Liseyi yeni başlangıç olarak kutlayın

Güncelleme Tarihi:

Liseyi yeni başlangıç olarak kutlayın
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2023 10:06

“Bitişleri, yeni bir başlangıç oldukları için kutlayın” demiş ünlü yazar Jonathan Lockwood Huie. Tıpkı yazarın bu satırında bahsettiği gibi uzun LGS maratonunun bitişi, liseye geçişi müjdeleyen yeni bir başlangıç olarak kutlanmalı. Her bir son yeni başlangıçları müjdeler bizlere.

Haberin Devamı


İlköğretim yıllarımızın sonunda eğitim serüvenimizi birlikte sürdürdüğümüz arkadaşlarımız ile ayrılırken yaşadığımız hüzün lise yıllarımızda tanışacağımız yeni arkadaş ve eğitmenler ile yerini hızlıca sevince bırakacak. Önemli olan yeni başlangıçlara, serüvenlere her yönüyle hazır olabilmek.

EĞİTİM HAYATIMIZ YENİ BAŞLANGIÇLARA GEBE
Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî ne güzel kaleme almış hayatı;

“Her gün bir yerden göçmek ne iyi,
Her gün bir yere konmak ne güzel…”

Mevlânâ’nın dizelerinde belirttiği gibidir hayatımız. Her gün yeni başlangıçlara yelken açılır, daima yeni başlangıçlara gebedir eğitim hayatımız. Başlanan her yolculuk bizlere yeni ufuklar açar, hayatımıza yeni renkler katar. Kültür bahçemize farklı çiçek tohumlarını ekebileceğimiz bir dönem olan lise hayatımızda edineceğimiz her arkadaşlık bu tohumları sulayacak ve lise hayatımızın sonunda bize rengarenk bir bahçe kazandıracak.
Elbette hepimiz çok yorulduk LGS maratonunda. Sevdiğimiz birçok aktiviteden feragat ettik, sevdiklerimiz ile geçireceğimiz zamanı istediğimiz lise hayaliyle masa başında kitap ve testlerimizle geçirmek zorunda kaldık. Herkes elinden geleni fazlası ile yaptı ve LGS maratonu yerini yerleşilen lisenin ilk zil heyecanına bıraktı. Liseye geçmeden önceki son durak olan bu yaz tatilini iyi bir şekilde değerlendirmek de bizim için çok önemli. Bir yandan LGS hazırlık sürecinde edindiğimiz yorgunluğu üzerimizden atmak, dinlenmek bir yandan da hayatımızın yeni bir serüveni olan liseye hazırlanmak bu tatilin iki temel ayağını oluşturuyor bizler için. LGS sürecinde okunamayan kitaplar, gidilemeyen konserler, izlenilemeyen filmler, içilemeyen dost kahveleri sırası ile bizleri bu tatil döneminde beklemekteler. Yeni bir koşu, yeni bir yarış öncesi elbette dinlenmek, enerji depolamak gerekir ancak antrenman yapmayı da yarıştaki başarıya ulaşmak için elden bırakmamak gerekir.

Haberin Devamı

LİSENİN HAVASINI ÖNCEDEN KOKLAYIN
Unutulmamalıdır ki eğitim kurumları sadece dört duvardan ibaret değildir. Öğretmenleri, öğrencileri, çalışanları ve mezunlarının da aralarında bulunduğu tüm paydaşları eğitim kurumlarımızın temel yapıtaşları olarak kurumsal kimliğini şekillendirir. Yerleştiğimiz lisenin tarihini, kültürünü ve mezunlarını araştırmak, onlar hakkında bilgi sahibi olmak için gayret sarf etmek tatil döneminde büyük bir kazanım olacak bizler için. Gideceğimiz lisenin havasını solumuş, sıralarında dostluklar edinmiş, bahçesinde etkinlikler düzenlemiş, mazisinde izler bırakmış mezunları ile iletişim kurmak, tanışmak o lisenin kültürünü hissetmek ve ruhen kendimizi yeni okulumuza hazırlamak adına çok önemlidir.

Haberin Devamı

YÜKSEK MOTİVASYONLA HAYAT PORTRENİZİ ŞEKİLLENDİRİN
Hayat serüvenimizde geleceğimizi şekillendirecek, vaktimizin çoğunu harcayacağımız mesleğimizin ne olacağına karar vereceğimiz bir süreçtir de lise hayatı. Bazılarımız sözel-matematik alan yetkinliğine sahip olduğundan hukuk fakültesine yönelecek; sayısal becerileri kuvvetli, analitik düşünme yeteneğine sahip olanlarımız da farklı mühendislik fakültelerine tercihlerinde yer vereceklerdir. Tıp fakültesinde okuyup şifa dağıtma hayali bu dönemde kurulmaya başlanacak, öğretmen olarak ülkenin geleceğine yön verecek öğrencileri yetiştirme misyonu lise yıllarında edinilecektir. Hayalini yapılara resmetmek için bazılarımız mimarlığı, depreme dayanıklı şehirler kurgulamak için kimilerimiz inşaat mühendisliğini hedefleyecektir bu yıllarda. Özetle yetkinliklerimizi ortaya çıkartacak, geleceğe ilişkin önemli kararlara imza atmamıza zemin oluşturacak bu sürece büyük bir motivasyon ile başlamak hayat portemizi şekillendirmek adına son derece önemli olacak.

Haberin Devamı

YABANCI DİLE AÇIK OLUN
Geleceğimizde bize katkı sağlayacak diğer önemli bir nokta ise dil eğitimimiz olacak. Özellikle yabancı dilde eğitim veren liselerde öğrenim görecek arkadaşlarımızın bu yaz tatilini dil altyapısını güçlendiremeye yönelik değerlendirmesi, alacağı lise eğitimini anlaması ve öğrendiklerini anlamlandırması bakımından son derece önemlidir. Hem iyi vakit geçirip hem de dil becerimizi arttırmak amacıyla yabancı dilde izlenecek filmler/diziler, okunacak kitaplar, dinlenecek müzikler bizlere bu hedefe ulaşmaya yönelik büyük destek sağlayacak.

ENERJİ DEPOLAMAK ALTIN ANAHTAR
Usta sporcular yarışlarından önceki günlerde hafif antrenmanlar yapmanın yanı sıra dinlenmeyi de asla ihmal etmezler. Çünkü bilinir ki dinlenmiş bir zihin ve beden galibiyeti getiren altın bir anahtardır. Dolayısıyla yaz tatilinde lisemize hazırlık yapmak ne kadar önemliyse dinlenmek, enerji depolamak da bizim için bir o kadar değerli olacak. Ormanda yapılacak bir kamp, Karadeniz yaylalarında alınacak bol oksijenli bir nefes, yakan güneşin altında bir deniz sefası bizleri lise eğitimimize hızlı bir başlangıç için motive edecek etkinlikler arasında sayılabilirler.

Haberin Devamı

Hayat bir geceyse yeni başlangıçlar bu geceyi aydınlatan yıldızlardır. Hepinize iyi tatiller diliyor, hayatınızı aydınlatacak güzel başlangıçlar temenni ediyorum.

BAKMADAN GEÇME!