Lâgari Hasan Çelebi neyi buldu ya da icat etti? Lâgari Hasan Çelebi buluşları ve bilime katkıları

Güncelleme Tarihi:

Lâgari Hasan Çelebi neyi buldu ya da icat etti Lâgari Hasan Çelebi buluşları ve bilime katkıları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2022 15:28

Osmanlı devleti farklı coğrafyalarda yüzyıllarca hakimiyet süren bir imparatorluk olmaktadır. Osmanlı devletinde hükümdarlar bilim ve sanat alanında çalışanları desteklemiş ve onların çalışmalarına katkıda bulunmuşlardır. Lagari Hasan Çelebi de Osmanlı devleti zamanında yaşamış olan önemli bir bilim adamı olarak ifade edilmektedir. Peki, Lagari Hasan Çelebi neyi buldu ya da icat etti? Lagari Hasan Çelebi buluşları ve bilime katkıları neler olmaktadır? İşte, Lagari Hasan Çelebi ve buluşları hakkında detayları derledik.

Haberin Devamı

Lagari Hasan Çelebi, 17. yüzyılda yaşamış önemli bir mucit olarak belirtilmektedir. Buluşunu Osmanlı padişahlarından Sultan IV. Murad'a sunmuş ve karşılığında padişah tarafından ödüllendirilmiştir.

 Lagari Hasan Çelebi Neyi Buldu Ya Da İcat Etti?

 Lagari Hasan Çelebi hakkındaki bilgilere Evliya Çelebi'nin eseri olan Seyahatnamede rastlanılmaktadır. Evliya Çelebi'ye göre Osmanlı padişahı IV. Murad'ın kızının doğumu şerefine Lagari Hasan Çelebi'nin 50 okka barut macunundan ve yedi koldan oluşan bir fişek icat ettiği anlatılmaktadır. İcat ettiği fişek ile havaya yükselen Lagari Hasan Çelebi havada fişeği bittiğinde yanında bulunan kartal kanatlarını açarak denize bir iniş gerçekleştirmiş oradan da yüzerek padişahın huzuruna gelmiştir. Sultan Murad, Lagari Hasan Çelebi'yi bu başarısına karşılık sipahi yapmıştır.

Haberin Devamı

 Lagari Hasan Çelebi Buluşları ve Bilime Katkıları

 Lagari Hasan Çelebi, 17. yüzyıl için oldukça önemli olan bir buluşun sahibi olarak belirtilmektedir. Günümüzdeki füzeciliğin temellerini Lagari Hasan Çelebi atmıştır. Lagari Hasan Çelebi roketle dikey uçuşu gerçekleştiren ilk insan olarak tarihe geçmiştir. Lagari Hasan Çelebi'nin yaptığı roket barutla çalışmaktaydı. 30 metre uzunluğa sahip olan bu roket havada 2,5 km yol aldıktan sonra denize inmiştir. Hasan Çelebi'nin bu buluşunda ana motor ve 6 küçük motor yer almaktaydı. İlk kademede bulunan roketlerin yakıtı tükendiğinde devreye ikinci kademede yer alan roketler girerek Lagari Hasan Çelebi'nin havada kalma süresinin uzamasına yardımcı olmuştur. Yakıt bittiğinde roketi terk ederek denize atlayan Hasan Çelebi yüzerek kıyıya padişahın huzuruna çıkmıştır. Tarihe Roket Adam olarak geçen Lagari Hasan Çelebi füzecilik alanında yapılan çalışmalara buluşu ile ışık tutmuştur.

BAKMADAN GEÇME!