Kuduz Aşısı Nasıl Ve Nereye Yapılır? Kuduz Aşısı Koldan Mı Yapılır

Güncelleme Tarihi:

Kuduz Aşısı Nasıl Ve Nereye Yapılır Kuduz Aşısı Koldan Mı Yapılır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2022 16:50

Kuduz aşısı günümüzde koldan ve 4 doz şeklinde yapılmaktadır. Eğer önceden kuduz aşısı olmuşsanız bu doz 2 doza kadar düşebilir. Kuduz hastalığı ihtimali olan bir hayvan tarafından ısırıldığınız gün mutlaka aşı olmanız gerekir. Belirtilerin ortaya çıkması ise ortalama olarak 72 saat içinde olur. Kuduz aşısının nasıl ve nereye yapıldığı hakkında merak edilen tüm detayları derledik.

Haberin Devamı

Kuduz aşısı aile hekimlerinde, acillerde, devlet hastanelerinde ve sağlık ocaklarında yapılmaktadır. Bu nedenle eğer böyle bir ısırılma durumu ile karşı karşıya kalırsanız size en yakın sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz.

Kuduz Aşısı Nasıl ve Nereye Yapılır?

Aşı uygulamasından önce enfekte olan bir hayvan tarafından ısırılmış olan bölgenin mutlaka su ve sabun ile temizlenmesi gerekir. Basit gibi görünse de temizlik aşaması büyük ölçüde hastalığı engeller. Isırılan bölge eğer beyne yakın bir bölgede değilse kuduz virüsü yaklaşık 72 saatte vücuda yayılır. Enfekte hayvanın yakalanması ve ortalama olarak 10 gün boyunca da kontrol altında tutulması gerekir.

10 günlük sürede hayvanda kuduz hastalığının belirtisi olup olmadığına bakılır. Eğer belirti yoksa ısırılan kişide de kuduz hastalığı olmaz. Bazı durumlarda eğer hayvan yakalanamazsa kuduz hastalığı kontrol edilemeyeceği için kişilere serum takılır ve ısırılan bölgeye de pansuman yapılır. Tüm işlemlerden sonra da kuduz ihtimaline karşın kuduz aşısı yapılır.

Haberin Devamı

Kuduz Aşısı Koldan mı Yapılır?

Kuduz aşısı geçmiş dönemlerde göbek bölgesinden ve 21 doz olarak yapılmaktaydı. Günümüzde ise kasa uygulanması ile doz sayısı düşürülmüştür ve aşının yapıldığı bölgede de değişiklik yapılmıştır. Kuduz aşısı günümüzde koldan yapılır ve kasın içine enjeksiyon uygulaması ile gerçekleştirilir. Kuduz aşısının acillerde, sağlık ocaklarında ya da aile hekimlerinde yapılması mümkündür. Ayrıca devlet hastanelerinde de kuduz aşısının yapıldığı bilinir. Eğer kuduz hastalığı ihtimali taşıyan bir hayvan tarafından ısırıldıysanız bulunduğunuz yere en yakın sağlık kuruluşuna gitmelisiniz. Bu aşamada sağlık kuruluşuna hayvanı tarif ederek yakalanmasını da sağlamanız gerekir. Isırıldığınız gün size kuduz aşısı yapılır ve hayvan da yakalanarak gözlem altında tutulur.

Kuduz Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Kuduz hastalığı olduğu düşünülen bir hayvan tarafından ısırıldıktan sonra ilk doz ısırma günü yapılmaktadır. İlk dozun yapıldığı günü takip eden 3 ve 7. günlerde bir doz, 14 ve 28. günler arasında da bir doz daha yapılır. Kuduz aşısı toplam 4 dozdan oluşur. Eğer daha önce kuduz aşısı olmuşsanız bu doz miktarında değişiklik olabilir. Bu durumda ilk doz hemen ısırmanın ardından uygulanır ve 3. gün de ikinci doz yapılır. Bu şekilde iki doz yeterli olur. Risk durumlarında da önlem amacıyla kuduz aşısının yapılması mümkündür. Madenciler, hayvan terbiyecileri, arkeologlar ya da mağaralarda çalışan kişiler önlem amacıyla kuduz aşısı yaptırabilir.

Haberin Devamı

Kuduz Aşısının Riskleri Nelerdir?

Bazı ilaç kullanımlarında olduğu gibi kuduz aşısının da alerjik durumlara sebep olması mümkündür. Herhangi bir komplikasyon ihtimali düşük olsa da her zaman vardır. Genelde hayati tehlike yaratan bir reaksiyon görülmez. Kuduz aşısının yapıldığı bölgede ağrı ya da kızarıklık olabilir. Nadiren de olsa mide bulantısı, kas ağrısı ya da baş dönmesi gibi belirtiler de ortaya çıkabilir

En geç 48 saat geçtikten sonra tüm belirtilerin ve risklerin ortadan kalkması beklenir. Ciddi alerjik reaksiyonların ortaya çıkması çok nadir görülen bir durumdur. Düşmeyen yüksek ateş, kalpte çarpıntı ve nefes darlığı gözlemlenebilir. Bu durum genelde aşıdan hemen sonra ortaya çıkar. Eğer bu şekilde ciddi alerjik belirtiler gözlemlerseniz mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

 

BAKMADAN GEÇME!