Malezya Üniversitelerini tanımıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Malezya Üniversitelerini tanımıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2007 10:43

YÖK, aralarında Başbakanlık Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu'nun doçentlik aldığı üniversitenin de bulunduğu Maleyza'daki üniversiteleri "eğitimin dini esaslara dayalı olduğu" gerekçesiyle denkliğini kabul etmiyor. Halen, Maleyza'da 13 Türk öğrenci bulunuyor.

Haberin Devamı

YÜKSEKÖĞRETİM Kurulu (YÖK) dini esaslara dayalı eğitim-öğretim yapıldığı gerekçesiyle Malezya'daki iki üniversite dışındakilerden alınan diplomaları Türkiye'de denkliğini kabul etmiyor. Denkliği kabul edilmeyen üniversiteler arasında Başbakanlık Dış Politika Başdanışmanlığı görevinde bulunan Ahmet Davutoğlu'nun doçentliğini aldığı üniversite de bulunuyor.

Türkiye'de son dönemde en çok gündeme gelen ülkelerin başını çeken Malezya'da halen 13 Türk öğrenci bulunduğu belirlendi. YÖK yetkilileri, yabancı ülke üniversitelerinden alınan diplomaların denkliği konusunda büyük hassiyet gösterildiğini, dini esaslara göre ya da dini baskıların olduğu ülkelerdeki üniversitelerden alınan diplomaların tanınmadığını söylediler.

PAKİSTAN BAŞTA
 Diplomalarının denkliği tanınmayan ülkelerin başında Pakistan geliyor. Bu ülkede "İslami İdeoloji" dersi zorunlu okutulan dersler arasında yer alıyor. Pakistan'daki üniversitelerden alınan diplomaya denklik vermediklerini belirten YÖK yetkilileri, Malezya'daki üniversitelerin denkliğinin tanınmamasına da ilk kez 1997 yılında Malezya İslam Üniversitesi ile başlandığını, daha sonra üniversitelerin sayısının arttığını söylediler. Malezya İslam Üniversitesi'nin Suudi Arabistan'ın kontrolü altında olduğunu, bu üniversitenin Suudi Arabistanlı rektörünün Atatürk hakkında ağır ifadelerde bulunmasından sonra üniversitenin denkliğinin tanınmaması kararlaştırıldı.

Haberin Devamı

İSLAMİ EĞİTİM
 Malezya'daki üniversitelerde 1990'lı yılların ortalarından itibaren çağdaş eğitimden sapmalar olduğunu, İslami bir eğitim verilmeye başlandığını, dini esasların ön plana alındığını belirten yetkililer, Dışişleri Bakanlığı'ndan gelen bilgiler doğrultusunda Malezya Üniversiteleriyle ilgili kararlar alındığını söylediler.

CEMAAT ÜNİVERSİTESİ
Bazı ülkelerde cemaatler tarafından açılan üniversiteler bulunduğuna da dikkat çeken YÖK yetkilileri, öğrencilerin yabancı ülkelerde öğrenim görmek için gidenlerin, gitmeden önce üniversitelerin denkliği konusunda bilgi almalarını önerdiler. Daha önce 3 bin civarında Türk'ün öğrenim gördüğü Mısır'daki El-Ezher Üniversitesi de, denkliğinin kabul edilmemeye başlanması üzerine Türk öğrencilerin ilgi odağından çıktı. Doğu ülkelerinde Beyrut Amerikan, Kahire Amerikan, Ürdün Yarmuk, Suudi Arabistan Dahran Petrol Üniversitesi ise denkliği sayılan üniversiteler arasında yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!