Makro besin ihtiyacı nasıl hesaplanır? Günlük makro besin ihtiyacı hesaplama

Güncelleme Tarihi:

Makro besin ihtiyacı nasıl hesaplanır Günlük makro besin ihtiyacı hesaplama
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2022 23:30

Makro besin ihtiyacı, kişilerde yaş, cinsiyet ve vücudun genel ölçüleri dikkate alınarak hesaplanmaktadır. Sağlıklı bir hayat dengesine sahip olunabilmesi için bu hesaplamalar beslenme düzeni oluşturma gibi aşamalarda yapılmaktadır. Makro besinleri hesaplama noktasında proteinler, karbonhidratlar ile yağlar ele alınmaktadır. Makro besin ihtiyacı nasıl hesaplanır, günlük olarak insanların ihtiyaçları nelerdir ayrıntıları ile derledik.

Haberin Devamı

 

 Beslenme planlamasında daima her bir insan için makro besin hesaplamasının yapılması gerekli olmaktadır. Aşırı kilo alımının önüne geçilmesi, ideal vücut kilosunun korunması veya ona ulaşılması aşamasında buna gereksinim olmaktadır. İnsanların yaşamlarındaki hareket aktivite durumları, mevcut kiloları, kaç yaşında oldukları gibi önemli bazı kriterler burada gözlemlenmektedir. Tüm bu veriler ışığında makro besinlere olan ihtiyaç belirlenmektedir. 

 Makro Besin İhtiyacı Nasıl Hesaplanır? 

 Makro besinler bazı yerlerde ‘’makrolar’’ olarak da geçmektedir. Proteinler, karbonhidratlar ve yağlar en temel noktada bu hesaplamada yol gösterici olmaktadır. Onlardan referans alarak kişiler için en ideal hesaplamalar yapılmaktadır. 

Haberin Devamı

 Tüm bunların ele alınması süreçlerinde insanların özgün bazı vücut değerlerinin de öğrenilmesine ihtiyaç bulunmaktadır. Doğru bir beslenme düzenin şekillendirilmesi ve vücudun ne istediğinin bilinmesi açısından bu durum önem arz etmektedir. 

 İlk olarak cinsiyet göz önüne alınır. Bununla birlikte yaş, kilo ve boy gibi birtakım referans bilgiler ortaya çıkarılır. Günlük vücut aktivitesinin düzeylerine bakılır. Bazı insanlar gün içerisinde çok fazla şekilde masa başında kalmaktadırlar. 

 Bu durum ilgili değerlerin hesaplanmasında, kendisine göre çeşitli farklılıklar ortaya çıkarmaktadır. Az da olsa hareket ediliyor mu, biraz daha aktif olarak bu hareketler 3 ila 5 güne çıkıyor mu bunlar bakılır. 5 ila 7 gün hareketlilik, çok aktif yapıda bir yaşam tarzının olduğu durumunu yansıtmaktadır. 

 Bazılarında insanlar bundan daha da fazla hareket edebilmektedirler. Temel hedefin ne olduğu, kilo verme veya onu korumaya dair amaçlar, bu hesaplamalarda yol gösterici bir etki ortaya çıkarmaktadırlar. 

 Vücuttaki yağ oran ve kütlesi, genel beden kitle indeksi ve yağların ayrıştırıldığı vücut değer ve birtakım verilerinin elde edilmesiyle birlikte makro besin ihtiyaçları hesaplanmaktadır. İnsanlar anatomik açıdan farklı vücut yapıları ve sistemlerine sahip bulunmaktadırlar.

Haberin Devamı

  O açıdan tüm insanları kendi özelinde incelemek ve tüm değerlerini analiz etmek gerekmektedir. Tüm veril doğru bir biçimde ele alındığında kişi için gerekli her şey net olarak ortaya çıkmaktadır. Yağlar, protein ve karbonhidratlar hali hazırda tüm insanların bünyeleri için gerekli olan niteliktedirler.

  Ama sağlıklı yaşamda doğru bir biçimde yol alınması için onların vücuda alım miktarlarının tam bir denge ve uyum içerisinde olması gerekmektedir. Vücudun ideal enerji ve güç seviyesine ulaşması açısından da bu konunun herkes nezdinde önemi büyük olmaktadır.

  Günlük Makro Besin İhtiyacı Hesaplama 

 Makro besinlerin günlük olarak alınmasına dair de birtakım belirlemelerin yapılması önemli olmaktadır. Çünkü bu kısa zaman aralığında doğru bir plana göre beslenilmesi, onun uzun vadede de güzel etkilerini ortaya çıkarabilmesine olanak tanımaktadır.

Haberin Devamı

  Kilo, cinsiyet, boy, yaş ilk etapta hesaplamada gerekli olmaktadırlar. Çeşitli vücut egzersizleri ve antrenmanın da makroları hesaplamada yön tayin edici bir işlevsellikleri bulunmaktadır. En temel asıl şeylerden biri ise, hesaplamanın hangi amaç için yapılacağıdır.

  Bazı kişiler sadece mevcut kilolarını korumayı isterlerken bazıları ise kilo vermek veya kilo almak hedefindedirler. Amaç değiştikçe günlük ne kadar karbonhidrat, yağ ve protein alınacağı da ona göre şekillenir.

  Her birine yönelik tam doğru gram belirlemelerinin yapılması, süreç içerisinde istenilen hedefe rahatlıkla ulaşılmasına yardımcı olur. Tüketilecek besinlerin her birini yakından tanımak her anlamda oldukça dikkate değerdir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!