Köy öğretmenlerinin yolu Uludağ’dan geçecek

Güncelleme Tarihi:

Köy öğretmenlerinin yolu Uludağ’dan geçecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2021 10:22

Köy okullarındaki öğrencilerin ihtiyaçlarını gidermek için sürdürülebilir projeler hazırlayan ve köy okullarında göreve başlayan öğretmenlerin daha uyumlu ve daha verimli çalışmaları için eğitim veren Köy Okulları Değişim Ağı (KODA), çalışmalarını Bursa’nın Uludağ eteklerindeki ilçesi Orhaneli’de kurulacak merkezde sürdürecek. 2023 yılında hizmete girmesi planlanan merkezde köy okullarında görev yapacak öğretmenlere eğitim desteği verilecek

Haberin Devamı

Köy okullarındaki öğrencilerin ihtiyaçlarını gidermek ve köy okullarında göreve başlayan öğretmenlerin daha uyumlu ve daha verimli çalışmalarını sağlamak için eğitim çalışmaları yapan Köy Okulları Değişim Ağı (KODA), tüm çalışmalarını tek bir merkezde toplamaya hazırlanıyor. Kırsalda Eğitim ve Ar-Ge Merkezi Binası Bursa’nın Uludağ eteklerindeki ilçesi Orhaneli’de kurulacak.
Kırsalda Eğitim ve Ar-Ge Merkezi’nin lansmanında konuşan KODA Genel Koordinatörü Mine Ekinci; “ Biz bütün Türkiye’yi kapsayan bir şey yapmaya çalışıyoruz. Ve bütün Türkiye’yi kapsamak için bizim farklı eğiticilere, farklı gönüllülere Türkiye’nin her yerinde ihtiyacımız var. Bu kişilere eğitim vermemiz gerekiyor. Bu nedenle eğitim merkezi ihtiyacımız doğdu. Gerçekten istediğimiz türden eğitim verebileceğiniz bir mekan arayışımız vardı Bu ihtiyaçlar bir araya gelince Bursa Orhaneli’nde bir eğitim merkezi kurma kararı aldık. Merkezden hem Orhaneli halkı hem de tüm Türkiye’deki köy öğretmenleri, köylerde yaşayan aileler ve eğitim gönüllüleri faydalanacak” dedi.

Haberin Devamı

EĞİTMENLER O BİNADA EĞİTİLECEK
Şehirden köye göreve giden öğretmenlerin sorunlarını araştıran ve öncelikli problemin motivasyon eksikliği ve uyum problemi olduğu sonucuna varan KODA, eğitim ve destekleme çalışmalarını 2023 yılından itibaren tek çatı altında toplayacak. Kurumun Ar-ge ve Eğitim merkezi geniş bir arazide iki ana binadan oluşacak. Uludağ eteklerinde meşe ağaçlarının arasına kurulacak binada aynı anda 50 kişiye eğitim verilebilecek ve öğretmenlere konuklama imkanı da sağlanacak.

Köy öğretmenlerinin yolu Uludağ’dan geçecek
Tuğba Harmankaya, Tuğba Çapık ve Betül Eker

KODA ÖĞRETMENLERİNDEN TAM DESTEK
6 yıl önce KODA ile tanışan ve uzun süre doğuda çalışan öğretmen Tuğba Harmankaya; “Bir buçuk sene kadar Beytüşşebap’ta ardından 10 yıl Muş’ta çalıştım. Şu anda Milas’ta çalışıyorum ama hala bir ayağım oralarda. KODA’yla tanıştıktan sonra hayal ettik ve çocuklara hayal etmeyi öğrettik. Bizim oralara gitmemiz gerekiyor. Hem köy okullarındaki öğrenciler hem köy yaşamına uyum sağamaya çalışan öğretmenler açısından kişisel ve mesleki gelişimin ayrı olmadığını düşünüyorum. KODA’nın değerleri içerisinde de en kıymetli olan şey bu. Aynı mekanda buluşabilmek bizim için çok kıymetli olacaktır.

Haberin Devamı

Diyarbakır’ın Demirlibaran köyünde öğretmenlik yapan Tuğba Çapık; “Ben Edirne’den Diyarbakır’a gittim. Böyle haritayı gözünüzün önüne getirirseniz kapattığınızda üst üste geliyor. Her şey benim için çok yeniydi. Tam böyle her şeyi bıraktığım anda Koda’dan bir mesaj aldım. Köy öğretmenlerini bir araya getirdiklerinden bahsettiler ve bizi bir araya getirdiler. Orada yapacağımız o eğitimleri görmek, hayal etmek gerçekten mükemmel. Bizlerin bir araya gelmemize ve bir evimizin olmasına ihtiyacımız var. Bizlerin bir çatıya ihtiyacı var.. Öğretmenler bir araya geldiklerinde geleceği fazlasıyla şekillendirebilecek bir güce sahip. Koda’nın bunu yapacağına inanıyorum.”

Haberin Devamı

Mersin’in Çakırlı köyünden Betül Eker; “Ben Hacettepe Üniversitesi’nden mezunum ve birleştirilmiş sınıf uygulamalarını aldım. Fakat Ankara’nın bir ilçesindeki birleştirilmiş sınıfla Urfa’nın bir ilçesindeki birleştirilmiş sınıf aynı değil, çok çok farklı. Ben atanmadan önce eğitim aldığım için çok rahatım diyordum ama gittiğimde orada afalladım, gerçekten insan bocalıyor. Aldığımız eğitimlerle KODA bize çok faydalı oluyor özellikle müzik anlamında, sanat anlamında, pedagoji anlamında, manevi anlamda. Herkes bir ev olsun ister herhalde. Yani bence bizim de bir evimiz olsun.”

2023’TE HİZMETE AÇILACAK
2016 yılından bu yana 200’den fazla öğretmen ve öğretmen adayına eğitimler veren ve 30 bin çocuğa katkı sağlayan KODA, Kırsalda Eğitim ve Ar-Ge Merkezi Binası yapımı için bağışta bulunacak 40 Değişim Öncüsü arıyor. Ocak ayına kadar bağışların tamamlanması hedeflenirken ilk kazmanın da Mayıs 2022’de vurulması planlanıyor. Her şey planlandığı gibi giderse Kırsalda Eğitim ve Ar-Ge Merkezi 2023 yılında hizmete açılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!