Küçük yazılımcı hem öğreniyor hem öğretiyor

Güncelleme Tarihi:

Küçük yazılımcı hem öğreniyor hem öğretiyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2022 10:05

Kıvanç Tok, henüz 4 yaşındayken kod yazmaya başladı. 8 yaşındayken Afrika’daki çocuklara yazılım eğitimi verdi. Şu an 9 yaşında ve kendi kendine oluşturduğu bir strateji oyunu ve bir e-ticaret sitesi var. Kendini ‘ultra-junior yazılımcı’ olarak tanımlayan Kıvanç, ilerde başarılı bir yazılımcı olacağından oldukça emin.

Haberin Devamı

Ankara’da yaşayan Bilnet Okulları ve Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencisi Kıvanç, ilkokul 1’inci sınıftan sonra 2’nci sınıfı atlayarak eğitimine 3’üncü sınıftan devam etti. Şu an 5’inci sınıf düzeyinde eğitim gören Kıvanç sadece yazılıma değil aynı zamanda matematik, fizik, kimya, tarih, coğrafya ve müzik konularına da ilgili. Piyano çalan ve kendine ait 7 bestesi olan Kıvanç, matematikte de türev ve integral konuları hakkında çalışmayı seviyor. Kıvanç’ın annesi Ayşe Tok, Kıvanç’ın henüz 8 aylıkken konuşmaya başladığını, 2 buçuk yaşındayken Türkçe ve İngilizce okumaya başladığını ve 3 buçuk yaşındayken ise her iki dilde de yazmaya başladığını söyledi. Kıvanç şimdi yazılımla ilgili bilgilerini Youtube kanalında takipçilerine İngilizce olarak anlatıyor. Bu şekilde yazılım öğrenmek isteyen insanlara faydalı olmak istediğini söyleyen Kıvanç, geleceğin yazılımcısı olmak için attığı adımları şöyle anlatıyor:

Haberin Devamı

İLK PROGRAMIM HESAP MAKİNESİ OLDU
“5 yaşımdayken, çocukların kullanması için tasarlanan bir programlama uygulamasıyla kod yazmaya başladım. Daha sonra aynı programın 8-16 yaş için tasarlanan formatında çalışmalarıma devam ettim. Şimdiyse yüksek seviyeli programlama dili içeren başka bir uygulama üzerinden yazılımla ilgili çalışmalarıma devam ediyorum. Bu şekilde ilk yaptığım program bir hesap makinesiydi. Sonra bir strateji oyunu yaptım ayrıca bu şekilde bir e-ticaret sitesi de hazırladım. Hazırladığım e-ticaret sitesinde ürün satın alınabiliyor, satışa sunulabiliyor, ürün stokları belirlenip aktif bir şekilde takip edilebiliyor. Aslında günümüzde kullanılan herhangi bir e-ticaret sitesindeki özelliklere sahip.”

Küçük yazılımcı hem öğreniyor hem öğretiyor
2 BUÇUK YAŞIMDAN BERİ İNGİLİZCE ÖĞRENİYORUM
“İngilizceyi çok kısa bir sürede öğrendiğimi söyleyemem. 6 buçuk yıl oldu, ben 2 buçuk yaşımdan beri İngilizce öğreniyorum. Yazılım dışında başka ilgi alanlarım da var ve Youtube’da bu alanlarla ilgili yabancı kaynaklara ait İngilizce videolar izliyorum. Bu sayede İngilizcem gelişti. Özellikle ilgi alanlarım hakkında video izlerken Türkçe videolar izlemekten kaçınıyorum çünkü eğer Türkçe izlemeye başlarsam İngilizce seviyem gerileyebilir.”

Haberin Devamı

AFRİKADAKİ ÇOCUKLARA EĞİTİM VERDİM
Afrika’da çocuk ve gençlerin dijital beceri edinme sürecini destekleyen bir sosyal girişim bana ulaşarak çevrim içi ortamda çocuklara yazılım eğitimi vermemi istedi. Bu sayede geçtiğimiz yıl 140’tan fazla 6-14 yaş aralığındaki çocuğa yüksek seviyeli programlama dilini anlattım, yazılımla ilgili bilgi verdim. Bu şekilde birçok arkadaşıma eğitim vermek çok hoşuma gitti. Yazılımla ilgili öğrendiklerimi paylaştığım bir Youtube kanalım var. Bu kanal sayesinde insanlara faydalı olmak istedim.”

Küçük yazılımcı hem öğreniyor hem öğretiyor
‘ZOR ŞEYLERİ SEVİYORUM’
Kıvanç’ın annesi Ayşe Tok Hacettepe Üniversitesi Biyoloji mezunu, babası Hilmi Tok ise medikal ürünler sektöründe üst düzey yönetici olarak çalışıyor. Bildiği şeyleri paylaşmayı çok sevdiğini ve bildiklerini kendine saklamadığını söyleyen ailesi Kıvanç’ı şöyle anlatıyor:
“Arkadaşlarına matematik ve yazılım çalıştırmanın yanısıra bir yandan da piyano çalıyor. Kendine ait 7 bestesi var. Şimdi bir de viyola öğrenmek istiyor. Neden viyola öğrenmek istediğini sorduğumuzda da ‘Bence zor bir müzik aleti ve ben zor şeyleri seviyorum’ diyor. İngilizcenin yanında başka dillere de merakı var, İspanyolca, Rusça ve Almanca çalışıyor. Elektronik devre tasarımı simülatörü uygulamasını kullanarak elektronik devreler ve çip tasarımıyla ilgili kendisini geliştiriyor. 3 yaşından bu yana kitap okumadan uyuduğu bir gün yok. Kitapları çok seviyor. Hayallerinden biri ilerde Amerika’da bulunan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) Bilgisayar Bilimleri ve Matematik üzerine eğitim almak.”

Haberin Devamı

KIVANÇ’IN SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI
Aktif bir Twitter kullanıcısı olan Kıvanç bu mecrada da takipçilerine hem Türkçe hem İngilizce sesleniyor. Yazılımla ve yazılıma olan ilgisi hakkında paylaşımlar yapan Kıvanç’ın Türkçe paylaşımları şöyle:

1) Motive edici düzenime kavuştum. İş ilanları artık 22 yaşında 10 yıllık tecrübe istiyormuş. 22’ye 12 yılım var. Yabancı dil ve yazılımın yanında biraz da elektronik. Hayat boyu öğrenmeye devam.

2) 4’üncü sınıfı bitirdim bu sene. Programlamaya olan ilgim türev, integral, olasılık, permütasyon, kombinasyon, faktoriyel gibi matematik konularını erken yaşta anlamaya başlamama yardımcı oldu.

3) Yaşıtım çocuklar için (4-5 yaşlarında oynamaya başladım ben) Minecraft oyununu Creative modda İngilizce oynamalarını ve İngilizce Script komut yazmaya çalışmalarını tavsiye ederim. Çok iyi geliştiriyor ingilizceyi.

Haberin Devamı

4) Kolay değil ama keyifli benim için yazılım. Veri yapıları ve algoritmalar ile uğraşmayı seviyorum. Birkaç yazılım dilinde mini projeler yapabiliyorum artık ve çok mutluyum. Bilgisayar Mühendisliği okumak hedefim, umarım gerçekleşir.

5) 5-6 yaşlarında metin tabanlı kodlama öğrenmek istediğimde babam bana önce etkili Google kullanımı öğrenmemi ve İngilizce seviyemi geliştirmeyi tavsiye etmişti. Sanırım şimdiye kadar aldığım en iyi tavsiyelerden birisi bu oldu.

BAKMADAN GEÇME!