Marie Curie neyi buldu ya da icat etti? Marie Curie buluşları ve bilime katkıları

Güncelleme Tarihi:

Marie Curie neyi buldu ya da icat etti Marie Curie buluşları ve bilime katkıları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2022 15:32

Marie Curie, kuşkusuz ki bilimsel camiada olduğu gibi, popüler kültürde de bir ikondur. Örneğin 2009 yılında New Scientist dergisinin yaptığı bir ankete göre Marie Curie, tüm zamanların en etkileyici kadın bilim insanı seçilmiştir. Marie Curie neyi buldu ya da icat etti sizler için derledik.

Haberin Devamı

Marie Curie, Fransızca ismi ile Maria Sklodowska; 7 Kasım 1867’de bir ortaokul öğretmeninin kızı olarak Varşova’da dünyaya geldi.

 Marie Curie Neyi Buldu ya da İcat Etti?

 Marie Curie, fizik ve kimya denildiğinde ilk olarak akla gelen ilk isimler arasında yer alır. Kendinin bu alanlarda çok başarılı olmasının en önemli nedeni ömrünü ise, bilime adamış olmasıdır. Marie Curie ise, yaptığı çalışmalar nedeni ile hayatını kaybeden biri olduğu için günümüzde de hala saygıyla anılan bir bilim insanıdır.

 Evliliğinden sonra radyoaktif maddeler üzerinde çeşitli çalışmalar gerçekleştiren Marie Curie eşi ile birlikte uranyum ismi verilen radyoaktif maddenin bozulması sonucunda meydana gelen polonyum maddesini buldular. Radyoaktif maddeler üzerinde bazı çalışmalar yapamaya devam eden ikili aynı zamanda radyum ismi verilen elementi de bulan kişilerdir. Marie, 1903 yılında doktorasını da vererek Fransa’da gelişmiş bir bilim alanında doktora unvanı da alan ilk kadın oldu. Aynı yıl da ise, kocası ve Becquerel ile paylaştığı Nobel Fizik Ödülü’nü de alarak, tarihte ilk defa Nobel Ödülü alan kadın oldu.

Haberin Devamı

 Marie Curie Buluşları ve Bilime Katkıları

 Pierre Curie, elektriği ölçebilen ve manyetik alanın elektriği ölçebilen pek çok mekanizma tasarladı. Kristalografi alanı ile ilgili gerçekleştirilen çalışmalar yaptı. Aynı zamanda kristallerin sıkıştırılarak ya da mekanik baskı uygulanması sonucunda elektrik üretmesine yarayan piezoelektrik etkisini de buldu. Marie Curie, ilk olarak iki adet metal parçadan birisinin üzerini çok ince bir tabaka halinde uranyum tuzu ile kapladı. Daha sonra da eşi Pierre Curie’ nin tasarladığı elektromanyetik aletler ile metal parçaların üzerinde yer alan uranyum tuzunun ürettiği ışınların gücünü de ölçmeye başladı. Marie Curie genellikle bilimsel araştırmalarında eşi Pierre Curie ile birlikte çalıştı. Bu çalışmalardan birinde ise, Uranyum elementi içinde başka bir maddenin daha olup olmadığını da araştırdılar. Bu araştırma için de tonlarca ağırlıkta olan ve milyonlarca uranyum filizi kullandılar.

 

BAKMADAN GEÇME!