Liseli gençlerden ‘okula devam edemeyen kızlar’ projesi

Güncelleme Tarihi:

Liseli gençlerden ‘okula devam edemeyen kızlar’ projesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2013 14:08

Öğrencilerin hazırladığı ve kız çocuklarının okula devamsızlığını konu alan proje, TÜBİTAK Araştırma Projeleri Yarışmasında Türkiye 3’üncüsü oldu.

Haberin Devamı

Bitlis İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden okula devan etmeyen kız çocuklarının listesini alan öğrenciler, öğretmenleri danışmanlığında sosyoloji alanında bir çalışma hazırladı. Proje kapsamında hazırladıkları anketteki 42 soruyu, köy köy dolaşarak eğitimlerini yarıda bırakan 50 kız öğrenciye sordu. Kızların okulu bırakma nedenlerini ve bu nedenler üzerinde aileler ile toplumsal faktörlerin rolünü araştırdı. Bitlis Güroymak Anadolu Lisesinde eğitim gören Ceren Yıldız ile Engin Yakın, hazırladıkları çalışmayı  öğretmenleri Soner Demirci danışmanlığında yürüttü. Elde ettikleri sonuçları göz önüne alarak  hazırladıkları proje ile TÜBİTAK’ın Van'da düzenlenen bölge yarışmasına katılan öğrenciler, kendi alanlarında bölge birincisi oldu. Daha sonra Ankara'da düzenlenen 44. TÜBİTAK Araştırma Projeleri Yarışması’na katılan gençler burada Türkiye 3'üncüsü seçildi.

Haberin Devamı

Danışman öğretmen Soner Demirci, kız çocuklarının okula devam etmemesi konusunda Bitlis'te ve özellikle Güroymak ilçesinde büyük sıkıntı yaşandığını belirtti. Okulu bırakan arkadaşlarının durumuna üzülen öğrencilerin, hazırladığı projeye danışmanlık yaptığını söyledi.

Hazırladıkları anketteki soruları, köy köy dolaşarak okula devam etmeyen 50 öğrenciye sorduklarını belirten Demirci şöyle konuştu:
"Araştırma sonuçlarına göre, kız çocuklarının okulu bırakma nedenlerinin başında, babaların kızlarının okula devam etmesine izin vermemesi geliyor. Ayrıca maddi imkansızlıklar, derslerdeki başarısızlıklar, okula ulaşım zorlukları, erken yaşta evlilik, annenin izin vermemesi gibi faktörlerde bu nedenler arasında yer alıyor. Bu noktada, bölgemizde anne ve babalar ile toplumun bütün unsurları arasında kız çocuklarının okumasıyla ilgili farkındalık oluşturulması hedeflenmeli"

Proje sayesinde kız kardeşi de okullu oldu

Çalışmanın hazırlanmasında okula gönderilmeyen yakın arkadaşının da etkili olduğunu belirten Yakın, "Kız kardeşim de okula devam etmiyordu. Bu projeyle kız kardeşimi de okula kazandırdım. Bu bana ayrı bir mutluluk verdi. Kızları okula kazandırma çalışmalarımız devam edecek. Projemiz başarılı olduğu için çok mutluyum" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!