Liseliler ABD’de Türkiye’yi temsil edecek

Güncelleme Tarihi:

Liseliler ABD’de Türkiye’yi temsil edecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2023 10:16

Lise düzeyinde dünyanın en büyük robot yarışması olan FIRST Robotics Competiton (FRC) tamamlandı. İstanbul’da düzenlenen üç ayrı turnuvanın sonunda kazanan takımlar Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Dünya Şampiyonluğu’na katılarak Türkiye’yi temsil edecek.

Haberin Devamı

ABD’de 31 yıldır FIRST Vakfı tarafından, Türkiye’de ise 2018 yılından beri Fikret Yüksel Vakfı tarafından düzenlenen FRC, 24 Mart’ta İstanbul’da başladı. Türkiye’de 16 ilden 120’nin üzerinde yerli takımın yarıştığı turnuvada Bulgaristan, Çin, Hırvatistan, Hindistan, Kosova, Polonya, Romanya ve Birleşik Krallık’tan öğrenciler de yer aldı. Hem otonom hem de manuel olarak kullanılan robotların sınırlı sürede verilen görevleri tamlamaya çalıştığı yarışmada .kazanan takımlar 19-22 Nisan tarihlerinde ABD’de düzenlenecek Dünya Şampiyonluğu’nda yer alacak.

17 TAKIM ABD YOLCUSU
İstanbul’da düzenlenen yarışmada lise öğrencileri, ‘İstanbul Regional’, ‘Bosphorus Regional’ ve ‘Haliç Regional’ olmak üzere üç ayrı turnuvada yarıştı. Üç ayrı turnuvada Winner, Impact Award ve Engineering Inspiration Award ödüllerini kazanan toplam 15 takım ABD’deki Dünya Şampiyonası’nda yerini alacak. Bunun yanı sıra turnuvalarda başarı elde eden iki takım daha dünya şampiyonluğuna katılacak.

Haberin Devamı

İKİ TURNUVAYI DA KAZANDILAR
Düzenlenen yarışmanın iki ayrı turnuvasında da ‘Winner’ ödülünü kazanan SEV Amerikan Koleji öğrencilerinin dünya şampiyonluğuna gidiş için bir hakkı Robert Koleji öğrencilerinin çoğunlukta olduğu bağımsız bir takıma verildi. Böylece öğrenciler kendileri dışında başka bir takımın da ABD’ye gitmesini sağladı. SEV Amerikan Koleji 12’nci sınıf öğrencisi Selim Furkan Ciğer, “FRC’ye 5’inci katılımımız oldu. Daha önce de ABD’ye gitmiştik ve şimdi yeniden gideceğiz. Oldukça heyecanlıyız ama beklediğimiz bir sonuçtu. Yarışmanın ikinci ayağı olan ‘Bosphorus Regional’ı kazanmıştık, şimdi ‘Haliç Regional’ı da kazandık. İki gidiş hakkımız oldu bu sebeple bir gidiş hakkımız başka bir takıma verildi” dedi.

Liseliler ABD’de Türkiye’yi temsil edecek
DARÜŞŞAFAKA LİSESİ YENİDEN ABD’DE
Yarışmada takımın lideri olarak etki yaratan ve çevresine ilham veren öğrencileri onurlandırmak için de ‘Dean’s List’ ödülü veriliyor. Geçtiğimiz yıl bu ödülü ABD’deki dünya şampiyonasında alan Darüşşafaka Lisesi öğrencisi Nazlı Eren, bu yıl da takımıyla birlikte ‘Impact Award’ ödülünü kucakladı. Nazlı Eren ve takımı Sultans Of Turkiye’nin kazandığı ödüller sonrası bir katılım hakkı daha bulunuyordu. Takım bu hakkını Polonya’dan katılan Spice Gears takımına devretti. Yarışmanın en prestijli ödülü olarak görülen ve robot performansıyla değil sosyal sorumluluk projeleriyle öne çıkan takımların kazandığı ‘Impact Award’ı kazanan takım yeniden ABD’ye gitmek için gün sayıyor. 12’nci sınıf öğrencisi Nazlı Eren, “Türkiye’deki ilk FRC takımıyız ve 16 yıldır bu yarışmaya katılıyoruz. Bugüne kadar onlarca projeyle binlerce insana ulaştık. Geçtiğimiz yıl da dünya şampiyonluğuna katılıp ‘Enginering Inspiration’ ödülünü almıştık. Geçtiğimiz yıl ABD’de aldığımız bu ödülle bu yılki dünya şampiyonasına zaten katılabiliyorduk. Ancak yine de bu yıl yeniden yarışmaya katıldık ve kazandık ve iki gidiş hakkımız oldu. Biri kurallar gereği başka bir takıma verildi. Yeniden ABD’ye giderek ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğiz” diye konuştu.
Liseliler ABD’de Türkiye’yi temsil edecek
ABD’YE GİTMEYE HAK KAZANANLAR

Takım adıOkulu ya da kuruluşuÖdülü
1- 'İstanbul Regional' Kazananları
The Crown İstanbul Atatürk Fen Lisesi Winner
TechtoliaTenzile Erdoğan Kız Anadolu İmam Hatip LisesiWinner
The CheetahsShanghai Qibao Dwight High SchoolWinner 
Golden HornJr. Robotics Bilim OkuluEngineering Inspiration Award
NoktaParantezHisar Okulları Impact Award
2- ‘Bosphorus Regional’ Kazananları
X SharcSEV Amerikan Koleji Winner 
Moon Star RoboticsBorusan Asım Kocabıyık MTAL Winner 
Hunters Bağımsız Takım Winner
R FactorBağımsız TakımEngineering Inspiration Award
Kaiser Alman Lisesi Impact Award
 3- 'Haliç Regional' Kazananları  
Beşiktaş RsportBeşiktaş Esports Winner 
X SharcSEV Amerikan Koleji Winner 
Space Tigers Mersin Uğur Okulları Winner 
Sultans Of Turkiye Darüşşafaka Lisesi Impact Award
IMCTEV İnanç Türkeş Özel LisesiEngineering Inspiration Award
Team Inertia Bağımsız TakımWildcard
Spice Gears  Robotic Academik FoundationWildcard
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!