaşları ile fikir alışverişinde bulunma ve kurumsal yapılarını daha iyi tanıma imkanı bulmuştur. Öğrencilerimiz ise Avrupa’daki öğrencilerle birlikte bir çıktı çerçevesinde birlikte çalışma imkanı bularak gelecekteki kariyerlerine katkıda bulunmuşlardır. Sağlıktan turizme, iş güvenliğinden mesleki eğitim ve öğretimde kredi transfer sistemine, engellilerin mesleki eğitiminden kadın girişimcilere, güzellik sektöründen yenilenebilir enerjiye kadar çok çeşitli alanlarda hazırlanmış 104 mesleki eğitim projesi, önümüzdeki iki yıl boyunca çalışmalarını sürdüreceklerdir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!