Lise öğrencilerinden online seçim sistemi

Güncelleme Tarihi:

Lise öğrencilerinden online seçim sistemi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2013 14:27

Kayseri’deki bir lisede öğrencilerin geliştirdiği yazılım, seçimlerin bilgisayar ortamında yapılabilmesine imkan sağlıyor.

Haberin Devamı

Hürriyet Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ve TÜBİTAK işbirliğiyle düzenlenen proje sergisi, okulun spor salonunda açıldı. Öğrenciler tarafından geliştirilen 25 projenin yer aldığı sergide, bilgisayar bölümü öğrencileri Abdullah Kaçan, Sultan Altuntaş, Bekir Aynihan ve Ülfet Şeyma Altun’un öğretmenleri İsmail Köse danışmanlığında geliştirdiği ‘Online Seçim Sistemi’ projesi dikkat çekti.
Sultan Altuntaş, sistemi seçimlerin elektronik ortamda en az maliyetle ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi amacıyla geliştirdiklerini söyledi. Sistemi okulun başkanlık seçimlerinde test ettiklerini ifade eden Altuntaş, şöyle devam etti:

“Gelecekte bütün kimliklerin çipli olması planlanıyor. Bu nedenle biz de üzerinde barkod bulunan öğrenci kimliklerini kullandık. Kimliklerin üzerinde bulunan barkodları okutarak sisteme giriş yapıyoruz. Daha sonra oyumuzu kullanıyoruz. Barkod tekrar okutulduğunda sistem yeniden oy kullanılmasına izin vermiyor. Sonuçları da çok kısa sürede alabiliyoruz. Sistemin yazılımlarını da biz geliştirdik.”
İsmail Köse ise seçmenlerin oy kullandığı bilgisayarın, kayıtların tutulduğu ve sisteme müdahale edebilecek bir ana bilgisayara bağlı olduğunu anlattı. Bu sistemin sınavların online yapılabilmesine de imkan sağladığını belirten Köse, projelerinin Eğitimde Bilişim Kültürü Oluşumu (E-BİKO) tarafından düzenlenen 9. Uluslararası Bilişim Olimpiyatları’nda ‘Yazılım Geliştirme’ dalında bronz madalya kazandığını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

LPG sızıntısında sürücüyü uyaran sistem

Öğrencilerin LPG’li araçlarda çıkan yangınlardan esinlenerek geliştirdiği ‘LPG’li Araçlarda Pasif Güvenlik Sistemi’ de gaz sızıntısı olduğunda sürücüyü uyarıyor.
Motorlu araç teknolojileri bölümü öğretmeni Ramazan Yıldırım, sistemin gaz kaçağı olduğunda sürücüyü uyararak yangınları ve buna bağlı olarak can kayıplarını önleyeceğini söyledi.
Yıldırım, “Üç bölgeye gaz algılayıcı sensör yerleştiriyoruz. Bu sayede gaz kaçağı algıladığında sesle, yazıyla ve ışıkla sürücüyü uyarıyor. Projemizi geliştirerek doğalgazlı otobüslerde kullanımı yaygınlaştırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sergide, ‘Akıllı Otopark, Otomatik Bardak Dolum Sistemi, Otomatik Kuş Yemleme Sistemi, Çok Uzuvlu Taşıyıcı Robot, Sumo Güreşi Robotu ve Labirent Robotu’ gibi projeler yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!